Τους προβληματισμούς τους για τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν την Τετάρτη εξέφρασαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ τον οποίο ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ουσιαστικά εγγυήσεις ότι θα λειτουργήσουν τα μέτρα ενώ ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι επικρίσεις για το τέλος στα ακίνητα. Επισημαίνεται ότι νωρίτερα σήμερα υπήρξε θερμό επεισόδιο στο Εντευκτήριο της Βουλής μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του υπουργού Επικρατείας Ηλία Μόσιαλου, δια στόματος του οποίου ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα.

Ads

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε να ψηφίσουμε» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος επιπλέον πρότεινε την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Για «αστοχίες» της κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά, έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι συνέπεια αυτού είναι να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς. «Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;» ανέφερε.

«Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα» παρατήρησε από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

Ads

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε  τη διασφάλιση της 6ης δόσης και των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου προτείνοντας τη διεξαγωγή εκλογών «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας».

«Έτσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω στον τοίχο», σχολίασε η Τόνια Αντωνίου, επισημαίνοντας επίσης την αντιφατικότητα συνεργάτες του πρωθυπουργού να επιτίθενται σε βουλευτές τις παραμονές ψήφισης μέτρων.

«Έξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα;», αναρωτήθηκε η Βάσω Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους και επισήμανε ότι με ύφεση στην οικονομία αποκλείεται να επιτευχθεί πλεόνασμα το 2012.

Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού «που να ανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίξουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα», πρότεινε ο Δημήτρης Λιντζέρης. «Στη μέση της διαδρομής δεν σταματάς γιατί βουλιάζεις» ανέφερε από την πλευρά του, ο Κώστας Γείτονας, προτείνοντας η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης, τόνισε ότι «το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κα το πολιτικό σύστημα».

Για κυβέρνηση που θυμίζει «φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στην θάλασσα» έκανε λόγο η Ελπίδα Τσουρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε προκειμένου να καθησυχάσει τους Βουλευτές ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πειστούν οι ευρωπαίοι εταίροι. Αντίστοιχη δήλωση έκανε σήμερα και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την επαρχία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο άλλος δρόμος είναι αυτός της χρεοκοπίας.

Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε να δεχτεί τα αιτήματα βουλευτών να ανέβει το αφορολόγητο για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, λέγοντας πως ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ. «Εμείς που έχουμε πρόβλημα δεν μπορούμε να το ανεβάσουμε» επεσήμανε.

Αντιδράσεις για το τέλος ακινήτων  

Ιδιαίτερες αντιδράσεις προκάλεσε κατά τη συζήτηση στη Βουλή το νέο τέλος στα ακίνητα. Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε ότι το τέλος θα ισχύσει και το 2012 και μετά «θα ενσωματωθεί στο εθνικό φορολογικό σύστημα, όπου θα επανεξεταστούν όλες οι επιβαρύνσεις» και «θα το εντάξουμε στη συνολική μας ρύθμιση για τις επιβαρύνσεις των Ελλήνων πολιτών».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς ευθύς εξ αρχής έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν επέλεξε να εισηγηθεί και δεν είναι ευτυχής που εισηγείται την τροπολογία» και πρότεινε την απαλλαγή των επιδοτούμενων ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων από την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος.

Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αντιτίθενται στο μέτρο μέχρι καταψήφισής του, πρότειναν αντίστοιχες εξαιρέσεις, όπως για τις οικοδομές αγροτικής χρήσης ή πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες οικοδομές, για τις οποίες έχουν εκδοθεί αντίστοιχα επισκευαστικά δάνεια (Αντωνακόπουλος, Κατρίνης), για τις οικοδομές που κτίστηκαν πριν το ’55 ή βρίσκονται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά (Κεγκέρογλου). Την επιβάρυνση όσων αυθαιρέτων είναι συνδεδεμένα με την ΔΕΗ με οφέλη ύψους 500 εκατ. ευρώ πρότειναν οι κ.κ. Αμοιρίδης και Αντωνακόπουλος.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, στην τροποποίηση της τροπολογίας, εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια για την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων: «Δεν πληρώνει ούτε μισό ευρώ ο άνεργος, εφόσον το εισόδημά του το οικογενειακό δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Φυσικά, δεν υπάγονται στην εξαίρεση αυτή άνεργοι που έχουν ακίνητο με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Εξήγησε δε πως «δεν μπορούμε να μειώσουμε τη χαμηλή επιβάρυνση των 3 ή 4 ευρώ, γιατί υπάρχει στην περίπτωση αυτή ένα τεράστιο πλήθος ιδιοκτησιών, και η λογική του συστήματος θα ανατρεπόταν πλήρως».

Εν τω μεταξύ, η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών πως το μέτρο του τέλους των ακινήτων «μετά το 2012 ενσωματώνεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε πως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύουν αλλαγές ουσίας στο κείμενο των τροπολογιών. Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Κεφαλογιάννης κάλεσε το προεδρείο της Βουλής να μην κάνει δεκτή την τροπολογία, καθώς πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή με την οποία δεν συμφωνούν τα κόμματα. Αν επιβάλλετε νέο φόρο στα ακίνητα με εφαρμογή του τέλους στο διηνεκές, να μας το πείτε, τόνισε χαρακτηριστικά.
 

Οξεία επίθεση επεφύλαξαν στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας τόνισε πως «ο νέος φόρος, ο έκτος στα ακίνητα, αναδεικνύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά του υπουργού Οικονομικών». «Θα αφυδατώσει πλήρως την ήδη στεγνή αγορά και θα βαθύνει και άλλο την ύφεση. Θα αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικός, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος η περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων. Καταδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντλήσει ισοδύναμα ποσά, όπου τα έσοδα είναι αυξημένα, από το ΕΤΑΚ του 2009 και από τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011» επισήμανε.  

«Το πόσο πολύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει στο γόνατο και χωρίς ίχνος προετοιμασίας φανερώθηκε σήμερα στη Βουλή, όταν ο κ. Βενιζέλος, για δεύτερη φορά, τροποποίησε την τροπολογία του για το χαράτσι στα ακίνητα, μετατρέποντάς το από προσωρινό σε μόνιμο» παρατήρησε ο βουλευτής της ΝΔ,  κ. Τασούλας. «Σήμερα, έχουμε έναν Πρωθυπουργό σε μόνιμη εργασιακή εφεδρεία και έναν Υπουργό Οικονομικών, που θεωρεί πως είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της αλήθειας. Δυστυχώς, όμως, η μόνη αλήθεια που υπάρχει είναι πως Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών αποτελούν ένα επικίνδυνο δίδυμο για τον ελληνικό λαό» πρόσθεσε.

Σχεδιασμό για μισθούς Ανατολικής Ευρώπης και τιμές Γερμανίας υποστήριξε ότι βλέπει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, κατηγορώντας τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, πως εκτίναξε συνειδητά το έλλειμμα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος  του ΚΚΕ σχολίασε πως «δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και προχωρά στην υλοποίηση ενός συνειδητού εγκλήματος σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος του λαού μας». Η Λ. Κανέλλη, φέρνοντας ψωμί και γάλα δήλωσε πως «0,60 το ψωμί και το γάλα 2 ευρώ. Σε ένα χρόνο, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ μόνο γι’ αυτά». Την πράξη αυτή χαρακτήρισε γελοία λίγο αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης από το ΛΑΟΣ.

Εναντίον της κυβέρνησης καταφέρθηκε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης με αφορμή το ζήτημα των περικοπών στους τρίτεκνους. «Παλιότερα είχα πει ότι είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες. Ανακαλώ. Είστε ψεύτες, απατεώνες και γομάρια» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ. Όπως ήταν φυσικό, οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε προκάλεσαν την αντίδραση του προεδρεύοντος  αντιπροέδρου Γρηγόρη  Νιώτη που ζήτησε από τον Αστέριο Ροντούλη να ανακαλέσει. «Δεν ανακαλώ» απάντησε ο τελευταίος και τότε ο αντιπρόεδρος του επέβαλλε το πειθαρχικό μέτρο της ανάκλησης στην τάξη, το οποίο σπάνια επιβάλλεται. Αργότερα ο κ. Ροντούλης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega, ανέφερε ότι χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη έκφραση επειδή ήθελε να μεταφέρει την αγανάκτηση που επικρατεί στις πόλεις και τα χωριά για ένα μέτρο που ανοίγει την πόρτα, όπως υποστήριξε, για τη γενική κατάργηση των επιδομάτων στους πολύτεκνους.