Σε εξέλιξη βρίσκεται, το βράδυ του Σαββάτου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η συνάντηση του υπουργού οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας αναβληθηκε.

Ads

Αναβλήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικα, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου. Εικάζεται ότι η τρόικα ήθελε χρόνο να μελετήσει τις προτάσεις της κυβέρνησης και να προετοιμαστεί για το ραντεβού με τον κ. Σαμαρά την Κυριακή. 

Μετά τις 8, το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Στουρνάρας αναχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών για να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

«Μην μας πιέζετε άλλο. Αν θέλετε και άλλα μέτρα, πάρτε τα κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών και δώστε τα στον Τσίπρα. Να σας δώσω το τηλέφωνο του Τσακαλώτου να συζητήσετε μαζί του», φέρεται να είπε ο κ. Στουρνάρας στους επικεφαλής της τρόικα, σύμφωνα με το Βήμα.

Ads

Η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο υπουργείο Οικονομικών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού, Γ.Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού, Χρ.Σταϊκούρα, του υφ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνη και του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του ειδικού τέλους στα ακίνητα, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank καθώς και η κινητικότητα στο δημόσιο, γεγονός που προκάλεσε σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων, εστιασμένων κυρίως στο πρόσωπο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Μανιτάκη.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. 

Την Κυριακή το πρωί οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα, το Σάββατο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση είναι ανύμπορη να διαπραγματευτεί το παραμικρό.
 
«Τη στιγμή που έχει πλήρως αναδειχτεί το αδιέξοδο της στρατηγικής της υποταγής απέναντι στην τρόικα, η κυβέρνηση παραμένει όμηρος των μνημονιακών της δεσμεύσεων, ανήμπορη και άβουλη να διεκδικήσει το παραμικρό. Παγιδευμένη σε μια εγκληματική πολιτική λιτότητας, ανεργίας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, κάθε μέρα γίνεται πιο αδύναμη να διαχειριστεί την κατάρρευση και την αποτυχία του μνημονιακού προγράμματος σε όλα τα επίπεδα», επισημαίνεται.
 
«Μέχρι πότε, όμως, θα συνεχίζει η χώρα μια πορεία στο ίδιο τούνελ της καταστροφής; Είναι η στιγμή των ρήξεων και της ανατροπής. Πλέον, η επιβίωση της κοινωνίας καθιστά ανυπέρβλητη ανάγκη τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής έξω από τα μνημόνια της εξαθλίωσης, από μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας που θα στηρίξει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου, στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, δημόσιου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος, ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.