«Για ένα ακόμα επεισόδιο της μεθοδευμένης προσπάθειας να διαστρεβλωθούν οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ» κάνουν λόγο στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας την επίθεση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι αλλάζει συνεχώς τις θέσεις του ανάλογα με το ακροατήριο. Αφορμή για τη νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης αποτέλεσε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist, σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «άμεση αναστολή του μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας».

Ads

 
«Δεν υπάρχει καμία αναστολή. Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι θα ακυρωθούν, θα καταργηθούν, θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων»,ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
 
«Τα μνημόνια με νόμους τα περάσανε και μάλιστα πραξικοπηματικά μέσα σε μια νύχτα. Νόμους που δεν τους είχε διαβάσει κανένας φυσικά γιατί ήταν τεράστιοι τόμοι. Ακόμη ψάχνουμε να δούμε τι περιέχουν τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι», τόνισε.
 
«Δεν πρόκειται για νέα θέση. Ακύρωση είναι, κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων και το λέμε όλοι απαξάπαντες, το λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κατεύθυνσή μας, είναι ο θεμελιακός όρος μιας νέας διακυβέρνησης», πρόσθεσε.
 
«Τελικά ποιος είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Λαφαζάνης;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.  «Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τη νέα θέση του κ. Τσίπρα για το μνημόνιο – το οποίο, τελικά δεν θα σκίσει, αλλά θα αναστείλει – και ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης έσπευσε να τον αδειάσει, υπενθυμίζοντάς του ότι έχουν μιλήσει για ακύρωση…», σημειώνει η ΝΔ. 

«Από το Μνημόνιο το οποίο θα καταργούσε, θα έσκιζε και θα διαπραγματευόταν, σήμερα (σ.σ. Τρίτη) δηλώνει ότι θα ζητήσει απλώς την αναστολή του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου την Τρίτη μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. 
 
«Κατάργηση, σκίσιμο, ακύρωση, επαναδιαπραγμάτευση ή αναστολή;», διερωτάται η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας αντίστοιχες διατυπώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και η Δημοκρατική Αριστερά. «Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο και το ευρώ αλλάζουν εσχάτως ανάλογα με το ακροατήριο», ανέφερε και πρόσθεσε:
 
«Λύση δεν είναι καμία από τις ποικίλες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καταγγελία, η αναστολή, η παύση, το σκίσιμο, η αντικατάσταση, η ακύρωση των συμφωνιών της χώρας κλπ. Λύση είναι μόνο ο συνδυασμός της υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής με συμπληρώσεις και τροποποιήσεις,  που θα κάνουν εφικτή την οικονομική αποτελεσματικότητα και το δίκαιο επιμερισμό των βαρών».

Ads

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: Ή αλλάζουμε πορεία ή νόμισμα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «τα γνωστά χαλκεία της ΝΔ, συνεπικουρούμενα και από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ», τα οποία «ανακάλυψαν» στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Economist υπαναχώρηση από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων».
 
«Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο γνωστό σήριαλ της μεθοδευμένης προσπάθειας να διαστρεβλωθούν οι απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να παραπληροφορηθούν οι πολίτες. Πιάνονται από μια λέξη ενώ παραβλέπουν και το γενικό πνεύμα της ομιλίας και τις συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που διατυπώνονται σε αυτή», τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «στην ομιλία αυτή είναι παραπάνω από σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας:
 

  • Τεκμηρίωσε την καταστροφικότητα του Μνημονίου, δηλαδή της λιτότητας και της «εσωτερικής υποτίμησης», όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα τις χώρες του Νότου,
  • Υποστήριξε ότι πρέπει, μεταξύ άλλων, να ακολουθηθεί μια οικονομική πολιτική στον αντίποδα αυτής του Μνημονίου, μια πολιτική τόνωσης της ζήτησης με μέτρα όπως την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού (δηλαδή κατάργηση του συναφούς μνημονιακού νόμου) και την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων»

 
«Για να παραπλανήσουν τους πολίτες, τα γνωστά χαλκεία της ΝΔ και τα φερέφωνά τους επικεντρώνονται σε μια λέξη αποσιωπώντας εσκεμμένα τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας»».