Η απόφαση του δήμου Κοζάνης να επιστρέψει την τοποθέτηση διαφημιστικής γιγαντοοθόνης ακριβώς μπροστά από το ρολόι-μνημείο στην Κεντρική πλατεία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της Αποκριάς, είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά ακόμη και στους πιο ανυποψίαστους πολίτες. Οι ενστάσεις δεν αφορούσαν μόνο στην αισθητική, αλλά κυρίως στη διαδικασία που ακολούθησε η δημοτική αρχή για την παραχώρηση του πιο κεντρικού και σημείου αναφοράς της πόλης σε διαφημιστική εταιρία, η οποία ήταν η επί χρόνια…αγαπημένη πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Και απ’ ό,τι φαίνεται κράτος εν κράτει, ακόμη και στην μετά ΝΔ, εποχή… Του Αρίστου Αναγνώστου

Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν στην Ένωση Συντακτών Μακεδονίας -Θράκης οι εργασιακοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων της Κοζάνης, οι συνάδελφοί τους κλήθηκαν από την Αστυνομία( έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση) να «συμμορφωθούν προς τα υποδείξεις και να μην αναφερθούν ποτέ πια στο μέλλον με τα έργα και τις ημέρες της διαφημιστικής εταιρίας.

Ads

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή του εργασιακού εκπροσώπου προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ: «Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου μου τηλεφώνησαν συνάδελφοι δημοσιογράφοι ότι κλήθηκαν από την Ασφάλεια Κοζάνης να προσέλθουν στα γραφεία της για να «ενημερωθούν» και να συμμορφωθούν ύστερα από παρέμβαση διαφημιστικής εταιρείας στον εισαγγελέα Κοζάνης, να μην της ασκούν κριτική και να μην την συκοφαντούν διαφορετικά θα προέβαινε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι συνάδελφοι όπως ήταν φυσικό δήλωσαν στην αστυνομία ότι επιτελούν το δημοσιογραφικό τους έργο μέσα στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας και δεοντολογίας και αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η υπόθεση ξεκίνησε, όταν η εν λόγω διαφημιστική εταιρεία τοποθέτησε σε συμφωνία με την δημοτική επιχείρηση πολιτισμού Κοζάνης γιγαντοοθόνη στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, μέσω της οποίας θα γινόταν διαφήμιση των χορηγών της Κοζανίτικης αποκριάς και προφανέστατα των διαφημιζομένων της εταιρείας.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι της πόλης ασχολήθηκαν με τι θέμα όχι μόνο από αισθητικής πλευράς, αλλά επί της διαδικασίας ανάθεσης, αφού υπήρχαν και παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες πολιτών για την τοποθέτηση της. Συγκεκριμένα με την υπόθεση ασχολήθηκαν τοπικές εφημερίδες, ραδιόφωνα και ηλεντρονικά site, οι οποίοι προκάλεσαν απάντηση των αρμοδίων.

Ads

Πράγματι στα σχόλια και στα δημοσιεύματα απάντησε η Δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, γεγονός που επανατροφοδότησε σχόλια και ρεπορτάζ, ενώ η διαφημιστική εταιρεία, η οποία- όπως ενημερώθηκα- δεν κατονομάστηκε από τους συναδέλφους, προσέφυγε στον εισαγγελέα.
Μάλιστα όπως πληροφορούμε η διαφημιστική εταιρεία διατηρεί εδώ και 6 χρόνια μια εφημερίδα free press χωρίς να απασχολεί ούτε ένα συνάδελφο μέλος μας λαμβάνοντας όμως κρατική διαφήμιση και πρόσφατα έχει και λειτουργεί και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Είναι αλήθεια ότι τέτοιου είδους πρακτικές που έχουν ως στόχο την φίμωση και τρομοκράτηση των συναδέλφων κρίνονται ως καταδικαστέες. Όλοι οι συνάδελφοι μάχονται καθημερινά για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και την ελευθεροτυπία και προφανώς μας βρίσκουν αλληλέγγυους σε αυτήν υπόθεση.

Και οι δυο εργασιακοί εκπρόσωποι, ο υπογράφων (Κώστας Δαβάνης) και ο Κώστας Μαυρίδης ζητούμε να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζεται η προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων στην υπεράσπιση του ύψιστου αγαθού της ελευθεροτυπίας», καταγγέλλουν οι εργασιακοί εκπρόσωποι, ενώ παραθέτουν και σχετικά ρεπορτάζ και αναφορές στο internet.

Αποδοκιμάζει η ΕΣΗΕΜ-Θ

Θέση επί του θέματος πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, που στην ανακοίνωσή του αποδοκιμάζει την εισαγγελική παραγγελία περί συμμορφώσεως.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ αποδοκιμάζει την ενέργεια διαφημιστικής εταιρίας να ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα εναντίον δημοσιογράφων της Κοζάνης που άσκησαν κριτική σε έργο της και να τους απειλεί με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η κριτική που ασκείται στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας και με την τήρηση των αρχών δεοντολογίας δεν είναι δυνατόν να ποινικοποιείται από κανέναν, και ιδιαίτερα από επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει εξ ορισμού δημόσιο χαρακτήρα.

Οι δημοσιογράφοι έχουν πολλές φορές αποδείξει με το έργο τους ότι δεν υποκύπτουν σε τέτοιες απόπειρες τρομοκράτησης.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ παγίως υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων να διατυπώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους και διαθέτει αρμόδια όργανα για να απευθύνεται όποιος γνησίως θεωρεί ότι τα μέλη της παραβίασαν δεοντολογικές αρχές και δεν ματαιοπονεί επιδιώκοντας να ελέγξει την ενημέρωση».
Τελικά, πίσω από την γιγαντοοθόνη( που έχει πλέον αποσυρθεί από την πλατεία της Κοζάνης), αν κάτι κρυβόταν δεν ήταν το ρολόι, αλλά μεγάλα και μικρότερα συμφέροντα που πνίγουν εδώ και καιρό την έδρα της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας.