Έντονα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, παράνομων αναθέσεων και αλόγιστης σπατάλης δημοσίου χρήματος διαπιστώνουν τα πορίσματα δύο επιθεωρήσεων του σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στην ΕΡΤ Α.Ε για τα πεπραγμένα της τελευταία πενταετίας, τα οποία παραδόθηκαν στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο.

Οι εκθέσεις των επιθεωρητών έχουν διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Επίσης, οι επιθεωρητές ζήτησαν από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο την άσκηση δίωξης εναντίον υπαλλήλων της ΕΡΤ Α.Ε. σε βάρος των οποίων προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες.

Ads

Ο κ. Γερουλάνος έδωσε εντολή να συγκλιθεί άμεσα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προκειμένου να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην ΕΡΤ, με ανάκληση παράνομων πράξεων, αναζήτηση παράνομων αμοιβών ή μπόνους κλπ. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα των πορισμάτων που διέρρευσαν στο διαδίκτυο, διαπιστώθηκε ότι τα έτη 2006, 2007 και 2008 χορηγήθηκε το ποσό των 2.329.867€ με την μορφή χρηματικών αμοιβών (bonus) στο προσωπικό ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεών τους δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις χορήγησής τους.

Επίσης, από τον έλεγχο του κωδικού για τις πάγιες προκαταβολές της θυγατρικής της ΕΡΤ «Νέα Συνδρομητική Τηλεόραση Α.Ε. Ανάπτυξης Συνδρομητικών Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι το 2005 και το 2006 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ ως πάγιες προκαταβολές ποσά 48.000 ευρώ και 98.000 ευρώ χωρίς όμως να δικαιολογούνται καθώς δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης, ενώ το 2007 και το 2008 χορηγήθηκαν σε ανώτατο στέλεχος της ΕΡΤ προκαταβολές 98.000 ευρώ και 80.000 ευρώ επίσης χωρίς να δικαιολογούνται αφού δεν πραγματοποιήθηκε καμία πληρωμή δαπάνης.

Ads

Παράνομη χαρακτηρίζεται η απευθείας ανάθεση σε ξένη εταιρεία το 2007 και 2008 του ανασχεδιασμού – δημιουργίας των λογοτύπων της και της παραγωγής των τηλεοπτικών σημάτων και των γραφιστικών εφαρμογώντης ΕΡΤ που συνολικά κόστισε 1.406.841 ευρώ. Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι δεν έγινε διαγωνισμός, ενώ υπήρξε κατάτμηση σε τέσσερις επιμέρους συμβάσεις ώστε να μην γίνει προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.3060/2002. Παράλληλα η ανάθεση έγινε και κατά παράβαση τόσο του Κανονισμού Προμηθειών Ραδιοφωνικού και Τηλεοπτικού προγράμματος της ΕΡΤ ΑΕ όσο και του Π.Δ 60/2007, δεδομένου ότι για την εν λόγω ανάθεση έπρεπε να εφαρμοσθούν οι διατάξεις του άρθρου 24 του Π.Δ. 60/2007.

Μη σύννομη χαρακτηρίζεται και η ανάθεση σε τέσσερις τεχνικούς συμβούλους συμβάσεων παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 218.000 ευρώ καθώς «έγινε εσφαλμένη υπαγωγή στις διατάξεις περί δημοσίων έργων καθώς δεν συνδέονται με την εκτέλεση κάποιου τεχνικού έργου, αλλά με παροχή υπηρεσιών για την αδειοδότηση σταθμών εκπομπής της ΕΡΤ Α.Ε. και ως εκ τούτου έπρεπε να προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, λόγω ύψους ποσού του συνολικού προϋπολογισμού τους». Ταυτόχρονα, δεν ορίστηκε επιτροπή οριστικής και προσωρινής παραλαβής των υπηρεσιών, δεν συνδέθηκε η τμηματική καταβολή του ποσού ανάλογα με την πρόοδο και η αποπληρωμή ορίστηκε κατ’ αποκοπή και έγινε απλώς με τη διαβίβαση αντίστοιχων αποδείξεων παροχής υπηρεσιών. Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι από τους τεχνικούς συμβούλους δεν παραδόθηκε το σύνολο των συμβάσεων, αλλά παρόλα αυτά χορηγήθηκαν βεβαιώσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για τις θέσεις προσωπικού ειδικών θέσεων οι ελεγκτές σημειώνουν ότι δεν προβλέπεται και δεν υφίσταται δημοσιότητα στις διαδικασίες πρόσληψής τους με αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαφάνειας καθώς δεν προβλέπεται και προκήρυξη ανοικτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Επίσης δεν ενεργοποιήθηκε από την ΕΡΤ η διαδικασία του άρθρου 16 του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού «περί ετήσιας αξιολόγησης μεταξύ του λοιπού προσωπικού της και του Προσωπικού Ειδικών Θέσεων βάσει ενιαίων κριτηρίων, με αποτέλεσμα το εν λόγω προσωπικό να μην αξιολογείται ως προς την υπηρεσιακή του απόδοση και το ανατεθέν έργο, δεδομένων και των υψηλών μισθολογικών απολαβών του».

Προβληματικές και μη νόμιμες χαρακτηρίζονται οι συμβάσεις έργου εξωτερικών συνεργατών της ΕΡΤ κατά την τετραετία 2006-2009 καθώς δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του Γενικού Κανονισμού της ΕΡΤ ενώ και οι προβλεπόμενες, ως προαπαιτούμενο, εγκρίσεις της τριμελούς υπουργικής Επιτροπής και οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) είτε εκδόθηκαν μετά την υπογραφή των συμβάσεων είτε δεν εκδόθηκαν ποτέ. Επισημαίνεται ότι τα αρμόδια όργανα (Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές της ΕΡΤ) βεβαίωναν ανακριβώς ότι τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις των ΚΥΑ ενώ αυτές δεν είχαν ακόμη εκδοθεί. Την ίδια περίοδο ανανεώθηκαν συμβάσεις εξωτερικών συνεργατών συνοδευόμενες από αυξήσεις κατά παράβαση του αρθρ.6 παρ.2 του Ν.2527/97, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συμβάσεων δεν υπήρξε η σχετική μέριμνα για τρίμηνη διακοπή κατά παράβαση των αρθρ. 5 και 6 του ΠΔ 164/04. «Η ΕΡΤ ΑΕ παρά το γεγονός της ετήσιας σύναψης πολυάριθμων συμβάσεων μίσθωσης έργου με δημοσιογράφους για την κάλυψη των αναγκών της, εντούτοις έχει χορηγήσει άδειες παράλληλης απασχόλησης σε μεγάλο ποσοστό μονίμων δημοσιογράφων της, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πλήρης αξιοποίηση τους», αναφέρεται στο πόρισμα.

Παράνομη χαρακτηρίζεται και η πρόσληψη νομικού συμβούλου-προϊσταμένου της διεύθυνσης νομικών υπηρεσιών της ΕΡΤ το 2006 καθώς δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις του άρθρ.52 παρ.3 του Γενικού κανονισμού Προσωπικού για την πρόσληψή του.