Με το βλέμμα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών βρίσκονται τα κόμματα. Η μάχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επικεντρώνεται σε τέσσερις περιφέρειες καθώς και στους τρεις μεγάλους δήμους, ενώ η ΝΔ μαζεύει τα…απείθαρχα στελέχη. Παράλληλα, το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΝ προτάσσει την ψήφο κατά συνείδηση, ο ΛΑΟΣ ανακοίνωσε τη στήριξη του σε Κακλαμάνη, Μιχαλολιάκο, Γκιουλέκα και Σγουρό και η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει επιλογή με αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Ads

Μάχη σε 4 περιφέρειες και 3 δήμους

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε τέσσερις περιφέρειες
και στους τρεις μεγάλους δήμους, τα αποτελέσματα των οποίων εκτιμάται ότι θα αναδείξουν τον τελικό νικητή των εκλογών. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», ως μάχη των μαχών θεωρείται η περιφέρεια της Αττικής, καθώς τυχόν απώλειά της από το ΠΑΣΟΚ θα επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη νίκη, ενώ η κυβέρνηση ανησυχεί και για τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Α. Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επειδή αν το ΠΑΣΟΚ χάσει κάποιες εξ αυτών κινδυνεύει να απολέσει την πλειοψηφία των περιφερειών.

Σημασία δίνει η Ιπποκράτους και στους τρεις μεγάλους δήμους, και κυρίως στην Αθήνα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πια ότι αν ο κ. Καμίνης καταφέρει και κερδίσει το δήμο, παραγκωνίζοντας τη ΝΔ ύστερα από 26 χρόνια, κάθε άλλο δυσάρεστο αποτέλεσμα μπορεί… τηλεοπτικώς να υποτιμηθεί.

Η ΝΔ μαζεύει τα απείθαρχα στελέχη

Διορθωτικές δηλώσεις κλήθηκαν να κάνουν στελέχη της ΝΔ, ενώ άλλοι απειλήθηκαν ότι θα διαγραφούν αν δεν στηρίξουν τους υποψηφίους του κόμματος. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», ο Α. Σαμαράς βάζει φρένο σε όποιον θεωρεί ότι αποδυναμώνει την κεντρική στρατηγική του β’ γύρου, που είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. μπορούν να εκφράσουν το «πλειοψηφικό ρεύμα του αντιμνημονίου» ποντάροντας στους ψηφοφόρους και άλλων κομμάτων.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Θ. Γιαννόπουλος υποχρεώθηκε να κάνει διορθωτική δήλωση, ότι στηρίζει τον Β. Κικίλια και όχι τον Γ. Σγουρό, ο Γ. Σούρλας ότι δεν υποστηρίζει το σενάριο της χρεοκοπίας, ενώ η Ελσα Παπαδημητρίου έλαβε τελεσίγραφο διαγραφής αν δεν στηρίξει τον Δράκο στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Γιαννόπουλος είχε δηλώσει για τον κ. Σγουρό ότι «είχε μια θητεία μεγάλη στη νομαρχία, που αντικειμενικά τουλάχιστον δεν ήταν κακή». Αργότερα κλήθηκε να προσθέσει: «Για τους πλέον κακόπιστους επαναλαμβάνω το αυτονόητο: ο Β. Κικίλιας, κόντρα στα προγνωστικά, μπήκε στο β’ γύρο και τώρα θα κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής, γιατί ως νέος και αξιόλογος άνθρωπος το αξίζει».

Ο Γ. Σούρλας είχε πει στον ρ/σ Φλας: « Πώς θα ξεχρεωθούμε όταν υπολογίζουμε ότι μετά 5 χρόνια θα έχουμε 400 δισ. ευρώ; Από πού θα τα βγάλουμε τα λεφτά αυτά; Γιατί δεν λέμε αλήθεια στον κόσμο; Γιατί δεν παίρνουμε τη γενναία απόφαση να δηλώσουμε πτώχευση;» Λίγο αργότερα έσπευσε να προσθέσει: «Η πολιτική αθλιότητα έχει και τα όριά της. Αυτό που, στην ουσία, εννοώ -και επαναλαμβάνω- είναι ότι, αν συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική του Γ. Παπανδρέου, η χώρα θα οδηγηθεί σε πτώχευση».

Η Έλσα Παπαδημητρίου είχε δηλώσει ότι θέλει να ακούσει επιχειρήματα για να πεισθεί ποιον θα ψηφίσει τη δεύτερη Κυριακή. Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, την κατηγόρησε ότι παραβίασε «κάθε πολιτική ηθική και κομματική δεοντολογία». «Να πεισθεί από ποιον “η πολίτης Ελσα”; Από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ, προϊόν πολιτικής μετάλλαξης κ. Π. Τατούλη; Οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., η οργανωμένη βάση της Ν.Δ., δεν ξεχνούν, και πολύ σύντομα η “πολίτης” κ. Παπαδημητρίου θα πάρει την απάντησή μας».

Στήριξη Μαντούβαλο σε Μιχαλολιάκο

Τη στήριξή του στον Βασίλη Μιχαλολιάκο ανακοίνωσε, ο Πέτρος Μαντούβαλος, αλλάζοντας το πολιτικό σκηνικό στο δήμο Πειραιά. Ο Πέτρος Μαντούβαλος, ο οποίος είχε έρθει τρίτος, πίσω από τους Μίχα και Μιχαλολιάκο, στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε πως «εγώ και οι συνεργάτες μου συμπαραστασσόμεθα στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής και καλούμε όσους μας ψήφισαν να πράξουν το ίδιο».

«Έκανε την υπέρβασή του και απέδειξε πως έχει παραταξιακή συνείδηση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς για την απόφαση του Πέτρου Μαντούβαλου.

ΚΚΕ: Καταψηφίστε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ καλεί τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τους συνδυασμούς του ή λευκό και άκυρο, ενώ παράλληλα επαναφέρει στο προσκήνιο την οικονομική ατζέντα. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος μάλιστα, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών, θεωρεί ότι η αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ συνεπιφέρει και μεγαλύτερη απαίτηση «να εκφράσει τη δυσαρέσκεια και διάθεση για αγώνα ευρύτερων λαϊκών μαζών που εκτιμούν τον ρόλο και τη συμβολή μας, ταυτόχρονα όμως έχουν και τις ιδιαίτερες δικές τους απόψεις».

ΣΥΝ: Ψήφος κατά συνείδηση

«Στις περιφέρειες και στους μεγάλους Δήμους όπου οι συνδυασμοί που υποστηρίξαμε δεν είναι στο β΄ γύρο, ο ΣΥΝ, όπως πάντα, θεωρεί ότι οι πολίτες που μας τίμησαν έχουν την ελευθερία, τη γνώση και την κρίση να επιλέξουν την στάση τους. Ο ΣΥΝ είναι πεισμένος πως αυτή η στάση θα αντιστοιχείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και την γενική πολιτική στρατηγική του Κόμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.

Στηρίξεις από ΛΑΟΣ με επίκεντρο εθνικά και μεταναστευτικά θέματα

Υπέρ των Κώστα Γκιουλέκα, Βασίλη Κεφαλογιάννη και Νικήτα Κακλαμάνη τάχθηκε με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. Παράλληλα, σχετικά με την Περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Καρατζαφέρης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, παραπέμποντας σε παλαιότερη θετική δήλωσή του, κατά την συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο.

«Από τον Νομάρχη κ. Γιάννη Σγουρό έχουμε δείγματα μιας πετυχημένης πορείας. Ήταν οκτώ χρόνια Νομάρχης της μεγαλύτερης Νομαρχίας της Ελλάδος και το αποτέλεσμα, νομίζω, έχει κατανοηθεί πλήρως από όλους», είχε δηλώσει παλαιότερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ

«Δεν μπορούμε να στοιχηθούμε με τον άνθρωπο που βγάζει μονομερώς αποφάσεις υπέρ των λαθρομεταναστών, που λέει ότι η ανακατασκευή των δημοτικών κτιρίων θα γίνει για να μείνουν οι παράνομοι μετανάστες», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στον Γιώργο Καμίνη, και υποστήριξε επίσης, ότι «προσβάλλεται η Αθήνα από την παρουσία λαθρομεταναστών και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να στηρίξουμε Καμίνη».

«Ο κ.Μπουτάρης είναι της λογικής Ρεπούση και Δραγώνα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Θεσσαλονικείς θα επιλέξουν δήμαρχο που θέλει να αλλάξει την οδό Αγίου Δημητρίου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ», δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για τον Μπουτάρη.

Τέλος, για τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μίχα, δήλωσε πως «δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ψηφιστεί ένας άνθρωπος που δεν καταλαβαίνει τις ανάγκες του Πειραιά. Ο κ. Μίχας έσκιζε τα κοστούμια του τότε με την Cosco και δεν έβλεπε ότι τα συμφέροντα του Πειραιά, τα οποία προωθούσε η παρουσία των κινέζων στο λιμάνι».

ΔΑ: Πόντιοι Πιλάτοι το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Επιλογή με αυτοδιοικητικά κριτήρια προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. «Είναι η ώρα που οι αριστεροί πολίτες με αίσθημα ευθύνης θα συντελέσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια στην ανατροπή των σημερινών παραλυτικών καταστάσεων στις δημοτικές αρχές. Οι ηγεσίες του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ-με διαφορετικό, βέβαια, τρόπο-εμφανίζονται ως Πόντιοι Πιλάτοι στις κρίσιμες αυτές αναμετρήσεις. Πρόκειται για επιλογές που αποπροσανατολίζουν από το αίτημα για μια προοδευτική στροφή και πορεία στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας», αναφέρεται σε σημερινό σχόλιο της ΔΑ. Στελέχη όπως οι Γ. Κακουλίδης και Σ. Λυκούδης, εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να στηριχθεί η υποψηφιότητα Σγουρού στην Αττική. Μάλιστα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γρ. Ψαριανός δήλωσε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει Σγουρό.

Παράλληλα, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο του tvxs, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να υποδείξουν κατεύθυνση ψήφου στο δεύτερο εκλογικό γύρο, ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί «σε τοπικό επίπεδο, κατά περίπτωση», ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαμηνύει ότι ο δεύτερος γύρος «θα γίνει στους αγώνες».

Συμμαχίες ΝΔ-Αριστεράς αναφέρουν “τα Νέα”. Τον “βρόμικο ρόλο” του ΔΟΛ καταγγέλλουν ΣΥΡΙΖΑ- ΚΚΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων» η κυβέρνηση βλέπει συμμαχίες ανάµεσα στη Νέα Δηµοκρατία και ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την καταψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Για “προβοκατόρικο” δημοσίευμα και “βρόμικο ρόλο” του ΔΟΛ κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.