Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι τρόμαξε τους ευρωπαίους κι όχι μόνο εταίρους της Ελλάδας. Έκκληση για υπευθυνότητα ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή της Ελλάδας απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί. Το μήνυμα έρχεται λίγο πριν την κρίσιμη σύσκεψη των τριών. Στο μεταξύ, στα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δημοσιεύονται οι πρώτες πληροφορίες για προβλήματα στη δανειοδότηση της χώρας εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ads

 
Έκκληση για υπευθυνότητα, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, απηύθυνε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, εν όψει της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.
 
Ερωτηθείς για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο κ. Μπαγί υπενθύμισε ότι σύμφωνα με πρωτόκολλο της Συνθήκης του Άμστερνταμ, η διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο πλουραλισμός των ΜΜΕ στα κράτη – μέλη, είναι ουσιαστικός για τις δημοκρατικές αρχές της Ε.Ε.
 
Υπογράμμισε τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει σύντομα μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση και ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, επανέλαβε σήμερα πως οι χειρισμοί για το θέμα της ΕΡΤ αφορούν αποκλειστικά την Αθήνα. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκέοργκ Στράιτερ, επανέλαβε ότι ο «τρόπος και τα μέσα που υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις είναι θέματα της ελληνικής κυβέρνησης».
 
Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερώτημα δημοσιογράφου, «αν η καρδιά της καγκελαρίου ματώνει εν όψει της περικοπής του δικαιώματος στην ενημέρωση» (υπαινιγμός σε παλαιότερη δήλωση Μέρκελ, ότι «καρδιά της ματώνει» όταν βλέπει τις μεγάλες θυσίες που επιβάλει στον ελληνικό λαό το πρόγραμμα βοήθειας), λέγοντας:  «Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή η κ. Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, η καγκελάριος του εξέφρασε το σεβασμό και την υποστήριξή της για τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες». 

Τη στήριξή του στον Α.Σαμαρά για το θέμα της ΕΡΤ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς σε γραπτό μήνυμά του. Ο κ. Μάρτενς αναφέρεται στην «αποφασιστικότητα» και τη «γενναιότητα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας.
 
Στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση των τριών αρχηγών της κυβέρνησης συνεργασίας επικεντρώνουν την προσοχή τους τα διεθνή ΜΜΕ. Όπως επισημαίνουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, οι ηγέτες της «όλο και πιο εύθραυστης» συγκυβέρνησης της Ελλάδας πρόκειται να συναντηθούν την Δευτέρα σε μια προσπάθεια να γεφυρώσουν το βαθύ χάσμα που προέκυψε μετά το κλείσιμο της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση.
 
Το άρθρο προβαίνει επιπλέον στον ισχυρισμό ότι το ενδεχόμενο «πρόωρων εκλογών θα εκτροχίαζε τις μεταρρυθμίσεις ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε ‘πάγωμα’ των δανείων προς την Ελλάδα». Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας ότι μια απόφαση υπέρ των εργαζομένων, θα μπορούσε να οδηγήσει στην προσωρινή αποκατάσταση του σήματος του τηλεοπτικού οργανισμού και θα απάλλασσε την κυβέρνηση από την πρόκληση να αναζητήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό για την ΕΡΤ, επιτρέποντας στην κυβέρνηση συνασπισμού να παραμένουν άθικτη, τουλάχιστον για την ώρα.
 
«Η κυβέρνηση σε τηλεοπτική κρίση», τιτλοφορείται άρθρο της εφημερίδας του Βερολίνου Tagesspiegel. Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η μονομερής απόφαση τερματισμού της εκπομπής έριξε τον τρικομματικό συνασπισμό στην πιο βαριά του κρίση μέχρι σήμερα. Οι εταίροι του συντηρητικού πρωθυπουργού (…) δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της απόφασης» παρατηρεί.

Ads

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως αν δεν βρεθεί συμβιβασμός στη σημερινή σύσκεψη των τριών αρχηγών, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να διασπαστεί. «Η πιθανή συνέπεια θα ήταν τότε νέες εκλογές –και νέες εντάσεις για την Ελλάδα. Ένας προεκλογικός αγώνας θα διέκοπτε για τουλάχιστον μερικές εβδομάδες το πρόγραμμα βοήθειας ή θα το τερμάτιζε μάλιστα– αν ερχόταν στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» εκτιμά η εφημερίδα.
 
Την ίδια ώρα, δριμεία κριτική στα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ασκεί με έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση ακτιβιστών Attac. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung «οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης της Attac επιρρίπτουν βαριές κατηγορίες εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ και των ευρωπαίων ομολόγων της». «Τα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας διοχετεύθηκαν κυρίως σε τράπεζες και επενδυτές, αντί για τους Έλληνες πολίτες» επισημαίνει η ΜΚΟ.
 
Σύμφωνα με την SZ όλα είναι «απλά ‘βιτρίνα’: αυτό πιστεύουν σε κάθε περίπτωση οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης από την Attac, οι οποίοι συγκέντρωσαν με κοπιώδη εργασία, στοιχεία και γεγονότα για την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Άγκελα Μέρκελ και τους ευρωπαίους εταίρους της. Αποτέλεσμα: Από τα 207 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας, τα οποία εκταμίευσαν μέχρι σήμερα προς την Αθήνα οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ, τα 160 δισ. περίπου δεν διατέθηκαν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, αλλά των τραπεζών και των επενδυτών στο εσωτερικό και εξωτερικό».