Την επίτευξη συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε η κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αζέρικη εφημερίδα Azernews. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom εκδήλωσε την πρόθεσή του να μην υποβάλει εκ νέου προσφορά στο νέο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. 

Ads

Συμβουλευτικές ομάδες της Socar και του ΤΑΙΠΕΔ εργάζονται στα τελευταία τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Socar, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, η απόφαση για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ είναι εναρμονισμένη με τις υφιστάμενες υψηλού επιπέδου σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, όπως και μεταξύ της Socar και των κορυφαίων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών.

«Η Socar, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία με τα συστήματα αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αρχίσει να εργάζεται στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για το πρώτο σχέδιό μας αυτού του τύπου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αμπντουλάγιεφ. Τόνισε, μάλιστα, πως η Socar είναι πολύ αισιόδοξη σχετικά με τη μελλοντική συνεργασία.

Ads

«Πόρτα» Gazprom στη ΔΕΠΑ
 
Διαφορετικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ΔΕΠΑ, με τον επικεφαλής της Gazprom να ξεκαθαρίζει σήμερα πως ο ενεργειακός κολοσσός δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ.
 
Ο επικεφαλής του ομίλου, όπως αναφέρει το Reuters, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Gazprom θα καταθέσει προσφορά σε νέο διαγωνισμό, είπε: «Όχι, δεν θα πάμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Gazprom νωρίτερα τον Ιούνιο να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ οδήγησε τον διαγωνισμό σε ναυάγιο. 

«Όχι» ΣΥΡΙΖΑ στο «ξεπούλημα» του ΔΕΣΦΑ
 
Προειδοποίηση πως «δεν θα ανεχτεί και δεν θα αποδεχτεί το έγκλημα του ξεπουλήματος του ΔΕΣΦΑ» απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη καταστρεπτική πολιτική να ξεπουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας».
 
«Μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να προχωρήσει στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar αντί 400 εκατ. ευρώ (για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου)», αναφέρει το τμήμα Ενέργειας του κόμματος.
 
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια.
Καλείται επίσης η κυβέρνηση, η οποία -όπως αναφέρεται- δεν έχει πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση «να σταματήσει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων».
 
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στον οποιοδήποτε, θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής. Θα παραδώσει ένα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς Φ.Α., που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των Ελλήνων φορολογουμένων σε ξένα συμφέροντα, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στους καταναλωτές και την απασχόληση».