Το έγκυρο blog tipologies που ειδικεύεται στα ΜΜΕ αποκάλυψε χθες τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2008, όταν συζητήθηκε ανοιχτά το ενδεχόμενο να κοπούν οι εκπομπές του Στέλιου Κούλογλου γιατί μπορεί να προκαλούσαν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ενώ, όπως δηλώνει στην συνεδρίαση στενός συνεργάτης του Κ.Καραμανλή, είχαν ήδη δημιουργήσει διπλωματικό πρόβλημα με τις ΗΠΑ.

Ads

Το συγκλονιστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι όμως ότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά που παραθέτει σήμερα το Tvxs για πρώτη φορά στο σύνολο τους, ο στενός συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Δ. Ζακυνθινός διαφωνούσε με το ντοκιμαντέρ που αποκάλυπτε τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα!

Αφορμή για την σχετική συζήτηση ήταν η “Θεματική Βραδιά” που παρουσίαζε ο Στέλιος Κούλογλου στην ΕΤ-1 και συγκεκριμμένα μια εκπομπή για τα ιταλικά εγκλήματα πολέμου στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο ’41-44. Το δεύτερο μέρος της εκπομπής, μετά τα μεσάνυχτα, ασχολιόταν με τις ιταλικές εκλογές που γίνονταν εκείνες τις μέρες (Απρίλης 2008). Η εκπομπή δεν συνέκρινε φυσικά τον Μουσσολίνι με τον σημερινό Ιταλό πρωθυπουργό, αποτέλεσε όμως το πρόσχημα σε όσους επεδίωκαν να κοπούν οι εκπομπές να το ζητήσουν ευθέως.

Το πρώτο βιολί στην συγκεκριμμένη περίπτωση παίζει ο Χαράλαμπος Κεφάλας που συμμετέχει-ακόμη- στο ΔΣ ως εκπρόσωπος της ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας). Ακόμη και ηγετικά στέλεχη της ΕΡΤ την προηγούμενη πενταετία, με τα οποία το Tvxs ήρθε σε επαφή, δεν γνώριζαν πολλά για την ΟΚΕ χαρακτήριζαν όμως “μηδαμινή” και “ανάξια λόγου” την συμμετοχή του κ. Κεφάλα στο ΔΣ της ΕΡΤ. Στην συγκεκριμμένη επιχείρηση εμφανίζεται πάντως αποφασιστικός δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι “Θα την έκοβα την εκπομπή αν είχα τη διοίκηση”.

Ads

Δεν είναι φανερό από τα πρακτικά αν ο κ. Κεφάλας λειτουργεί αυτόνομα ή παίζει τον ρόλο “λαγού” του τότε πρόεδρου της ΕΡΤ Χ.Παναγόπουλου, που στην συνεδρίαση δείχνει να κρατάει επιφυλακτική στάση. Ο κ. Παναγόπουλος είχε ήδη ζητήσει από τον Στέλιο Κούλογλου να μην προβάλλει ένα ντοκιμαντέρ για την γενιά των 700 ευρώ και μετά την άρνηση του τελευταίου τον είχε απειλήσει ότι οι εκπομπές θα κοπούν την ερχομενη χρονιά. Πάντως στην συγκεκριμμένη στιγμή δεν έχει ακόμη πάρει το πράσινο φως από τότε υπουργό Επικρατίας Θ. Ρουσόπουλο για την εκπαραθύρωση του Σ. Κούλογλου, που καρατομήθηκε μόλις ένα μήνα μετά την συγκεκριμμένη συνεδρίαση.

Θέμα Εκτός Ημερησίας Διάταξης: Σχόλιο κ. Κεφάλα για εκπομπή του κ. Κούλογλου.

Χ. Κεφάλας: Την περασμένη Πέμπτη διάβασα στις εφημερίδες ότι ο κ. Κούλογλου θα παρουσίαζε μία εκπομπή όπου το πρώτο μέρος της – σε συνεργασία με την RΑΙ – θα αφορούσε εγκληματικές ενέργειες του Ιταλικού στρατού στο χωριό Δομένικο. Το δεύτερο μέρος της εκπομπής θα αφορούσε την περίοδο ~από τον Μουσολίνι στον Μπερλουσκόνι.

Μόλις το διάβασα πρέπει να σας ομολογήσω ότι ενοχλήθηκα αφάνταστα, δημόσια τηλεόραση να συγκρίνει έναν Πρωθυπουργό εκλεγμένο από περίπου το 50% του Ιταλικού λαού με τον δικτάτορα Μουσολίνι. Νομίζω ότι αυτό δεν συνάδει με τη δημόσια τηλεόραση, μπορεί να συνάδει σε περιθωριακές εκπομπές άλλων καναλιών ή σχολών δημοσιογράφων, δικαίωμά τους είναι. Βέβαιον είναι ότι είναι προσβολή για τον ιταλικό λαό, ο οποίος ψήφισε ελεύθερα και δημοκρατικά έναν Πρωθυπουργό ο οποίος λέγεται Μπερλουσκόνι. Εάν δεν μας αρέσει δεν μας πέφτει κανένας λόγος για να τον συγκρίνουμε με τον δικτάτορα Μουσολίνι

Υπ’ αυτή την έννοια θα την «έκοβα» την εκπομπή, εάν είχα τη διοίκηση της εταιρίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ο κ. Κούλογλου και σε άλλες περιπτώσεις έχει ολισθήσει σε τέτοιου είδους εκπομπές, αλλά αυτό με ενόχλησε πάρα πολύ. Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν είχαμε και από το ΚΚΕ κάποιες διαμαρτυρίες και τριβές, για κακή αποτύπωση γεγονότων. Θα παρακαλούσα πάρα πολύ, εάν το εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, αυτό το θέμα να μας απασχολήσει.

Πρόεδρος: Σε ό,τι αφορά το πρώτο κομμάτι αυτού του ντοκιμαντέρ, είναι συμπαραγωγή δική μας και της RAI, βραβευμένο.

Χ. Κεφάλας: Δεν σχολιάζω το πρώτο σκέλος της εκπομπής.

Πρόεδρος: Αναφέρω ότι είναι βραβευμένο το πρώτο ντοκιμαντέρ και ότι θα το προβάλλουμε πάρα πολλές φορές. Σε ότι αφορά το δεύτερο μέρος, έγινε επισήμανση στον κ. Κούλογλου, από τον κ. Λουκάκο, να είναι προσεκτικός γιατί η ΕΡΤ είναι δημόσιο κανάλι και ως δημόσιο κανάλι ο λόγος της μετρά περισσότερο από κάθε ιδιωτικού καναλιού το οποίο μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ένα δημόσιο κανάλι αποτυπώνει και την επίσημη γραμμή της Πολιτείας ή το λόγο ή τη θέση της ΠολιτεΙας, όταν αναφέρεται είτε σε ιστορικά πρόσωπα, είτε σε εν ενεργεία Πρωθυπουργούς άλλων χωρών. Του έγινε αυτή η επισήμανση και νομίζω ότι τη δέχθηκε και πρόσεξε το λόγο του, ασχέτως του τίτλου, ο τίτλος υπήρχε.

Β. Τοκάκης : Εγώ πρώτη φορά το ακούω από τον κ. Κεφάλα και συμφωνώ με αυτό που λέει. Δεν μπορεί η κοσμοθεωρία ενός δημοσιογράφου να γίνει κοσμοθεωρία της ΕΡΤ…

Χ. Κεφάλας : Δεν με ικανοποιεί κ. Πρόεδρε η παρατήρηση από τον κ. Λουκάκο.

Πρόεδρος: Δεν έκανε παρατήρηση, επεσήμανε ότι η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση.

Χ. Κεφάλας: Εγώ θέτω θέμα επαναπρoσδιoρισμoύ των σχέσεών μας.

Πρόεδρος: Όχι με αφορμή αυτό πάντως.

Χ. Κεφάλας: Με αφορμή αυτό και με άλλα.

Πρόεδρος: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα αυτήν την ώρα.

Η συνέχεια της συνεδρίασης έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς αποκαλύπτει την ανησυχία της ΝΔ για την πιθανή ενόχληση του αμερικανικού παράγοντα. Χώρια ότι ο στενός συνεργάτης του Καραμανλή έχει διαφορετική άποψη για την στάση των Ιταλών στην Κατοχή και τις κατηγορίες για τα εγκλήματα πολέμου που περιέχονταν στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε βραβευθεί διεθνώς! Ο κ. Ζακυνθινός παίρνει το λόγο για να μιλήσει για το “θέμα”, δηλαδή τις ενοχλητικές εκπομπές.

Δ. Ζακυνθινός: Το θέμα αυτό το είχα θέσει επί προεδρίας του κ. Στάγκου, είχα πει τότε – και συμφώνησαν και οι τότε εκπρόσωποι των εργαζομένων για τα προβλήματα τα οποία είχε δημιουργήσει η εκπομπή στον κ. Σημίτη όταν διαπραγματευόταν σοβαρά θέματα στην Αμερική. Εάν θέλετε να σας πω την αλήθεια, διαφωνώ και για το ντοκιμαντέρ αυτό καθ’ αυτό.

Πρόεδρος : Το ντοκιμαντέρ δεν έχει πρόβλημα, είναι καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός.

Δ. Ζακυνθινός : Η σφαγή αυτή βεβαίως και είναι ιστορικό γεγονός. Να μου επιτρέψετε να σας πω,ότι έχω ιδίαν άποψη για την κατοχή των Ιταλών στην Ελλάδα, γιατί γεννήθηκα το 1949 όπου οι μνήμες της ιταλικής κατοχής ήταν πολύ νωπές. Εάν κάποιοι δημοσιογράφοι θέλουν να λένε τις απόψεις τους με τα χρήματα του ελληνικού λαού, τι να πω.