Αρνούνται οι δύο ληστές που συνελήφθησαν χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Βύρωνα ότι ο θάνατος του 25χρονου πολίτη προκλήθηκε από δικά τους πυρά, σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής τους Άκη Κεχαγιόγλου.

Ads

Όπως σημείωσε ο κ. Κεχαγιόγλου, το παραπάνω θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις, προσθέτοντας ότι «οι δύο δράστες έριξαν χειροβομβίδες τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπήρχε κανένας πολίτης και μετά από λίγο είδαν τον 25χρονο να πέφτει κάτω. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κεχαγιόγλου, ο ένας εκ των δύο εντολέων του αισθάνεται υπεύθυνος για τον θάνατο του 25χρονου και για το λόγο αυτό προτίθεται να αναλάβει να βοηθήσει οικονομικά την οικογένεια για το μεγάλωμα του παιδιού του».

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα και εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά ληστεία που είχαν κάνει στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Ads

Ο κ. Κεχαγιόγλου πρόσθεσε ότι οι δύο κατηγορούμενοι ομολογούν τις ληστείες και υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί χωρίς να προειδοποιήσουν για τις ιδιότητές τους άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Η δικογραφία για τη συμπλοκή στο Βύρωνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και γι΄αυτό δεν διαβιβάστηκε σήμερα στον εισαγγελέα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο 25χρονος υδραυλικός δέχτηκε 9 σφαίρες. Το θύμα φέρει τέσσερα τυφλά και πέντε διαμπερή τραύματα, τα οποία τα δέχθηκε από την πίσω και δεξιά πλευρά του σώματός του. Τα τραύματα εντοπίζονται από το κεφάλι μέχρι και τα ισχία, ενώ τα περισσότερα εντοπίζονται στο θώρακα και την πλάτη.

Οι βολίδες, που έχουν αφαιρεθεί από το σώμα του θύματος, εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», θεωρείται βέβαιο ότι ο 25χρονος, που ήταν πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού, ενώ αναμένεται να εξακριβωθεί εάν ο αστυνομικός πυροβόλησε επειδή θεώρησε ότι το θύμα ήταν ένας από τους δράστες ή αν επρόκειτο για «τυφλό» χτύπημα.

Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ., μετά το «οδυνηρό γεγονός» στον Βύρωνα

«Οδυνηρό γεγονός» χαρακτήρισε το θάνατο του 25χρονου στο Βύρωνα κατά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ κακοποιών και αστυνομικών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε ότι επίκεινται αναδιαρθρώσεις στην ΕΛ.ΑΣ. το επόμενο χρονικό διάστημα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά της.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και τόνισε ότι η πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον απέναντι στη χήρα του 25χρονου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για αστυνομική επιτυχία όταν χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή» είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 25χρονου οφείλεται στην ατυχία και όχι στον κακό επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για για προγραμματισμένη επιχείρηση αλλά για εντοπισμό κρησφύγετου των κακοποιών.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη ότι επίκεινται αναδιαρθρώσεις στην αστυνομία το επόμενο διάστημα. Όπως σημείωσε ο υπουργός, «Πρώτον, δημιουργείται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας ειδική δύναμη με ομάδες δικυκλιστών. Η δύναμη θα περιλαμβάνει 1000 μοτοσικλέτες και 2.000 αστυνομικούς καθώς σε κάθε μοτοσικλέτα θα επιβαίνουν δύο αστυνομικοί.

Δεύτερον, στην Αττική θα λειτουργούν τμήματα δίωξης του εγκλήματος στα οποία θα περιλαμβάνονται 96 τμήματα ασφαλείας και πέντε υποδιευθύνσεις ασφαλείας.

Τρίτον, θα γίνει νέα διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς όλοι οι αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους και σε μάχιμες υπηρεσίες και θα είναι λιγότεροι στα γραφεία και στα γήπεδα και σε όλα τα άλλα πάρεργα που έχει η αστυνομία.

Τέταρτον, θα βελτιωθεί η εκπαίδευση των αστυνομικών με έμφαση στη διαρκή κατάρτισή τους».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι έχει αρχίσει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη για την επανεξέταση του νομικού πλαισίου που διέπει την οπλοκατοχή στη χώρα και το αδίκημα της οπλοκατοχής θα μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Δένδιας: «Ασπιρίνες» τα μέτρα Χρυσοχοΐδη

«Ασπιρίνες» χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας.

«Επιτέλους, μετά από σχεδόν πέντε μήνες καυχησιολογίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μείζον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας στη χώρα μας. Τα μέτρα, όμως, που εξαγγέλλει είναι αποσπασματικά, ανακοινώνονται υπό το κράτος της συγκυρίας και είναι εντελώς ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο πρόβλημα της εγκληματικότητας. Οι αλλαγές, που πραγματικά απαιτούνται, απέχουν πολύ από τις “ασπιρίνες” που προτείνει ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Η «επιτυχημένη» επιχείρηση με τον νεκρό πολίτη

«Ήταν μια επιχείρηση εντοπισμού και όχι κατ΄ ανάγκην σύλληψης των δραστών» ανακοίνωσε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο αρχηγός της, Ελευθέριος Οικονόμου δήλωσε ότι «Δεν πήγε τίποτα λάθος. Εκφράζουμε τη λύπη μας, αλλά ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας βρέθηκε παρά τη θέλησή του σε διασταυρούμενα πυρά», δήλωσε. Ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος χαρακτήρισε την επιχείρηση «επιτυχημένη, αφού συνελήφθησαν οι δύο αδίσταχτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί».

Οι δυο κακοποιοί, αλβανικής καταγωγής, έπεσαν τελικά στα χέρια της Αστυνομίας, ενώ ο ένας από τους δύο νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στον Ερυθρό Σταυρό. Οι «ληστές με τις βαριοπούλες» είναι όχι μοναχά δράστες της ληστείας στην τράπεζα Εurobank στο Βραχάτι στις 27 Ιανουαρίου, όπου είχαν πυροβολήσει και τραυματίσει αστυνομικό με Καλάσνικοφ, αλλά και αυτοί που άρπαξαν όπλα και αλεξίσφαιρα γιλέκα από τους δυο αστυνομικούς προχθές το βράδυ στο Μαρούσι. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ήταν και οι δύο δραπέτες των φυλακών Λάρισας, όπου κρατούνταν για ληστείες, ενώ αμφότεροι δεν είχαν επιστρέψει μετά από ολιγοήμερες άδειες που τους είχαν χορηγηθεί.

Η Αστυνομία εντόπισε χθες ένα κλεμμένο κόκκινο Τοyota, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε ληστείες, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα. Από τις πληροφορίες, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο ένα διαμέρισμα στην οδό Ζωοδόχου Πηγής στον Βύρωνα. Όταν οι δυο κακοποιοί βγήκαν από το διαμέρισμά και επιβιβάστηκαν στο ύποπτο όχημα, δύο περιπολικά τους έκλεισαν το δρόμο – και άρχισε η ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ο ένας από τους δράστες τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα ενώ ο συνεργός του κατέφυγε σε φουρνάρικο της περιοχής και στην προσπάθειά του να αποθαρρύνει τους αστυνομικούς πέταξε εναντίον τους πέντε χειροβομβίδες, από τις οποίες εξερράγησαν οι δυο. Τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν και συνέλαβαν και τον δεύτερο κακοποιό, ενώ είχε ήδη τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα ένας 25χρονος πολίτης αλβανικής καταγωγής, πατέρας ενός βρέφους 18 μηνών, ο οποίος εργαζόταν σε αποθήκη υδραυλικών δίπλα από τον φούρνο στον οποίο κατέφυγε ο δεύτερος κακοποιός. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν ο άτυχος 25χρονος επλήγη από σφαίρα αστυνομικών ή των κακοποιών. Η νεκροτομή στη σορό του θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν και δυο αστυνομικοί, με τον ένα από τους δύο να φέρει διαμπερές τραύμα στο πόδι, από έκρηξη χειροβομβίδας. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ και ο άλλος, ο οποίος τραυματίστηκε στο χέρι, παρέμεινε για νοσηλεία στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου.

Στο κρησφύγετο των κακοποιών εντοπίστηκε ένα από τα όπλα που κλάπηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από τους αστυνομικούς στο Μαρούσι καθώς και 4 καλάσνικοφ, 1 κοντόκαννη καραμπίνα, 30 χειροβομβίδες και ποσότητα εκρηκτικού ΤΝΤ. Σε κοντινή απόσταση από το κρησφύγετο βρέθηκε παρκαρισμένο και το ασημένιο Ρeugeot που χρησιμοποιήθηκε από τους κακοποιούς για τη διαφυγή τους από το Μαρούσι.

Συλληπητήρια Παπούλια

Συλλυπητήριο μήνυμα απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, για τον 25χρονο πολίτη, που έχασε τη ζωή του, ευρισκόμενος στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών, στον Βύρωνα.

Το μήνυμα του Προέδρου έχει ως εξής: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό ενός αθώου συμπολίτη μας. Στην οικογένεια του Nikollas Todi και στους δικούς του ανθρώπους μεταφέρω την αμέριστη συμπαράστασή μου και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

*Βίντεο της δολοφονίας του 25χρονου Αλβανού που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega