Ακροδεξιά «κατήχηση» παιδιών από 6 έως 10 ετών ανέλαβε η Χρυσή Αυγή. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Διάπλαση των Παίδων» και ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο στην Αρτέμιδα Αττικής, με 20 παιδιά να συμμετέχουν ήδη στις συγκεντρώσεις. Στόχος, η προσέλκυση και στρατολόγηση ανήλικων μαθητών. Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο, μεταξύ άλλων για «δηλητηριασμό αθώων ψυχών» και για «σχολές του μίσους»

Ads

Σύμφωνα με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής περίπου 20 παιδιά, που τα αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος» βρέθηκαν μαζί με τους γονείς τους στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης Ανατολικής Αττικής. «Άνοιξε ένας νέος κύκλος πνευματικής αφύπνισης με την ονομασία Διάπλαση των Παίδων» αναφέρει η ανάρτηση.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δύο παιδαγωγοί της τοπικής οργάνωσης» μίλησαν στα παιδιά «για τη γέννηση του αρχαίου κόσμου σύμφωνα με την αρχαία ελληνική σκέψη, τους ολύμπιους θεούς, το αρχαίο ελληνικό πάνθεον και τη χριστιανική πίστη». Παρόμοιες δράσεις προαναγγέλλονται ως «προσπάθεια αναγέννησης του ελληνικού πνεύματος».
 
Φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.
 
Τακτικές προπαγάνδας
 
Σύμφωνα με Τα Νέα, στις 31 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της τοπικής οργάνωσης βορείων προαστίων, αναρτήθηκε κείμενο που καλούσε τα μέλη της οργάνωσης να λάβουν «αντίμετρα κατά της προπαγάνδας». Βασιζόταν σε αποσπάσματα του βιβλίου «Η προπαγάνδα – Μεθοδική και τεχνική της αγωγής των μαζών» του Γεωργίου Γεωργαλά που εκδόθηκε το 1967. Ο συγγραφέας κατέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και υπήρξε ο ιδεολογικός εκφραστής της.
 
«Η ψυχοπολιτική διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ο άνθρωπος διακατέχεται από ανασφάλεια λόγω φυσικής αδυναμίας, σωματικής και πνευματικής. Αυτό το συναίσθημα προκαλεί αναζήτηση προστασίας… Το συμπέρασμα για την προπαγάνδα είναι ότι αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο», αναφερόταν στο κείμενο προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να διαμορφωθούν οι τάσεις, οι κλίσεις, τα ιδεώδη διά μέσου της φαντασίας» συνέχιζε το κείμενο.
 
Σύμφωνα με το συγγραφέα, άλλο χαρακτηριστικό της παιδικής ηλικίας είναι ο μιμητισμός, γι’ αυτό και η προπαγάνδα προσδίδει σε ήρωες – πρότυπα ιδιότητες που θέλει να αποκτήσουν τα παιδιά. «Δεν έχει σημασία αν ο ήρωας ήταν πραγματικός ή φανταστικός. Δεν έχει σημασία, αν και εφόσον ήταν πραγματικός, αν είχε τις ιδιότητες αυτές ή όχι. Όταν πια καθιερωθεί στην παιδική συνείδηση κάποιος σαν ήρωας αρχίζει η κυρίως φάση της προπαγάνδας» κατέληγε το απόσπασμα.

Αντιδράσεις
 
«Η Χρυσή Αυγή, βέβαια, κάνει τη δουλειά της. Με αυτούς που είναι πραγματικά να απορεί κανείς είναι οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές που την περιβάλλουν με σκανδαλώδη ασυλία, η κυβέρνηση που υιοθετεί την ατζέντα της ενισχύοντας την περαιτέρω, καθώς και μέρος των ΜΜΕ που της κάνουν συστηματικά δωρεάν διαφήμιση. Είναι καιρός πια να ενεργοποιηθεί μαζικά η ελληνική κοινωνία για να σταματήσουν οι χιτλερικοί την υπονόμευση της ελευθερίας όλων μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέρει: «Η Χρυσή Αυγή δείχνει για ακόμη μια φορά το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Πλέον τα θύματά της είναι οι αθώες ψυχές 6χρονων παιδιών. Η ‘Διάπλαση των Παίδων’ που ξεκίνησε η Χρυσή Αυγή οδηγεί στον φανατισμό, στο ναζισμό και στη βία. Η επιστροφή στο 1967 και τα κείμενα του Γεωργίου Γεωργαλά, η επιστροφή στο σκοταδισμό και το φασισμό, δεν πρέπει να περάσει».
 
«Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας, της κοινωνίας και πάνω από όλα των ίδιων των γονιών να μην επιτρέψουμε να δηλητηριαστούν αθώες ψυχές. Ο φασισμός όταν εκφράζεται στις γειτονιές, στην καθημερινότητα, είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από όταν εκφράζεται ως πολιτική οργάνωση. Ας το καταλάβουμε όλοι και ας αντισταθούμε. Καμία ανοχή στο φασισμό και στη Χρυσή Αυγή», καταλήγει.
 
Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι σχολές του μίσους, της βίας και της προώθησης των ναζιστικών αντιλήψεων δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από το δημοκρατικό κόσμο και την ευνομούμενη Πολιτεία. Είναι ευθύνη όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να υψώσουν ένα τοίχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τις παραφυάδες της».

Η «ναζιστική προπαγάνδα» της Χρυσής Αυγής, που χύνει το δηλητήριό της σε μαθητές, ακόμη και στις πιο μικρές ηλικίες, διοργανώνοντας δήθεν μαθήματα, αναδεικνύει την ανάγκη οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί, το λαϊκό κίνημα να αναλάβουν δράση για την απομόνωση της «ναζιστικής συμμορίας», αναφέρει το ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή του ζητά να πρωτοστατήσουν οι σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί ώστε τα νέα παιδιά να μην πέσουν στα νύχια της πιο αποκρουστικής μορφής υπεράσπισης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. 

Ads

Απαντώντας, η Χρυσή Αυγή αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «δεν κάνει προπαγάνδα σε ανήλικα παιδιά. Αυτό τον ρόλο τον έχει αναλάβει επισήμως το κράτος, που διενεργεί προπαγάνδα κατά της Χρυσής Αυγής στα σχολεία. Οι “επίμαχες φωτογραφίες” αφορούν ένα μάθημα αρχαίας ελληνικής μυθολογίας σε μικρούς φίλους του Κινήματός μας».
 
Σύμφωνα με το ακροδεξιό κόμμα, «πολύ σύντομα ξεκινούν και μαθήματα Ιστορίας στα κατά τόπους γραφεία της Χρυσής Αυγής με ελεύθερη προσέλευση για όλους τους Έλληνες. Θα καλύψουμε έτσι ένα μεγάλο κενό, καθώς το κράτος της Ρεπούση μόνο Ελληνική Ιστορία δε μαθαίνει στα παιδιά μας».