Αίσθηση προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνηση, Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι εάν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο , τότε « θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομερό σενάριο. την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα περικυκλώνονταν από τρομοκρατημένους ανθρώπους που θα προσπαθούσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους, ενώ ο στρατός θα έβγαζε στους δρόμους τανκ για να τις προστατέψει, καθώς δεν θα υπήρχε αρκετή αστυνομία. Θα υπήρχαν παντού αναταραχές, τα μαγαζιά θα άδειαζαν, κάποιοι άνθρωποι θα πηδούσαν από τα παράθυρα… Και όλο αυτό θα ήταν καταστροφικό για την Ευρωζώνη συνολικά». Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης επέκρινε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος συνέστησε προσοχή στους βουλευτές, διευκρινίζοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Έντονη ήταν και η αντίδραση του Μανώλη Γλέζου, που κατήγγειλε τη «γκεμπελίστικη νοοτροπία» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΚΕ κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

Ads

Ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας επίσης τις προτάσεις περί εξόδου από το ευρώ τις χαρακτήρισε «βλακείες» προσθέτοντας πως «Μπορεί αυτά να τα λένε Πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι αλλά και μόνο που αναφέρουν αυτό το ενδεχόμενο συνιστά μεγάλη βλακεία».

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ακόμα στην ισπανική εφημερίδα El Mundo ότι θεωρεί ότι το Μεσοπρόθεσμο θα ψηφιστεί τελικά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν γίνει όμως το ίδιο είπε με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου και τις ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών. Όπως λέει στα πεδία αυτά ενδεχομένως και να υπάρξουν προβλήματα, καθώς θεωρεί πιθανό βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν «κατά».

Μίλησε επίσης για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι δούλευε με τέτοιο τρόπο επί χρόνια ώστε ο κόσμος με αντάλλαγμα την ψήφο του προσλαμβανόταν στο Δημόσιο. «Οι ψηφοφόροι που πουλούσαν τις ψήφους τους είναι και αυτοί υπεύθυνοι» δηλώνει.

Ads

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης εκτίμησε ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές θα κάνουν το εθνικό τους χρέος και θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, αναφέροντας ότι διαφορετικά η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο επώδυνη. Για τον προβληματισμό πολλών κυβερνητικών βουλευτών σε σχέση με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου σημείωσε με νόημα ότι «όλοι έχουμε αγωνίες για το Μεσοπρόθεσμο όχι μόνο συγκεκριμένοι βουλευτές». Πάντως, δήλωσε ότι το πρώτο Μνημόνιο έπρεπε να έχει ψηφιστεί από 180 βουλευτές.

Επικρίνοντας τις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου, ανέφερε: «Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους συναδέλφους από κάθε κόμμα να μην εμπλέκουν με δήλωση οποιασδήποτε μορφής το στράτευμα στην εσωτερική και κοινωνική ζωή. Οι ένοπλες δυνάμεις καμία σχέση με την εσωτερική ασφάλεια δεν έχουν, έχουν σχέση με την εξωτερική ασφάλεια. Οφείλουμε όλοι να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων και να μην εξοικειώνουμε την κοινωνία σε ρόλους διαφορετικούς από αυτούς που έχει τάξει το Σύνταγμα. Δεν χρειαζόμαστε καμία υπερβολή οι ευθύνες μας οι ίδιες μας οδηγούν στην υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου».

Αιχμές κατά του Θ. Πάγκαλου άφησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σαλαγιάννης, λέγοντας «διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που εκφέρει τον λόγο του ο κ. Πάγκαλος. Και διαφωνούσα κάθετα και με το ότι “τα φάγαμε όλοι” και με το ότι “είναι κοπρίτες οι δημόσιοι υπάλληλοι”. Όταν τους ισοπεδώνουμε όλους, τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι, αυτό είναι καταστροφικό. Δεν είμαι καθόλου σε αυτή τη λογική».

«Τη γκεμπελίστικη νοοτροπία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του α΄ αντιπροέδρου της» καταγγέλλει ο Μανώλης Γλέζος, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος «ένα αμάλγαμα αντιλαϊκότητας και εξουσιομανίας. Εκφράζουν την ολοκληρωτική αντίληψη υπέρ των τοκογλύφων και εναντίον του ελληνικού λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει».

«Ο καλύτερος υπερασπιστής του ελληνικού λαού θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός στρατός, τον οποίο θέλουν να εμπλέξουν στα σκοτεινά σχέδια τους. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι ο ελληνικός λαός, όπως και οι λαοί της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να αποφασίζουν οι ίδιοι για τις τύχες τους», πρόσθεσε ο κ. Γλέζος.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην απειλή “μεσοπρόθεσμο ή τανκς”, που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος προς το λαό», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του. «Ο ίδιος ο λαός, διδασκόμενος από την ιστορία του, πρέπει να απαντήσει ότι ο υποταγμένος λαός κινδυνεύει από την πτώχευση και από τα άλλα δεινά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μόνο οργανωμένος και αποφασισμένος να παλέψει για το δίκιο και την εξουσία του μπορεί να τα αποκρούσει. Να πάρει στα χέρια του τις τράπεζες και τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ώστε να υπηρετούν τις δικές του ανάγκες και όχι να τον ληστεύουν».