Ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Λινός, την εγκύκλιο του οποίου επικαλέστηκε ο κ. Σανιδάς, αλλά και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυρ. Καρούτσος για να στηρίξει την ορθότητα της ενέργειάς του, όχι μόνο δεν στήριξε την κίνηση Σανιδά, αλλά τόνισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή και όχι τη μη διαβίβασή τους. «Θεωρώ ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει αρμοδιότητα να ασκεί μόνο τυπικό έλεγχο, δηλαδή αν στην υπό εξέταση υπόθεση περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα και περιγράφονται αξιόποινες πράξεις δεν έχει το δικαίωμα να μπαίνει στην ουσία και να ελέγχει τη βασιμότητα της υπόθεσης».

Ads

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα στην απόφαση Σανιδά, κατηγορώντας τον εισαγγελέα ότι πολιτεύεται για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. «Οι ανώτεροι δικαστικοί δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν πολιτική», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος. Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ντ. Ρόβλιας δήλωσε ότι ο κ. Σανιδάς «εκτελεί εντολές της ΝΔ και επιχειρεί να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση». Το ΚΚΕ δήλωσε ότι δεν ξαφνιάζεται από την παρέμβαση Σανιδά να μην σταλθούν στη Βουλή οι δικογραφίες για το σκάνδαλο Βατοπεδίου, ενώ το ΛΑΟΣ θεωρεί ότι ο κ. Σανιδάς «αποστερώντας από τη Βουλή τα προνόμιά της, υποπίπτει σε κακούργημα και αργά ή γρήγορα θα βρεθεί κατηγορούμενος».

Για την κυβέρνηση, από την άλλη, η απόφαση Σανιδά αποτελεί σανίδα σωτηρίας, καθώς η μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή τη γλιτώνει από ένα νέο κύκλο διασυρμού εν όψει των ευρωεκλογών. Στο πλευρό του κ. Σανιδά στέκεται και ο Κυρ. Καρούτσος, ο οποίος στηρίζει τον ιεραρχικά ανώτερό του, αναγνωρίζοντάς τον ως τελικό κριτή. «Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε ορθά εντός του πλαισίου που προβλέπει ο νόμος και εντός των καθηκόντων του. Αυτός είναι ο τελικός κριτής και έτσι έκρινε», δήλωσε χθες ο κ. Καρούτσος.

Από την αναφορά των εισαγγελέων προκύπτει προσωποποίηση σε βάρος 31 προσώπων στους οποίους αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις. Τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα θα διωχθούν για 14 συνολικά αδικήματα, 12 κακουργήματα και 2 πλημμελήματα. Ειδικότερα, οι αξιόποινες πράξεις που θα αποδοθούν αφορούν σε:

Ads

1 Απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία.

2. Απλή συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση.

3. Άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία.

4. Ηθική αυτουργία στην απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

5. Ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

6. Απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση

7. Ηθική αυτουργία σε απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

8. Ψευδή βεβαίωση με σκοπό προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον κατ’ εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε βάρος του οποίου προκλήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη ζημία.

9. Άμεση συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους.

10. Ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

11. Απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό την προσπόριση αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

12. Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες(μεταβίβαση περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα).

13. Παράνομη μεταβίβαση μνημείου.

14. Παραβίαση του άρθρου 17 εδ. δ’ Ν. 1337/83, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 παρ. 15 Ν. 2242/94.

«Μπλοκάρονται» εκ νέου οι πολιτικές ευθύνες στο Βατοπέδι

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, απέτρεψε για δεύτερη φορά τη διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης για τη Μόνη Βατοπεδίου την Τετάρτη, εκτιμώντας ότι δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Νωρίτερα, τη διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή, καθώς ενδέχεται να προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ζήτησαν οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Το πόρισμα των εισαγγελέων

Οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης που εξετάζουν την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησαν για τρίτη φορά, να αποσταλεί η σχετική δικογραφία στη Βουλή για τον εντοπισμό τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων. Το πόρισμα των δύο εισαγγελέων βρίσκεται εδώ και 15 μέρες στην Εισαγγελία Εφετών, συναντώντας όμως την άρνηση μεταβίβασης του Γ. Σανιδά, ο οποίος επιμένει στη δημόσια κρίση του περί «παραπλανηθέντων υπουργών».

Όταν στις 17 Μαρτίου οι εισαγγελείς Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντ. Στραγάλης ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, ζήτησαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Κυρ. Καρούτσο, τη μεταβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Το ίδιο ακριβώς είχαν ζητήσει και οι προηγούμενοι εισαγγελείς εφετών, Ηλ. Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου από τον περασμένο Οκτώβριο.

Από την τελευταία έρευνα προέκυψαν όχι απλώς ενδείξεις, αλλά και επιπλέον στοιχεία που παραπέμπουν σε μη παραγεγραμμένες ευθύνες μελών της κυβέρνησης της ΝΔ. Σχετικά με τις τυχόν ευθύνες στελεχών του ΠΑΣΟΚ που προέκυψαν, αυτές έχουν υποπέσει πλέον σε παραγραφή.

Από τα συνολικά 63 μη πολιτικά πρόσωπα που εξετάστηκαν για τα παραπάνω αδικήματα, τα 31 θα καταστούν κατηγορούμενοι. Για τους υπόλοιπους 32 δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις και αναμένεται να απαλλαγούν με εισαγγελική διάταξη.

Στους υπόπτους περιλαμβάνονται ο Εφραίμ, ο Αρσένιος, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, μέλη του Νομικού συμβουλίου του Κράτους, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, στελέχη του σώματος των ορκωτών εκτιμητών, δικηγόροι κ.α.

Εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα

Κατά την εξέτασή τους ως ύποπτοι, οι παραπάνω έκαναν λόγο για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στις «ιερές ανταλλαγές». Οι υπεύθυνοι της ΚΕΔ μίλησαν για ανταλλαγές που αποτελούσαν μέρος «εγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού», για «διαχειριστικές πράξεις που είχαν την έγκριση του υπουργού Οικονομικών» και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα ονόματα υπουργών και υφυπουργών.

Στα πολιτικά πρόσωπα, σε βάρος των οποίων προσδιορίζονται οι ενδείξεις και στους οποίους έγινε λόγος στις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων αναφέρονται οι Ευαγ. Μπασιάκος, Π. Δούκας, Αλ. Κοντός, Γ. Αλογοσκούφης, Αντ. Μπέζας, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης. Ειδικότερα, το όνομα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευαγ. Μπασιάκου, εμπλέκεται κυρίως λόγω της υπογραφής από μέρους του δύο αποφάσεων ανταλλαγής εκτάσεων.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της ΚΕΔ στις καταθέσεις τους έδειξαν με σαφείς αναφορές τους τότε αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αναφορές στα πρόσωπα του Θ. Ρουσοπουλου, Π. Δούκα και Αλ. Κοντού σχετίζονται κατά κύριο λόγο με το γεγονός ότι ήταν απόλυτα ενήμεροι για το θέμα, καθώς είχαν συναντηθεί και ενημερωθεί από αρμόδιους τοπικούς φορείς. Ως εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο αναφέρεται από μάρτυρα και ο νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος «αποδέχτηκε την εισήγηση αποχαρακτηρισμού των εκτάσεων στην Ουρανούπολη».

Ο Σανιδάς εμμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, μέσω του οποίου ζητήθηκε τελικά να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, αρνήθηκε για άλλη μία φορά να την αποστείλει, εμμένοντας στην κρίση του περί «παραπλανηθέντων υπουργών», αγνοώντας ουσιαστικά την κρίση των εισαγγελέων που διενήργησαν την έρευνα για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Ο κ. Σανιδάς επιμένει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την αποστολή στη Βουλή και την εμπλοκή του Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, επέστρεψε το φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να ασκηθούν διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Νέος γύρος κομματικής αντιπαράθεσης

«Να μου το θυμηθείτε αν είναι ακριβές, που πιθανότατα είναι γιατί συμβαίνει συνήθως το ρεπορτάζ που αναφέρθηκε προηγουμένως από τη συντάκτριά σας, θα έχουμε νέες παραιτήσεις εισαγγελέων, αν δεν έρθει ο φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή και ούτω καθεξής», είναι η δήλωση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Ραγκούση, στο προχθεσινό δελτίο του Mega, η οποία πυροδότησε την κομματική αντιπαράθεση αναφορικά με τη δικογραφία για το Βατοπέδι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για θεσμικό ατόπημα από το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας: «Ομολογώ ότι με ιδιαίτερη έκπληξη άκουσα το ΠΑΣΟΚ, δια του γραμματέα του Εθνικού του Συμβουλίου, να προαναγγέλλει χθες το βράδυ παραιτήσεις εισαγγελικών λειτουργών. Εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό σημαίνει μόνο δύο πράγματα: είτε προτροπή είτε απειλή. Και στις δύο περιπτώσεις είναι βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και είναι το δεύτερο μετά τη γνωστή επιστολή Ρέππα».

«Μετά την προκλητική παρέμβαση του Γ. Σανιδά υπέρ της εταιρείας Τζάμπο, όπου χαρακτήρισε έγκλημα τις εργατικές κινητοποιήσεις κατά των εκβιασμών και των απολύσεων, καθόλου δεν μας ξαφνιάζει η νέα παρέμβασή του για να μην σταλούν οι δικογραφίες στη Βουλή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ούτε επίσης μας εκπλήσσει η υποκρισία του δικομματισμού, τόσο για αυτά που λένε για το σκάνδαλο, όσο και για τη δήθεν ανεξάρτητη και δήθεν ακομμάτιστη δικαιοσύνη», είχε υπογραμμίσει το ΚΚΕ.

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί ότι δεν έχουν δικαίωμα ανώτεροι δικαστικοί να κάνουν πολιτική και ο κ. Σανιδάς κάνει πολιτική», είναι η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Αλέκου Αλαβάνου.