Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας άσκησε δίωξη εις βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη, του Τάσου Μητρόπουλου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός για επεισόδια ευρείας κλίμακας. Βαριά καμπάνα περιμένει τους ερυθρόλευκους.

Ads

Πηγή: Sport24.gr

Για ευρείας κλίμακας επεισόδια θα κληθεί να απολογηθεί ο Ολυμπιακός σύμφωνα με την δίωξη του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα κ. Εμμανουήλ Αντωνάκη ο οποίος αναφέρει ότι “περίπου 1.000 οπαδοί επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία κατά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού τους οποίους εξυλοκόπησαν και ετραυμάτισαν”.

Όσον αφορά τον Ευάγγελο Μαρινάκη θα κληθεί να απολογηθεί για όσα είπε μετά το ντέρμπι ενώ ο Τάσος Μητρόπουλος κατηγορείται επιπλέον και για την συμπεριφορά του κατά την διάρκεια του ματς.

Ads

Αναλυτικά, η δίωξη που άσκησε ο κ. Εμμανουήλ Αντωνακάκης σε βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη:

«Εγκαλούνται πειθαρχικά, διότι, στον Πειραιά, στις 19-2-2011, ο πρώτος τούτων, Ευάγγελος Μαρινάκης πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, αφενός μεν, δεν ετήρησε τους κανόνες του φιλάθλου πνεύματος και δεν συμμορφώθηκε με το καταστατικό, τους κανονισμούς, τις οδηγίες και εγκυκλίους της ΕΠΟ, αφετέρου δε, δεν επροστάτευσε το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος του ποδοσφαίρου, ως είχε υποχρέωση, αλλά το εδυσφήμησε με ενέργειες και πράξεις που δημιουργούν στο φίλαθλο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού, παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στα γήπεδα.

Ειδικότερα, κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, μετά τη λήξη του αγώνα της εγκαλουμένης ομάδας (της οποίας είναι πρόεδρος) με την ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, στο στάδιο Καραϊσκάκη, αφενός μεν, μετέβη στον χώρο των αποδυτηρίων και συνεπικουρούμενος από φίλα προσκείμενα προς αυτόν άτομα, επετέθη φραστικώς και υβριστικώς, και με απειλητικές διαθέσεις κατά ποδοσφαιριστών της αντιπάλου ομάδας του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και ιδιαίτερα κατά των Σωτ. Νίνη, τον οποίον έσπρωξε βιαίως, του Σισέ και του Τζόρβα, στον οποίον μάλιστα είπε «Τζόρβα, φύγε από εδώ, εμείς απόψε σας γαμ@@@», αφετέρου δε, δημόσια, δηλ. παρουσία πολλών τρίτων προσώπων, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφων, που δημοσίευσαν τις σχετικές δηλώσεις, απευθυνόμενος στον ποδοσφαιριστή του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Τζιμπρίλ Σισέ του είπε: «Δεν πειράζει Τζιμπρίλ. Θα τα πούμε του χρόνου πάλι. Σήμερα σας πηδήξαμε, σας γαμ@@@…».

Προς δε, με δηλώσεις που έκανε στον τύπο και τις οποίες εδημοσίευσαν οι εφημερίδες, αναφερόμενος κατά τρόπο ειρωνικό και προσβλητικό για τον ως άνω ποδοσφαιριστή Τζιμπρίλ Σισέ εδήλωσε και τα εξής: «Αν θέλει να φύγει ο κ. Σισέ χωρίς φούστες και μπλούζες μπορεί να το κάνει».

Οι πράξεις δε αυτές του εγκαλουμένου ενέχουν ιδιαίτερη απαξία, δοθέντος ότι ούτος τυγχάνει και πρόεδρος της Super League. Οι παραπάνω πράξεις προβλέπονται και τιμωρούνται πειθαρχικώς από τις διατάξεις των άρθρων 5, 13, 14 παρ. 2, 3 και 4 εδ. ζ’ και άρθρο 26 παρ. 1, 2, 3 και 4 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο.».

Η δίωξη σε βάρος του Τάσου Μητρόπουλου αναφέρει:

«Εγκαλούνται πειθαρχικά, διότι, στον Πειραιά, στις 19-2-2011, ο πρώτος τοιούτων Τ. Μητρόπουλος, τυγχάνων αξιωματούχος και δη γενικός αρχηγός της εγκαλουμένης «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και παρευρισκόμενος ως εκπρόσωπός της στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη, κατά τη διάρκεια του αγώνα της εγκαλουμένης με την ομάδα της «ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», αφενός μεν, καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα εξύβριζε με διάφορες φράσεις τον ποδοσφαιριστή της «ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» Σωτήρη Νίνη και μετά την επίτευξη του δευτέρου τέρματος της ομάδας του αποπειράθηκε να βιαιοπραγήσει κατά του ποδοσφαιριστή της «ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ» Σεμπαστιάν Λέτο, στον οποίο επιτέθηκε και τον έσυρε από τη φανέλα, με αποτέλεσμα να διατάξει ο διαιτητής του αγώνα την απομάκρυνσή του από τον αγωνιστικό χώρο, πλην όμως, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του διαιτητή δεν απομακρύνθηκε.

Επιπροσθέτως δε, την ίδια υβριστική και απειλητική συμπεριφορά επέδειξε και προς τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ κατά την αποχώρησή τους με πούλμαν από το γήπεδο. Οι ανωτέρω πράξεις προβλέπονται και τιμωρούνται πειθαρχικά από τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1 εδ. β’ και 11 παρ. 1,2,3 και 4 του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο.».

Η δίωξη σε βάρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρει:

«Εγκαλείται πειθαρχικά, διότι, στον Πειραιά, στις 19-2-2011, φίλαθλοί της εδημιούργησαν στον εν γένει χώρο του γηπέδου Καραϊσκάκη ευρείας κλίμακας επεισόδια, για την καταστολή των οποίων η αστυνομία αναγκάστηκε να λάβει μέτρα πέραν των συνηθισμένων τοιούτων.

Ειδικότερα, κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα της με την ομάδα της «ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ», χίλιοι (1.000) περίπου φίλαθλοί της, αφού υπερπήδησαν τα κιγκλιδώματα των κερκίδων, μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επιτέθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα και μανία κατά των ποδοσφαιριστών του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ και ιδιαίτερα κατά των Σιμάο, Σισέ, Καντέ, Τζόρβα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σαριέγκι, Νίνη και Γκοβού, ενώ αυτοί κατευθύνονταν προς τη φυσούνα των αποδυτηρίων, τους οποίους εξυλοκόπησαν και ετραυμάτισαν, η δε αστυνομική αρχή αναγκάστηκε να επιστρατεύσει και να επέμβει με τα ΜΑΤ για την καταστολή των επεισοδίων.

Η παραπάνω πράξη προβλέπεται και τιμωρείται πειθαρχικά από τις διατάξεις των άρθρων 1, 15 παρ. 5 κεφ. Α και Β και παρ. 6 εδ. α’ του ίδιου άρθρου, σε συνδ. με άρθρο 31 παρ. 2 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ.».

Η έκθεση της Αστυνομίας για το ντέρμπι

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για προπηλακισμό 6-7 συμπαικτών του στον Παναθηναϊκό, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι 2-3 από αυτούς δέχθηκαν επίθεση και χειροδικία.

Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από την έκθεση της Αστυνομίας:

“Περί ώρα 21:34′ της 19/2/2011, αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, από τις κερκίδες των θυρών 1 ως 27 και κυρίως από τις κερκίδες 1 εως 8 και 19 έως 27, περί το επτακόσια με οχτακόσια (700-800) άτομα, φίλαθλοι του Ολυμπιακού υπερπήδησαν τα κιγκλιδώματα των κερκίδων και εισήλθαν εντός του αγωνιστικού χώρου. Εξ αυτών περί τα εκατό με εκατόν πενήντα (100-150) άτομα κατευθύνθηκαν προς το μέρος της πτυσσόμενης σήραγγας (φυσούνα) που οδηγεί στα αποδυτήρια και προπηλάκισαν, εκτός αυτής, έξι με επτά (6-7) ποδοσφαιριστές της ομάδας του Παναθηναϊκού, ενώ επιτέθηκαν σε δύο με τρεις (2-3) από αυτούς χειροδικώντας σε βάρος τους. Μεταξύ αυτών και ο ποδοσφαιριστής Σισέ, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από δύο (2) άτομα εκ των οποίων το ένα έφερε γιλέκο των Security. Με την άμεση επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων και στη θέα των αυτών οι προαναφερόμενοι φίλαθλοι απομακρύνθηκαν και ενσωματώθηκαν με τους λοιπούς φιλάθλους, χωρίς να εισέλθει κανείς στα αποδυτήρια.

Κατά την είσοδό του στον προθάλαμο των αποδυτηρίων ο ποδοσφαιριστής Λέτο του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ, εμφανώς εκνευρισμένος επιχείρησε να εισέλθει στο διάδρομο που οδηγεί στο χώρο των αποδυτηρίων, του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, αλλά συγκρατήθηκε από την Αστυνομική δύναμη και οδηγήθηκε στο διάδρομο του χώρου των αποδυτηρίων του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ.

Περί ώρα 23.10 της 19/2/2011 και ενώ είχαν επιβιβασθεί στο λεωφορείο της ομάδας του ΠΑΝΓΑΘΗΝΑΪΚΟΥ οι ποδοσφαιριστές, αιφνιδιαστικά τρεις-τέσσερις (3-4) απ’ αυτούς, κατευθύνθηκαν τρέχοντας προς τα αποδυτήρια στο χώρο έξω από το ιατρείο (χώρος ελέγχου DOPING) όπου διαπληκτίστηκαν με παράγοντες της ομάδας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και στη συνέχεια επέστρεψαν και επιβιβάσθηκαν στο λεωφορείο το οποίο αναχώρησε περί την 23.20′ ώρα”.

“Ανεπαρκής ο ποινικός κώδικας”

“Οι ποινές είναι ανεπαρκείς. Ο κώδικας είναι ανεπαρκέστατος. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα επιβολής μεγαλύτερων ποινών. Δεν νοούνται ποινές με διατίμηση. Δεν μπορεί να προβλέπεται ποινή μίας αγωνιστικής για όλα. Οι ποινές δεν πρέπει να είναι αυτόματες, αλλά να υπάρχει μία κλίμακα που να αυξομειώνεται ανάλογα με τις συνθήκες”, τόνισε στον NovaΣΠΟΡ FM ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, κ. Ανδρέας Φάκος.

Ερωτώμενος ποιο είναι το κρίσιμο σημείο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί η Πολιτεία για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, ο κ. Φάκος απάντησε: “Το πλαίσιο το διαγράφει ο πειθαρχικός κώδικας και κινούμαστε στα πλαίσια που ορίζει. Αν είχαμε μία μεγάλη δικαιοδοσία, θα έπρεπε πρώτον να γίνει μία παρέμβαση στην υπεύθυνη Πολιτεία, ώστε να αρχίσει μία διαδικασία καλύτερης διαπαιδαγώγησης και δεύτερον να υπάρχουν ποινές, προβλέψεις και πλαίσια που να τηρούνται απαρέγκλιτα. Πρέπει να υπάρχει πρόληψη, αλλά και κατασταλτικός μηχανισμός”.

Σχετικά με τις αρμοδιότητες που διαθέτει ως ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, σημείωσε: “Εγώ και ο αναπληρωτής μου κ ασχολούμαστε με ό,τι έχει σχέση με το ποδόσφαιρο και παραπέμπουμε μόνο στην αθλητική δικαιοσύνη. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη παίρνουμε όλα τα φύλλα αγώνος, όλες τις εκθέσεις παρατηρητών και των αστυνομικών διευθύνσεων, συν όλον τον αθλητικό Τύπο. Εξετάζουμε αν υπάρχουν περιπτώσεις επεισοδίων, δυσφημίσεως του αθλήματος, περιπτώσεις που δεν έχουν καταγραφεί στα φύλλα αγώνος, μερικές φορές και επιλήψιμες δηλώσεις. Ασφαλώς μπορούμε να παραπέμψουμε μέσω βίντεο. Αυτά τα αποδεικτικά μέσα μνημονεύονται στον πειθαρχικό κώδικα, αλλά είναι συμπληρωματικά. Τα χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε ποινική δίωξη. Για τα ευρείας κλίμακας επεισόδια, πιο σοβαρά από τα μεμονωμένα ή τα εκτεταμένα, δεν μπορεί να κληθεί πειθαρχική επιτροπή αν δεν έχει γίνει πειθαρχική δίωξη από τον εισαγγελέα. Ο νομοθέτης θεώρησε πως είναι βαρύτατες παραβάσεις και θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα παρέμβαση εισαγγελέα”.

“Μέτρα που θα δώσουν ένα ισχυρό “χαστούκι” στη βία στα γήπεδα”

Από την πλευρά του, ο υφυπουργος Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra 103,3», μίλησε για το νέο σχέδιο Νόμου του υπουργείου: «Τέρμα τα λόγια, πρέπει να προχωρήσουμε στην πράξη. Θα φέρουμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που θα θέτει ζητήματα για θέματα κατά της βίας στα γήπεδα. Ελπίζουμε ότι θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για να εξαφανίσουμε τη βία. Θα υπάρξουν και άλλες ενέργειες στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι η συνάντησή μας σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ τον κύριο Πιλάβιο.

Πέραν της ΕΠΟ, όμως, θα χρειαστεί να συμπράξει και η Σούπερ Λίγκα, γιατί το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου επιβάλει οι αρχές του ποδοσφαίρου να είναι αυτές που θα αποφασίζουν σκληρά μέτρα και θα έχουν ποινές τέτοιες που θα συνετίζουν όσους δεν συμπεριφέρονται σωστά και καλλιεργούν την βία. Καταθέτουμε ένα σχέδιο Νόμου που θα επιδιώξει να ελέγξει τους συνδέσμους και τους σεκιούριτι. Που θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τις ποινές, που θα αναβαθμίσει την ΔΕΑΒ για να την κάνει ένα σεβαστό όργανο. Μέτρα τέτοια που θα δώσουν ένα ισχυρό “χαστούκι” σε αυτό που λέγεται βία στα γήπεδα».

Παράλληλα, τόνισε πως «το σχέδιο Νόμου που θα φέρουμε θα αυστηροποιεί τις ποινές. Πρόθεσή μας είναι να επιβάλουμε και “δρακόντεια” μέτρα, αλλά παράλληλα χρειάζεται στην ίδια κατεύθυνση να είναι και η ΕΠΟ με την Σούπερ Λίγκα. Γιατί οι αποφάσεις περί αποκλεισμού των ομάδων από τα πρωταθλήματα και την μείωση της βαθμολογίας, είναι θέματα αρμοδιότητας της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκα. Ασφαλώς από την πλευρά μας θα πιέσουμε και αυτό κάνουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και ο κύριος Πιλάβιος. Είναι ένας άνθρωπος που θέλει να βοηθήσει. Εμείς θα τον πιέσουμε, αλλά θα τον στηρίξουμε κιόλας στα αυστηρά μέτρα που θα πρέπει να λάβει στο μέλλον. Πιστεύω θα πάνε καλά τα πράγματα».

Ερωτώμενος για το καθεστώς ατιμωρησίας, το οποίο φαίνεται να προκαλεί τον κόσμο, ο κ. Νικητιάδης σημείωσε: «Όλο τον κόσμο προκαλεί. Όταν οι ομάδες θα δουν αποκλεισμό από πρωτάθλημα, αφαίρεση 3 και 6 βαθμών και ποινές που θα τις νιώσουν στο πετσί τους, τότε πραγματικά θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν. Τα μέτρα που θέλουμε να επιβάλουμε εμείς είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, θα μεταφέρουμε την ευθύνη μετακινήσης των οπαδών στα σωματεία, ώστε να είναι υπεύθυνα αυτά. Δεν θα έχουμε εμείς την ευθύνη αν πηγαίνουν 100 βάνδαλοι και καταστρέφουν μία πόλη, θα αποζημιώνει ο σύλλογος κι όχι να προσπαθούμε να βρούμε τους υπαίτιους και δεν τους βρίσκουμε ποτέ. Εμείς κάνουμε από την πλευρά της Πολιτείας αυτό που πρέπει να γίνει, δεν παίρνει άλλο. Δεν θέλουμε να λέμε άλλα λόγια πλέον, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νομοθέτημα το οποίο θα πρέπει να υλοποιείται και πιστεύω η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα να είναι στην ίδια κατεύθυνση για να αυστηροποιήσουμε τις ποινές και να δώσουμε την δυνατότητα στα δικαιοδοτικά όργανα να επιβάλουν τις ποινές. Δηλαδή αυτό που γίνεται στο εξωτερικό όταν συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις οι ομάδες μας που δεν ανάβει ούτε ένα κεράκι να γίνει το ίδιο και στις εσωτερικές διοργανώσεις».

Για τον ρόλο των οπαδικών συνδέσμων, ο υφυπουργός επισήμανε: «Δεν θα πω ότι δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο επίπεδο έναν εκπρόσωπο σωματείου με έναν εκπρόσωπο συνδέσμου, παρότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και θα πρέπει να ακούγονται κατά τον ίδιο τρόπο. Αλλά είναι άλλος ο ρόλος της Σούπερ Λίγκα και είναι άλλος ο ρόλος ενός συνδέσμου, άλλος ο ρόλος του σωματείου και άλλος ο ρόλος του φιλάθλου. Όλοι θέλουμε να λεγόμαστε φίλοι του αθλήματος και να το υπηρετήσουμε, αλλά αυτό από μόνο του δεν αποτελεί έναν κοινό παρανομαστή να κάνουμε τα ίδια πράγματα. Η Σούπερ Λίγκα θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, το κάθε σωματείο τις δικές του, ο κάθε φίλαθλος και ο κάθε σύνδεσμος τις δικές του. Ζητάμε πλέον για τους συνδέσμους, οι διοικήσεις να υποβάλουν πιστοποιητικά ποινικού μητρώου. Να ξέρουμε, έχουν λευκό ποινικό μητρώο όλοι οι κύριοι αυτοί που είναι στο ΔΣ ενός συνδέσμου; Ζητάμε να μας υποβάλουν κατάσταση των μελών, ώστε να ξέρουμε και να ελέγχουμε ποια είναι τα μέλη που συμμετέχουν σε έναν σύνδεσμο και πηγαίνουν σε μία εκδρομή ή οτιδήποτε άλλο. Άρα τα κάνουμε όλα αυτά και βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση».

Όπως καταλήγει ο κ. Νικητιάδης: «Ο πρωθυπουργός πληγώνεται γιατί έχει αγωνιστεί και έχει γυρίσει όλο τον πλανήτη, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και ξαφνικά βλέπει αυτή η αξιοπιστία να γκρεμίζεται από την στάση κάποιων ανεγκέφαλων. Ούτε πολιτικά, ούτε ιδεολογικά, ούτε ηθικά ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να είναι ευχαριστημένος. Είναι βαθύτατα δυσαρεστημένος όπως όλοι μας. Εκφράζει την απαρέσκειά του και λέει βρείτε τρόπο να τελειώνουμε με αυτές τις ιστορίες».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το “ντέρμπι της ντροπής”

Δικαστική έρευνα για τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο στάδιο Καραϊσκάκη ζήτησε από την Εισαγγελία Πειραιά ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως λόγω της σοβαρότητας των επεισοδίων η έρευνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως από τον εισαγγελέα και όχι από την ασφάλεια ή τον πταισματοδίκη,

Παράλληλα, ο κ. Κανελλόπουλος ζήτησε το αμοντάριστο βίντεο που καταγράφει τα επεισόδια, τη διερεύνηση για το πως μπήκαν τα καπνογόνα στο γήπεδο, καθώς και να ληφθούν αναφορές από τους παριστάμενους εισαγγελείς, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Τέλος, ζήτησε να κληθούν σε κατάθεση παράγοντες και ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.