Σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, καλεί το Ινστιτούτο Διεθνών Κρίσεων (ICG) την τουρκική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, ώστε να εξομαλυνθούν πλήρως οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ads

Το Ινστιτούτο, με έδρα τις Βρυξέλλες, αναφέρει σε κείμενό του με το τίτλο «οι δέκα βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης στην Τουρκία», ανάμεσα στις οποίες είναι να σταματήσει τις υπερπτήσεις «πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά», πως η Άγκυρα θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος για συμβιβασμό με την Ελλάδα στο ζήτημα του Αιγαίου, «μαζί με παρόμοια βήματα από την Αθήνα».

Μάλιστα σύμφωνα με το ICG, η διαμάχη Ελλάδας-Τουρκίας είναι «περισσότερο ψυχολογική και πολιτική παρά πραγματική» και η Άγκυρα –ούσα «στρατιωτικά ισχυρότερη»- θα πρέπει να σταματήσει τις «πτήσεις μαχητικών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά» ώστε να δείξει πως υπάρχει περιθώριο επίλυσης της διαμάχης με διάλογο.

Όσον αφορά δε την Κύπρο, το ICG καλεί την Τουρκία να επιδιώξει επανένωση του νησιού με βήματα όπως το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων της για την Κύπρο αλλά και «έναν πραγματικό, δομημένο διάλογο με τις κυπριακές Αρχές».

Ads