Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ουγγαρία η υπερψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν, με το οποίο η νεοσύστατη Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης θα εποπτεύει πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και το σύνολο των έντυπων μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Ads

Η εν λόγω κρατική εποπτική αρχή θα μπορεί χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους. Ειδικότερα, η αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εάν κρίνει ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ισορροπημένη, καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλονται τα ήθη ή δεν προσφέρεται κάλυψη σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα πρόστιμα μπορούν αν φτάσουν μέχρι και τα 950.000 δολάρια για τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα 119.000 δολάρια για τις καθημερινές εφημερίδες και τους δικτυακούς τόπους, και τα 48.000 δολάρια για τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκδόσεις.

Επικεφαλής της Αρχής θα είναι η Αναμαρία Σαλάι, που έχει διοριστεί προσωπικά από τον Βίκτορ Ορμπάν με συμβόλαιο εννέα ετών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματός του. Η νέα αρχή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από την 1η Ιανουαρίου.

Ads

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η ίδρυση υπηρεσίας παραγωγής ειδήσεων που θα ετοιμάζει όλα τα ειδησεογραφικά και πολιτικού περιεχομένου προγράμματα για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.