Έντονη ανησυχία και νέο γύρο διαβουλεύσεων σε Ελλάδα και ΕΕ προκαλούν οι δηλώσεις του Ζ.Κ. Γιούνγκερ για ενδεχόμενη μη εκταμίευση της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ. Η είδηση ενέτεινε τις ανησυχίες καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν ισχυρές πολιτικές πιέσεις για το ζήτημα της χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα δεν λείπουν τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να «βλέπει» την έξοδο από το ευρώ, ενώ η ΕΚΤ χαρακτηρίζει “θετική” την εθελοντική επαναγορά ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες κατόχους τους

Ads

Σημερινό δημοσίευμα των Financial Times αποδίδει τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε πιέσεις προς τους Έλληνες πολιτικούς προκειμένου να επιδείξουν συναίνεση αλλά και σε πιέσεις προς τους ευρωπαίους προκειμένου να συμφωνήσουν σύντομα στη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, αναλυτές θεωρούν τα σχόλια του κ. Γιούνκερ ως μία κινδυνολογική πολιτική για να πιεσθούν οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας – εν όψει του Συμβουλίου τους που έχει συγκληθεί σήμερα το μεσημέρι υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – να συναινέσουν σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, σε αύξηση των φορολογικών εσόδων και ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να επανέλθει στην πορεία του το πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, τα σχόλια αυτά φαίνεται να αντανακλούν και μία διαμάχη μεταξύ του ΔΝΤ και μεγάλων χωρών της ΕΕ, υπό τη Γερμανία, για ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους πολλών δις ευρώ, για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής για την Ευρώπη του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες δήλωσε ότι το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα θα τεθεί στο τέλος της συνολικής εξέτασης της ελληνικής οικονομίας.

Krugman: 50% οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Ads

Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως και του πορτογαλικού και του ιρλανδικού προέβλεψε από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman. «Παρότι η Ισπανία μάλλον θα τα καταφέρει, είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της» υποστήριξε, τονίζοντας, «θα έδινα 50% πιθανότητα να διωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, όχι τόσο μέσω ηθελημένης πολιτικής, αλλά μέσω μιας αλληλουχίας γεγονότων».

Πρόσθεσε ότι η χώρα ενδέχεται να βιώσει μια τραπεζική κρίση, η οποία θα επιδεινωθεί από την άρνηση της ΕΚΤ να συνεχίσει να δανείζει ρευστότητα. Αυτό κατά την άποψή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, ο Krugman έδωσε πιθανότητα 1% σε ένα φαινόμενο ντόμινο, όπου άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ιταλία θα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν την Ελλάδα και να βγουν από την Ευρωζώνη. Αυτό είναι, όπως το χαρακτήρισε, το «εφιαλτικό σενάριο».

Την άποψη ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, διατύπωσε και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Otmar Issing. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Issing, δεν είναι φυσικά αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως, κάτι τέτοιο είναι απίθανο. «Η Ελλάδα δεν έχει απλά πρόβλημα ρευστότητας, είναι χρεοκοπημένη» υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο Europaforum του τηλεοπτικού σταθμού WDR, υποστήριξε ότι «η τρέχουσα κρίση δεν είναι ούτε κρίση του ευρώ, ούτε κρίση της Νομισματικής Ένωσης αλλά κατά το μάλλον, κρίση της οικονομικής πολιτικής σε ορισμένες χώρες-μέλη, καθώς και κρίση αμφίπλευρης εποπτείας». Υποστήριξε δε, ότι τα κανονιστικό πλαίσιο στην ΕΕ δεν επαρκεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι χώρες θα εφαρμόσουν συνετή πολιτική. «Είναι παρωχημένο, η ΕΕ να λαμβάνει μέτρα καταπολέμησης των ανισορροπιών και των διαφορών ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη» επισήμανε.

Διαγραφή χρέους κατά 40% προτείνει «σοφός» της Μέρκελ

Διαγραφή του ελληνικού χρέους σε ποσοστό 40% και το υπόλοιπο 60% του χρέους να καλυφθεί με ευρωομόλογα προτείνει ο καθηγητής Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους «5 σοφούς» του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης. Μιλώντας στην Λέσχη Οικονομικών Συντακτών του Αμβούργου και αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Μπόφινγκερ τόνισε πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα βοηθούσε τους Έλληνες να υποτιμήσουν το παλιό νόμισμά τους, αλλά οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγάλοι.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς Άιχελ, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, μιλώντας στο πλαίσιο του Europaforum του τηλεοπτικού σταθμού WDR στο Βερολίνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Αυτό που χρειάζονται τώρα οι Έλληνες είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και πιστώσεις για να ανακάμψει η οικονομία τους» τόνισε χαρακτηρίζοντας υπερβολική την κριτική που ασκείται στην Αθήνα και υπογραμμίζοντας «θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας μια ρημαγμένη χώρα-μέλος ή να δημιουργήσουμε μια χώρα που θα ευημερεί»;

Αισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν καθώς υποστήριξε ότι η κρίση στην ευρωζώνη μπορεί να ξεπεραστεί, ωστόσο απέδωσε τις ευθύνες σε ορισμένα κράτη μέλη της ένωσης. «Η παρούσα κρίση είναι συνέπεια εγχώριων αρνητικών εξελίξεων σε ορισμένα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης, οι οποίες τώρα από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά – και είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος πράγματι θα αντιμετωπιστούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΕΚΤ: θετική η επαναγορά ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους

Δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Μανουέλ Γκονζάλες – Παράμο και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι – χαρακτήρισαν θετικά ένα πρόγραμμα εθελοντικής επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, κατά τα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, η οποία αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν πρότεινε την εφαρμογή της ως μία εκ των επιλογών για την αντιμετώπιση και της ελληνικής κρίσης.

«Γενικά, μία Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι εθελοντική και σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές», δήλωσε από τη Βαρκελώνη ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης. «Είναι μία θετική πρωτοβουλία, επειδή υπονοεί το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης», καθώς η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το δάνειο των 110 δις. ευρώ. Ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι η Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ένα «ενδιαφέρον μοντέλο», αν και δεν μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα για την Ελλάδα.

Ο κ. Γκονζάλες – Παράμο δήλωσε ότι δεν μπορεί να «διανοηθεί» ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματός της και τόνισε ότι η χώρα έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες. Οι Έλληνες πρέπει «να σφίξουν τα δόντιά τους» για να οδηγήσουν την οικονομία ξανά στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Νουτ Βέλινκ, εξέφρασε τη πεποίθησή του πως ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 3,3 δις. ευρώ.

“Υπάρχει τεράστια πίεση στην Ελλάδα να πάρει αποφάσεις”, είπε ο κ. Βέλινκ σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο Άμστερνταμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. “Είναι δύσκολο. Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι τελικά η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους”, πρόσθεσε, εννοώντας ότι μόνο τότε το ΔΝΤ και η Ευρώπη μπορούν να πουν το “ναι”. Συνεχίζοντας, ο κ. Βέλινκ είπε: “Οι εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται, που είναι θετικό και το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο (σ.σ.: του 2011). Όσο ισχυρότερο γίνεται το οικονομικό κλίμα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η υλοποίηση αυτού του πολύ δύσκολου πακέτου”.