«Πολιτικό casus belli» χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου, την προσπάθεια σύνδεσης των εθνικών θεμάτων με τα οικονομικά θέματα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, για την εξωτερική πολιτική, απαντώντας στις δηλώσεις του δεύτερου με τις οποίες κατέδειξε την Τουρκία ως παράγοντα που συνέλαβε στο « να φτάσει η οικονομία της χώρας στο ναδίρ».

Ads

Όπως είπε ο πρωθυπουργός το μόνο που συνδέει συνδέει τα δύο αυτά μέτωπα «είναι η κόκκινη γραμμή, που έχει τεθεί και αυτή είναι το συμφέρον της χώρας».

Ακόμα, ο κ.Παπανδρέου χαρακτήρισε «αναγκαία για την επιβίωση του έθνους», τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα από την Ευρώπη και το ΔΝΤ κάνοντας λόγο «για πατριωτική ευθύνη, το κόστος της οποίας αναλαμβάνουμε πλήρως». Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία, την επιβίωση, το μέλλον μας, για να σταθούμε γερά στα πόδια μας».

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι ο ομόλογος του δεν θα μεταβεί στη Θράκη και σημείωσε ότι πρόκειται ια μια επίσκεψη στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ads

«Οι προετοιμασίες γίνονται με σοβαρή, συστηματική προσπάθεια και η ατζέντα διευθετείται δια της διπλωματικής οδού. Σε κάθε περίπτωση κάθε ενέργεια και επαφή μου είτε με τον κ. Ερντογάν, είτε με οποιοδήποτε άλλο ηγέτη, είναι στο πλαίσιο ενίσχυσης της χώρας και της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Θα δείχναμε φόβο αν καθόμασταν με σταυρωμένα χέρια και δεν παίρναμε πρωτοβουλίες, δεν εφαρμόζαμε πολιτική εξωστρέφειας για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στο εξωτερικό. Η κινητικότητα μας και η αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών μας δίκαιων είναι απαραίτητη και αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό εργαλείο για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο», κατέληξε.