Ο 36χρονος Παρασκευάς Φωκιανός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της Κοινωνικής Επανένταξης του 18 ΑΝΩ, στην πιο κρίσιμη φάση της θεραπείας του, λίγο πριν επανενταχθεί ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Εργάζεται σε δήμο, έχει 4 ανήλικα παιδιά τα οποία συντηρεί ο ίδιος, έχει μόνιμη και σταθερή κατοικία. Την περασμένη Δευτέρα, με απόφαση του Ε’ Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών οδηγήθηκε στη φυλακή.

Ads

Από το 2007 εκκρεμούσε σε βάρος του κ. Φωκιανού ένταλμα σύλληψης, καθώς είχε λάβει μια δικαστική κλήση -η οποία ουδέποτε έφτασε στα χέρια του, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, όπου δικαζόταν για μια υπόθεση κλοπής. Κρίθηκε προφυλακιστέος, με το επιχείρημα ότι εσκεμμένα δεν παρουσιάστηκε.

Ο ίδιος ζήτησε στη συνέχεια ενώπιον του Ε’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών την ανάκληση των όρων προφυλάκισής του και επιχείρησε να αποδείξει ότι δεν είχε λάβει ποτέ την επίμαχη δικαστική κλήση. Κοινωνική λειτουργός του προγράμματος 18ΑΝΩ εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης στο δικαστήριο και διαβεβαίωσε υπεύθυνα ότι ο θεραπευόμενος βρίσκεται στην τρίτη και τελική φάση της θεραπευτικής διαδικασίας, συμμετέχει ενεργά σ’ αυτήν με πιστοποιημένη την αποχή από όλες τις ουσίες – μέσα από τοξικολογικό έλεγχο ούρων δύο φορές την εβδομάδα, εργάζεται, συντηρεί και φροντίζει την πολυμελή οικογένειά του. Παρά και τη θετική εισήγηση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναστολής των περιοριστικών όρων, κρίνοντάς τον ύποπτο διαφυγής και προφυλακιστέο.

«Τέτοιες αποφάσεις ακυρώνουν την προσπάθεια αυτού του ανθρώπου. Η θέση του δεν είναι στη φυλακή, αλλά στην κοινωνία. Είναι ένας άνθρωπος που παλεύει. Το δικαστήριο μπορούσε να του δώσει την ευκαιρία. Που θα πάει; Έχει τέσσερα παιδιά να μεγαλώσει, εργάζεται σε δήμο… Η απόφαση του Δικαστηρίου που τον οδηγεί στη φυλακή έρχεται να καταστρέψει όλα όσα με πολλή προσπάθεια κατακτήθηκαν μέσα από τη θεραπεία του. Ο νέος αυτός άνθρωπος χάνει τη θεραπεία του, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του, η οικογένειά του χάνει του μόνους οικονομικούς πόρους που εξασφάλιζε ο ίδιος με την εργασία του» υπογραμμίζει στο tvxs.gr η ειδική θεραπεύτρια του 18ΑΝΩ Μαρία Τρωιανού.

Ads

«Αν η εγκληματικότητα μειώνεται είναι χάρη σε αυτά τα προγράμματα. Τελικά, το μήνυμα που περνά στην κοινωνία μέσα απ’ αυτήν και άλλες ανάλογες απαράδεκτες, καταδικαστικές αποφάσεις, είναι ότι η θέση του εξαρτημένου είναι μόνο στη φυλακή, ακόμα και όταν έχει απεξαρτηθεί, ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί να επανενταχθεί κοινωνικά. Αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια δεν έχει κανένα νόημα» προσθέτει η κ. Τρωιανού.

Το θεραπευτικό πρόγραμμα 18ΑΝΩ τονίζει πως το έργο του ακυρώνεται με τέτοιες απαράδεκτες αποφάσεις και ζητά την ανάκλησή της και την άμεση απελευθέρωση του θεραπευόμενου. «Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει με όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να γίνει πράξη η απεξάρτηση και η κοινωνική επανένταξη, μέσα από τη λειτουργία των δημόσιων προγραμμάτων απεξάρτησης και να μην οδηγούνται στη φυλακή και στον κοινωνικό αποκλεισμό χιλιάδες νέοι άνθρωποι, θύματα και αυτοί της κρίσης της σημερινής κοινωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι οι Κώστας Ριζόπουλος και Αχιλλέας Δεσποτάκης, επίσης απεξαρτημένοι μέσω του προγράμματος του 18ΑΝΩ, καταδικάστηκαν πριν από λίγους μήνες σε τετραετή φυλάκιση για μία ληστεία ζάντας και για κατοχή μικροποσότητας ηρωίνης αντίστοιχα, αδικήματα που σημειώθηκαν χρόνια πριν και υπό την επήρεια ουσιών. Και στην περίπτωση αυτή, το 18ΑΝΩ ζήτησε την αναστολή των δύο δικαστικών αποφάσεων, καθώς «μέσα στη φυλακή ο απεξαρτημένος κινδυνεύει να πέσει και πάλι στις ουσίες, που διακινούνται σε αφθονία εντός των φυλακών».

Διαβάστε επίσης:
Πιο δίκαιες πολιτικές για τα ναρκωτικά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά την καταδίκη χρήστριας σε ισόβια