«Η χώρα δανείζεται και θα συνεχίσει να δανείζεται, ενώ παράλληλα έχουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, την προσεκτική εκτέλεση του προϋπολογισμού και ένα πρόγραμμα σοβαρών διαρθρωτικών αλλαγών», είπε την Πέμπτη ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ads

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά την παρουσίαση των αλλαγών στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στην εκτίναξη του spread, ο υπουργός οικονομικών υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και εγρήγορση τις εξελίξεις, αλλά στόχος δεν είναι τόσο η καθημερινή διακύμανση των επιτοκίων, όσο η εμπέδωση του χαμένου αισθήματος αξιοπιστίας της χώρας και η είσοδος της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Προηγουμένως ο εισηγητής της ΝΔ στο φορολογικό νομοσχέδιο, Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για «αγωνία και αμηχανία για την πρωτοφανή άνοδο των spread τα οποία σημείωσαν χθες ρεκόρ δωδεκαετίας», καλώντας τα στελέχη της κυβέρνησης «να σοβαρευτούν και να ανακαλύψουν τον «αξιωματούχο»- βαθύ λαρύγγι» που προκάλεσε την κατάσταση αυτή.

Για απαράδεκτη εικόνα της κυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού, που προέκυψε από το δημοσίευμα γερμανικού μέσου ενημέρωσης, σχετικά με την υποτιθέμενη διαρροή από κυβερνητικό αξιωματούχο. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, να αποκαλύψει το στέλεχος που έκανε την διαρροή και να επιμερίσει τις ευθύνες», ανέφερε.

Ads

Ο Άγγελος Τζέκης του ΚΚΕ μίλησε για υποκρισία της ΝΔ, η οποία «είναι υπόλογη για το δημόσιο χρέος» και προσέθεσε ότι και πάλι καλείται ο λαός να πληρώσει για να τα καρπωθούν οι κερδοσκόποι.

Από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ., ο Ηλίας Πολατίδης άφησε υπαινιγμούς ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου και τη σχέση του με την Goldman Sachs, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν απαλλάσσουν τη σημερινή από τα δικά της λάθη χειρισμών, σημειώνοντας πως «παρατηρείται έλλειμμα σοβαρότητας της ελληνικής κυβέρνησης και περίσσευμα φλυαρίας».

«Πίσω από την άνοδο των spread κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ, στον οποίο συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, αναζητώντας την πιο επωφελή γι’ αυτούς συμμαχία. Ταυτόχρονα όλοι αυτοί λυσσομανούν και απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων τα οποία θα φέρει ανεξάρτητα από την εξέλιξη των spread. Είναι επικίνδυνο για το λαό να συνεχίσει να εμπιστεύεται τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Τώρα πρέπει να σηκώσει το αγωνιστικό του ανάστημα με ταξική και λαϊκή ενότητα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ζούμε το πλήρες και απόλυτο ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Πελώριες είναι οι ευθύνες των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. για τις τραγικές εξελίξεις στη χώρα μας. Αποτελεί ειρωνεία και απίστευτη κυβερνητική υποκρισία, την ώρα που η χώρα βουλιάζει και καταληστεύεται από πανύψηλα επιτόκια, η κυβέρνηση να προσφέρει «χαριστικά» 17 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Τώρα, πριν είναι πάρα πολύ αργά, η χώρα οφείλει να αντισταθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια της Ε.Ε. και της «παγκοσμιοποίησης» και να αλλάξει ριζικά πορεία, θέτοντας ως νέες προτεραιότητες την ανακοπή της ύφεσης, την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την κοινωνική δικαιοσύνη και το περιβάλλον» τονίζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.