Η Διοίκηση του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί ότι ο Ξενώνας κλείνει οριστικά μέσα σε μία μόνο εβδομάδα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών και ανήλικων προσφύγων που είχε απομείνει μέσα στην πόλη. Ο Νίκος Νικήσιανης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μίλησε στο tvxs.gr για την υπόθεση.

Ads

Είναι γεγονός ότι το Κέντρο πάσχει από χρόνια κακοδιοίκηση, οικονομική αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, τεράστιες ελλείψεις πόρων και υποδομών, αρνητική αντιμετώπιση των ενοίκων προσφύγων. Όπως επισημαίνει όμως η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία ΘΕσσαλονίκης, για όλα αυτά δεν πρέπει να απολογηθεί μόνο η υπεύθυνη ΜΚΟ που είχε αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείρισή του, αλλά και όλοι αυτοί που στήριξαν αυτό το καθεστώς, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα διαφημίζει το Κέντρο ως την πρότυπη (και μοναδική για τους πρόσφυγες) του δράση και ο οποίος τώρα απλώς αποσύρεται, αλλά και το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ξενώνας πρέπει να λειτουργήσει, ανοιχτός σε όλες τις κατηγορίες προσφύγων, ως μια ελάχιστη έστω, ανεπαρκή απάντηση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, υπογραμμίζει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, η οποία καλεί όλες τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης την Τετάρτη, σε ανοιχτή συνέλευση για το θέμα, στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο (Ερμού 23).