Στην πώληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων, αξίας 1,17 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ. Πρόκειται για την πρώτη μηνιαία δημοπρασία ΕΓΔ στην οποία προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τo 4,65% της προηγούμενης έκδοσης στις 13 Ιουλίου.

Ads

Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές, έναντι υπερκάλυψης 3,64 στην προηγούμενη δημοπρασία. Ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12μ.μ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ, δεν δόθηκε καμία προμήθεια. Μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ το οικονομικό επιτελείο, με τη συνοδεία της τρόικας, ξεκινά road shows
τις επόμενες μέρες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να πεισθούν οι επενδυτές ότι “η Ελλάδα αλλάζει πορεία” και να ξαναγίνουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα.

Η αρχή των road shows του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης θα γίνει στο Λονδίνο, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, με οικοδεσπότη την HSBC, ενώ την Πέμπτη θα βρεθούν στο Παρίσι το πρωί και στη Φρανκφούρτη το απόγευμα. Τον υπουργό θα πλαισιώσουν ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Π. Χριστοδούλου. Στόχος είναι να ενημερωθούν οι επενδυτές αναφορικά με την εξέλιξη της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των νομοθετικών διαδικασιών που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Παρόντες θα είναι και οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ο κ. Π. Τόμσεν), της Κομισιόν (ο. κ. Σ. Ντερόζ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ο κ. Κ. Μαζούχ).

Ads

Εκτός από τις παρουσιάσεις του υπουργού, τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι της τρόικας θα απαντούν σε ερωτήσεις των επενδυτών που θα βρίσκονται στο ακροατήριο. Σκοπός είναι να πεισθούν ότι η Ελλάδα αλλάζει πορεία, έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις και να ξαναγίνουν ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα. Μάλιστα, παρόμοια road shows θα γίνονται ύστερα από κάθε τριμηνιαίο έλεγχο της τρόικας.

Αναδιάρθρωση

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές πάντως επιμένει αφού και χθες πολλοί έκαναν λόγω για αναδιάρθρωση του χρέους.

Χθες, ο πρόεδρος της Templeton Asset Management, κ. Μ. Μόμπιους, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της. «Η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, κατ’ ουσίαν. Οπότε, αυτό που θα συμβεί, κατά την άποψή μου, είναι ότι θα επιμηκύνουν τη διάρκεια πληρωμής. Θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση», δήλωσε ο κ. Μόμπιους και συμπλήρωσε ότι «μόλις η Ελλάδα κατορθώσει να καθαρίσει τον χώρο από τη διεφθαρμένη γραφειοκρατία, η χώρα θα αναπτυχθεί με καλή ταχύτητα». «Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερώσει την οικονομία και κατά συνέπεια να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία. Μόλις το κάνουν αυτό, νομίζω ότι θα βρίσκονται σε καλή θέση» είπε ο κ. Μόμπιους.

Πάντως χθες η διαφορά απόδοσης (spread) των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών υποχώρησε στην περιοχή των 910 μονάδων βάσης, από 960 μονάδες που ήταν την Παρασκευή.

Η αντιπολίτευση για το δανεισμό

«Οι επιθυμίες του κ. Πρωθυπουργού για βελτίωση του αισθήματος εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Οικονομία ούτε σήμερα «εισακούστηκαν» από τις αγορές. Το επιτόκιο της έκδοσης των εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 4,82%, όταν στις τελευταίες δημοπρασίες τέτοιας διάρκειας, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, τα επιτόκια ήταν 4,55% (13 Απριλίου) και 4,65% (13 Ιουλίου) αντίστοιχα. Ο συντελεστής κάλυψης (ύψος προσφορών / δημοπρατούμενο ποσό) διαμορφώθηκε στο 4,54, σε σχέση με υπερκάλυψη, πριν και μετά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης 7,67 και 3,64 αντίστοιχα. Από αυτά τα στοιχεία, αλλά και από τη διατήρηση των spreads σε υψηλά επίπεδα (το 10ετές υπερβαίνει τις 900 μονάδες βάσης) συνάγεται ότι παρά την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, το κόστος δανεισμού παραμένει εξαιρετικά υψηλό, υψηλότερο απ’ ό,τι πριν την προσφυγή σε αυτόν. Υψηλό κόστος δανεισμού, που καταδεικνύει τη δυσπιστία των Αγορών στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Χ. Σταϊκούρας.


Διαβάστε επίσης:

Όλι Ρεν: Τα μέτρα έμμεσης φορολογίας άσκησαν τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό