H εύρεση πρόσθετων εσόδων τον Σεπτέμβριο και η χάραξη του προϋπολογισμού του 2011 βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης κατά σειρά σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον αρμόδιο υφυπουργό Φίλιππο Σαχινίδη, τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Ζανιά και όλους τους γενικούς γραμματείς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα να αναγγελθούν από το βήμα της ΔΕΘ φοροαπαλλαγές ή μειώσεις φόρου για μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε σήμερα σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πως στη ΔΕΘ «δεν θα πάμε λαϊκίστικα, εξαγγέλλοντας μέτρα που δεν αντέχει η οικονομία μας» και πρόσθεσε ότι η κοινωνική πολιτική επιτυγχάνεται με «’βάθεμα’ των μεγάλων αλλαγών, που αποδίδουν περισσότερο από ό,τι μια εξαγγελία που δεν θα γινόταν κιόλας».

Ads

Όπως σημειώνει η «Ελευθεροτυπία», προτάθηκε μεταξύ άλλων νέα ρύθμιση στα ληξιπρόθεσμα με μεγάλη έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση των οφειλών, ενίσχυση των ελέγχων σε όσους έχουν υψηλή περιουσία και υψηλά εισοδήματα, διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους για την απόδοση του ΦΠΑ, ΦΜΥ και όλων των παρακρατούμενων φόρων.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος είχαν την τακτική τους συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι εξελίξεις τόσο στην Οικονομία (υλοποίηση δεσμεύσεων μνημονίου, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.λπ.), όσο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Όπως έγινες γνωστό, ο υπουργός ενημέρωσε τον διοικητή της ΤτΕ και για τον διορισμό των τριών συμβούλων του Δημοσίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και να καταρτίσουν μελέτη με προτάσεις για τις στρατηγικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν στο πιστωτικό σύστημα.

Ads

Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το πώς εξελίσσονται τα βασικά μεγέθη των τραπεζών και η πιστωτική επέκταση, καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών είχαν συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτή δεν υπήρξε καμία δέσμευση, καθώς, όπως σημείωσε ο Γ. Ραγκούσης « η συνάντηση είναι προπαρασκευαστική, ενόψει της επικείμενης συνάντησης Παπανδρέου – ΑΔΕΔΥ πριν από τη ΔΕΘ». Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ δήλωσε έτοιμη για μαζικές και σκληρές αντιδράσεις και ένα θερμό χειμώνα.

Στο πλαίσιο των σημερινών επαφών του Γ. Παπακωνσταντίνου ενόψει της ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Η Συνομοσπονδία κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών στον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας. H Συνομοσπονδία ζητά να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό περιθώριο μείωσης του ελλείμματος προκειμένου να υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν αναπτυξιακές δράσεις.