Από το Εφετείο ο κ.Πλεύρης αθωώθηκε από τις κατηγορίες της δημόσιας πρόκλησης σε πράξεις που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος, βία κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής και για δημόσια έκφραση προσβλητικών ιδεών κατά προσώπων λόγω εθνοτικής καταγωγής.

Ads

Ωστόσο, η αναίρεση υπέρ του νόμου, έχει μόνο ερμηνευτικό και νομολογικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της αθωωτικής απόφασης για τον Πλεύρη. Κατά συνέπεια, ό,τι και αν αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, ο κ.Πλεύρης νομικά δεν είναι δυνατόν να καταδικασθεί.

Ο κ.Μακρής στην αναίρεσή του παραθέτει αποσπάσματα του βιβλίου του κ.Πλεύρη τα οποία πληρούν την ειδική ποινική υπόσταση των εγκλημάτων κατά των φυλετικών, εθνοτικών και θρησκευτικών διακρίσεων. Όπως αναφέρει ο κ. Μακρής, ο συγγραφέας εκφράζει δημόσια «την προσβλητική άποψη» ότι «η λευκή Ευρώπη κινδυνεύει από τους Εβραίους, τους οποίους εμφανίζει ως ραδιούργους, δολοφόνους και υπανθρώπους, ιδέες που δύνανται πέραν πάσης αμφιβολίας να πυροδοτήσουν εξάρσεις βίας, διακρίσεων αντισημιτισμού και σε κάθε περίπτωση μισαλλοδοξίας σε ευεπίφορους αναγνώστες».