«Εδώ και λίγο καιρό κάνω τη θεία λειτουργία στη δημοτική. Ο κόσμος το ζητάει και το ευχαριστιέται. Όλο το εκκλησίασμα το επιθυμεί και το απολαμβάνει. Με τον ίδιο τρόπο, στη δημοτική δηλαδή, κάνουμε γάμους και βαπτίσεις. Θέλουμε να καταλαβαίνει ο χριστιανός τι λέμε. Είναι στη γλώσσα που μιλάμε τώρα, όχι στη γλώσσα που μιλούσαν τότε, όταν γράφτηκαν τα ιερά κείμενα». Αυτές είναι οι δηλώσεις του εφημέριου του ιερού ναού Αγ. Γεωργίου Γαλήνης Παπαδάτων Πρεβέζης, πατήρ Θωμά Σωτηρίου, στα «ΝΕΑ».

Ads

Την αρχή έκανε η ενορία Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης, από την οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα κείμενο στο οποίο εξηγείται η απόφαση τους να τελούν τη Θεία Λειτουργία στη δημοτική. «Αν δεν κατανοούμε τις προσευχές και τον λόγο του Θεού (Ευαγγέλιο) δεν «μπορεί και δεν γίνεται να μπει στην καρδιά μας και να την αλλάξει (…)», λένε μεταξύ άλλων.

Η απόφαση αυτή δεν έγινε φυσικά δεκτή από τους ιερείς που έπεσε στην αντίληψή τους. Έχει ξεσπάσει διαδικτυακός γλωσσικός πόλεμος καθώς ενορίες της Αττικής αντέδρασαν αναρτώντας στο site (https://egolpio.wordpress.com) κείμενο που υποστηρίζει ότι οι παπάδες της Πρέβεζας ευτελίζουν τα ιερά κείμενα.

Η ομάδα που αντιδρά με επικεφαλής τον πατέρα Ιωάννη Φωτόπουλο, εφημέριο στον ναό της Αγίας Παρασκευής, έχει κοινοποιήσει το κείμενό της σε όλους τους μητροπολίτες.

Ads

Πηγή: Τα Νέα