Κάτω από άθλιες συνθήκες προσπαθούν να επιβιώσουν τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί στο δασύλλιο δίπλα στο νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, στο τμήμα της εξόδου της Εγνατίας οδού, περιμένοντας να βρουν ένα «εισιτήριο» για την γειτονική Ιταλία.

Ads

Άνθρωποι από Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Τουρκμενιστάν, Ιράκ, Ιράν, Σουδάν και άλλες χώρες επιχειρούν να μπουν σε φορτηγά θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους καθώς τα κυκλώματα χρεώνουν 2.000-3.000 ευρώ τη μεταφορά.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κατασκευάσει πρόχειρες παράγκες από μουσαμάδες, ενώ άλλοι κοιμούνται κάτω από τα δέντρα ψάχνοντας στις παρακείμενες οικοδομές για ένα κάλυμμα. Για την τροφή τους στηρίζονται στις εθελοντικές προσφορές από τους περίοικους, ενώ ορισμένοι μένουν για ημέρες νηστικοί.

Σύγχρονοι «σαλταδόροι», γαζώνονται ανάμεσα στις ρόδες, κρέμονται ανάμεσα από τους άξονες ή μπαίνουν μέσα στην καρότσα. Πολλοί βρίσκονται νεκροί από ασφυξία μέσα στα φορτηγά και απονενοημένες κινήσεις στα πλοία, ενώ όσοι τα καταφέρνουν συλλαμβάνονται συχνά συλλαμβάνονται από τους συνοριοφύλακες της γειτονικής χώρας και επαναπροωθούνται στην Ελλάδα.

Ads

Το βίντεο που δημοσιεύει το epirusgate.blogspot.com είναι αποκαλυπτικό και παρουσιάζει την απόγνωση που καθημερινά βιώνουν, μικρά παιδιά και ενήλικες, στοιβαγμένοι μέσα στα κελιά του λιμενικού αλλά και της αστυνομίας.

«Είναι πολύ άσχημα εδώ, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά είναι δύσκολο. Αλλάζουμε τα στρώματα συχνά, αλλά συνέχεια τα σκίζουν από απόγνωση. Στα κρατητήριά μας δεν βάζουμε ποτέ παιδιά», επέμεινε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής.