Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το ενδιαφέρον του για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου και μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Ads

Το Κατάρ προχώρησε στην απόφαση αυτή καθώς η διαφορά μεταξύ των επενδυτών και των Ιταλών καταναλωτών αποδείχθηκε αγεφύρωτη, όσον αφορά στην τιμή διάθεσης του προϊόντος. Η απόφαση του Εμιράτου γνωστοποιήθηκε με επιστολή που εστάλη στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

Πηγές που επικαλείται ο σημερινός Τύπος, υποστηρίζουν ότι η επένδυση ακυρώθηκε διότι οι Ιταλοί στους οποίους θα κατέληγε το φυσικό αέριο και οι καταριανοί επενδυτές δεν συµφώνησαν στο θέµα της τιµής του προϊόντος LΡG, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες ότι το Κατάρ προτιµά να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση στην Αλβανία. Στο κονσόρτιουμ για τον ενεργειακό σταθμό του Αστακού εκτός των εταιρειών του Εμιράτου συμμετέχουν, επίσης, οι εταιρείες Rosebud και η κατασκευαστική CCC.

Η ROSEBUD, μέλος της Κοινοπραξίας που θα αναλάμβανε την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, επέρριχε ευθύνες στην εταιρία S&K, επίσης μέλος της Κοινοπραξίας, για την ακύρωση της συμφωνίας. Η ROSEBUD υποστηρίζει ότι «το επενδυτικό σχέδιο για τον Αστακό αποτελεί παράδειγμα ασφαλούς και πράσινης ανάπτυξης» και σημειώνει ότι «η εταιρία S&K, δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοιου με αυτό του Αστακού χαρακτήρα και μεγέθους οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου». Επίσης διαψεύδει ότι «η επένδυση ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία, όπως επίσης τα σενάρια περί διοχέτευσης της ενέργειας στην ελληνική αντί για την ιταλική αγορά».

Ads

«Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», είπε ο Σπύρος Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ.Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Όπως σημειώνει η κυβέρνηση, επρόκειτο για μια ιδιωτική συμφωνία, μεταξύ εταιριών, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δεν είχε καμία εμπλοκή, πέραν εκείνης που αφορούσε στη διευκόλυνση της αδειοδότησης για να προχωρήσει γρήγορα η επένδυση, η οποία θα ανερχόταν περίπου στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, ο υπουργός επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, τόνισε ότι «η επένδυση στον Αστακό δεν σχετίζεται με το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 στην Νέα Υόρκη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ, το οποίο είναι μεταγενέστερο και αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε διακρατικές συνεργασίες και όχι σε ιδιωτικές επενδύσεις». «Οποιοδήποτε άλλο σενάριο έχει δει το φως της δημοσιότητας ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Τίνα Μπιρμπίλη υποστήριξε ότι «η επένδυση δεν προχώρησε γιατί δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων σχετικά με το κομμάτι της ηλεκτρικής παραγωγής που θα πήγαινε στην Ιταλία». «Οι περιβαλλοντικές επιφυλάξεις ή οτιδήποτε άλλο θα ερχόντουσαν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο», πρόσθεσε.

Το LPG είναι πιο εκρηκτικό από το φυσικό αέριο και στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού. Το σχέδιο του Κατάρ, όμως, το οποίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του στον κόσμο, προέβλεπε και την κατασκευή τερματικού LPG για την τροφοδοσία της μονάδας, το 70% της παραγωγής της οποίας προοριζόταν για εξαγωγή στην Ιταλία και το υπόλοιπο για εγχώρια κατανάλωση. Περιελάμβανε, επίσης, υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνέδεε τη μονάδα με την Ιταλία, την κατασκευή σταθμού LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, και αγωγό διασύνδεσής του με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας – Ιταλίας, καθώς και μονάδα άλγης για βιοκαύσιμα.

Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτής, ο οποίος δήλωσε πως από η απόφαση «δεν επηρεάζει το μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ για επενδύσεις 5δισ. που υπογράφηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, η ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό».

«Αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει την πολιτική της αποτελεσματικότητα στο τεράστιο έργο που έχει αναλάβει, θα βρισκόμαστε διαρκώς μπροστά σε νέα εμπόδια», επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης. «Οι ξένοι επενδυτές, είτε οι εγχώριοι, οι υποψήφιοι επενδυτές θα ενδιαφερθούν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματικά, αν νοιώσουν ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που τους βοηθάει να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους» σημείωσε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Έδωσα την ευκαιρία στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή να πάρει πάνω του την υπόθεση και να μπει ένα τέλος σ΄αυτό το περιβαλλοντικό και οικονομικό σκάνδαλο του Αστακού. Δεν το έκανε. Σήμερα είναι διπλά εκτεθειμένος. Η επένδυση ματαιώνεται από την αδυναμία του Κατάρ να επενδύσει σε μια υπόθεση η οποία είναι από παντού έκθετη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου φαίνεται άτολμος και άβουλος. Ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως φίλων και συγγενών», πρόσθεσε.

Σήμερα, ο Συνασπισμός ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα, επισημαίνοντας ακόμα πως «αποδεικνύεται ότι τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μόλις την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλ.Τσίπρα, ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Η επένδυση ήταν κρατική».

«Η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό, του επιχειρηματικού σχήματος το οποίο στηριζόταν και σε κρατικά κεφάλαια από το Κατάρ, υπογραμμίζει δυο πράγματα: Την πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης για το θέμα, η οποία με επίσημη, νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωσή της πριν από μερικούς μήνες, είχε εμφανίσει έμμεσα τον εαυτό της ως μέρος ενός ιδιωτικού επιχειρηματικού σχεδίου. Και το δισυπόστατο της κυβερνητικής πολιτικής για τη συγκεκριμένη επένδυση. Οι κ.κ. Παμπούκης και Κουβέλης εμφανίζονταν θετικοί απέναντι σε αυτό το σχέδιο και η κα Μπιρμπίλη με επιφυλάξεις. Οι σημερινές εξελίξεις δικαιώνουν την θέση μας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει “στο πόδι” το ενεργειακό μέλλον της χώρας και υποβαθμίζει την επενδυτική μας αξιοπιστία» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας οι Κωστής Χατζηδάκης και Μιχάλης Γιαννάκης.

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, γράφει σήμερα το Έθνος, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε να κατατεθεί άμεσα ο νέος επενδυτικός νόμος και να υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση για απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη.

Διαβάστε εδώ σχετικές αντιδράσεις στο περιθώριο συνεδρίου του Economist.

Παμπούκης: «Όποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του»

«Όποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του» απάντησε χθες ο υπουργός Επικρατείας και αρµόδιος για θέµατα Επενδύσεων Χάρης Παµπούκης σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τον «ανέκριναν» στη Βουλή για το νοµοσχέδιο Fast Τrack των επενδύσεων. Ο κ. Παµπούκης, ενηµερώνοντας τον ΚΤΕ Οικονοµίας και Ανταγωνιστικότητας για το νοµοσχέδιο ταχείας προώθησης των επενδύσεων, δέχτηκε καταιγισµό ερωτήσεων από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος σε σχέση µε τις αιτιάσεις των κοµµάτων της αντιπολίτευσης για το Fast Τrack και τις υπερεξουσίες που δίνει στον ίδιο τον κ. Παµπούκη. Ο κ. Παµπούκης εµφανίστηκε καθησυχαστικός και διαβεβαίωσε: «Εµείς διασφαλίζουµε το δηµόσιο συµφέρον και λειτουργούµε πάντα µε αυτό τον γνώµονα. Είµαστε καθαροί». Η συνέχεια όµως της απάντησής του ήταν αφοπλιστική: «Γι’ αυτό τον λόγο είµαστε εδώ και συζητάµε. Για να µην υπάρχουν σκιές. Όποιος υπουργός δεν έχει καθαρή τη συνείδησή του, ας πάει σπίτι του».

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημεριδα «Τα Νέα» ο υπουργός Επικρατείας ήθελε με αυτό τον τρόπο να υπερτονίσει τον διαφανή τρόπο µε τον οποίο λειτουργεί σήµερα η κυβέρνηση και να επισηµάνει ότι µέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης όλες οι νοµοθετικές πρωτοβουλίες της είναι απόλυτα διαυγείς.

Το Ιnvest Ιn Greece, που πλέον λειτουργεί υπό την εποπτεία του κ. Παμπούκη θα λειτουργεί ως µία πύλη υποδοχής αιτήσεων για επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα θα εξεργάζεται και πιθανές ενστάσεις για τις οποίες θα ενηµερώνει το αρµόδιο υπουργείο. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τυχόν φοροαπαλλαγές θα περνούν από τη Βουλή ανά περίπτωση επένδυσης και ότι προτού ανάψει πράσινο φως για µία επένδυση θα έχει προηγηθεί ενηµέρωση του Κοινοβουλίου.