Τη δημιουργία ενός φράχτη στα χερσαία σύνορα για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών σχεδιάζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ads
«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
«Η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της όσον αφορά στη δυνατότητα υποδοχής παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη χώρα μας θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή δικαίωμα ασύλου. Κανείς άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν από την Ελλάδα, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με υποχρεωτική απέλαση. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι. Παράλληλα, θα δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στα δίκτυα διακίνησης των μεταναστών που εμπορεύονται τους ανθρώπους και την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει ισχυρή πολιτική βούληση», πρόσθεσε.
Ακόμα, επεσήμανε πως η Ελλάδα «θα σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στη Συνθήκη του Schengen, απέναντι στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν θα φεύγει από την Πάτρα, από την Ηγουμενίτσα και από τα άλλα λιμάνια της Ελλάδος και τα αεροδρόμιά μας, για την Ευρώπη. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες για το νομικό πλαίσιο, που επιτρέπει τη δημιουργία μιας Υπηρεσίας Ασύλου, της υπηρεσίας για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και για τις διαδικασίες που αφορούν την απέλαση των μεταναστών, που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα».
«Χωρίς κέντρα υποδοχής και χωρίς κέντρα παράνομων μεταναστών στη διαδικασία τους για απέλαση δεν πρόκειται να αμβλυνθούν τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή, επιμένουμε στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας έτσι ώστε η Τουρκία να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες που της αναλογούν αλλά και η Ε.Ε να συμβάλει στην υλοποίηση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής, η οποία ενεργοποιήθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν στην Αθηνά. Το θέμα είναι μεγάλο και σύνθετο και χρειάζεται τη συνεργασία όλων μας στο εσωτερικό και εξωτερικό, αλλά και οπωσδήποτε χρειάζεται τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής συνδρομής», πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 200 με 250 μετανάστες υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά τον Έβρο, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ευρώπη. Μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2010, ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν να διασχίζουν τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα αυξήθηκε κατά 372%, καθώς ανήλθαν σε 31.219, αντί 6.615 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση αποδίδεται στην καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων από την ευρωπαϊκή δύναμη Frontex.
Συνολικά, το πρώτο εννεάμηνο του 2010 καταγράφηκαν 96.398 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα έναντι 96.085 που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Επίσης, στο εννεάμηνο του 2010 συνελήφθησαν κυρίως από τις αστυνομικές αρχές αλλά και τις λιμενικές συνολικά 924 διακινητές παράνομων μεταναστών.
Bloomberg: «Πίσω πόρτα για είσοδο στην ΕΕ» η Ελλάδα για τους μετανάστες
Το 90% των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ φθάνει μέσω Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Warsaw-based Frontex, που είναι ο κοινοτικός οργανισμός για τη συνοριακή ασφάλεια, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. Το ειδησεογραφικό προκτορείο τονίζει στο ρεπορτάζ του ότι η Ελλάδα αποτελεί την πίσω πόρτα για τους μετανάστες που θέλουν να έρθουν στην ΕΕ.
Το δημοσίευμα αναφέρει χθεσινές δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποίο τόνισε ότι τουλάχιστον 350 άτομα επιχειρούν καθημερινά να περάσουν στην ΒΑ Ελλάδα από την Τουρκία. Ακόμα, τονίζει το Bloomberg, η Ελλάδα υστερεί από τις άλλες χώρες της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση όσων ζητούν άσυλο και ο οργανισμός Human Rights Watch περιέγραψε αυτόν τον μήνα ως απάνθρωπες τις συνθήκες σε ορισμένα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.
Η μετανάστευση στην Ελλάδα αυξήθηκε όταν η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ‘έκλεισαν’ τα θαλάσσια σύνορά τους υπογράφοντας συμφωνίες με τις χώρες της Αφρικής για τον έγκαιρο εντοπισμό των παράνομων μεταναστών στη θάλασσα, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εργασίας, οι ελληνικές αρχές έκαναν 132.711 συλλήψεις παράνομων μεταναστών το α’ 9μηνο του 2010.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης στην Ευρώπη για όσους ζητούν άσυλο, με λιγότερο από 1% επί συνόλου 50.000 εκκρεμών περιπτώσεων, σύμφωνα με τον UNHCR, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >