Η μεγαλύτερη απειλή για το ελεύθερο διαδίκτυο δεν είναι οι χάκερ της κινεζικής κυβέρνησης ή οι άπληστοι πάροχοι ίντερνετ που είναι κατά της ουδετερότητας του διαδικτύου, αλλά είναι ο πρώην διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Michael McConnell, αναφέρει το περιοδικό Wired στο σχετικό άρθρο του.

Ads

Ο Michael McConnell είναι ο φαινομενικά άκακος άνθρωπος ο οποίος όταν ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τρομοκράτησε τον πρόεδρο George W. Bush με οράματα για e- καταστροφή, παροτρύνοντάς τον να υπογράψει μυστική διαταγή η οποία διοχέτευσε δεκάδες δισεκατομμύρια στο «μαύρο» στρατιωτικό προϋπολογισμό ούτως ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία firewall και η κατασκευή κακόβουλου λογισμικού από τον στρατό.

Σήμερα, McConnell είναι ξανά στην απλή ζωή των πολιτών και κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στον μυστικοπαθή αμυντικό κολοσσό Booz Allen Hamilton. Και για ακόμα μία φορά, ο McConnell περιοδεύει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Κογκρέσο και μιλάει για τον κατηφή Κυβερνομαγεδόνα (Cybaremaggedon!). Όπως λέει, πλέον πρέπει να ξανασχεδιάσουμε το διαδίκτυο.

«Είναι ανάγκη να αναπτύξουμε ένα σύστημα που προειδοποιεί νωρίς για να επιτηρούμε το διαδίκτυο, να ταυτοποιούμε τις εισβολές και να εντοπίζουμε την πηγή των επιθέσεων με ένα ίχνος απόδειξης που να μπορεί να στηρίξει διπλωματικές, στρατιωτικές και νομικές επιλογές – και πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό εντός κλασμάτων του δευτερολέπτου. Πιο συγκεκριμένα, χρειαζόμαστε να ξανασχεδιάσουμε το διαδίκτυο για να κάνει την απόδοση προέλευσης, την γεω-τοποθεσία, την πληροφοριακή ανάλυση και τις εκτιμήσεις αντίκτυπου – ποιος το έκανε, από που, γιατί και ποιό ήταν το αποτέλεσμα – πιο εύκολα διαχειρίσιμα. Οι τεχνολογίες είναι ήδη διαθέσιμες από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές και μπορούν να αναπτυχθούν κι άλλο αν έχουμε τη θέληση να τις ενσωματώσουμε στα συστήματά μας και να εργαστούμε με τους συνεργάτες μας και τους εμπορικούς εταίρους ούτως ώστε να κάνουν το ίδιο και αυτοί».

Ads

Ξαναδιαβάστε αυτή την πρόταση. Μιλάει για την αλλαγή του διαδικτύου σε κάτι που θα κάνει τον καθένα σε αυτό ανιχνεύσιμο και γεωγραφικά εντοπίσιμο, προκειμένου το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια χρήστες και τους υπολογιστές τους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι χαρούμενη με κάτι που αναφέρεται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όταν γίνεται χρήση κάποιων όρων στις αναζητήσεις, όταν «κατεβαίνει» μια ταινία.

Η The Washington Post έδωσε χώρο στον McConnell για να διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ χάνουν ενός είδους κυβερνοπόλεμο. Υποστήριξε ότι η χώρα του χρειάζεται ενός είδους ψυχροπολεμικής στρατηγικής. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τις κινεζικές επιθέσεις χάκερ κατά χρηστών του Gmail ως απόδειξη του ότι «οι ΗΠΑ χάνουν τον κυβερνοπόλεμο».

Αλλά δεν είναι πολεμική διένεξη. Αυτό είναι κατασκοπεία. Και όλα αυτά είναι ανατριχιαστικά σημάδια κινδύνου. Το διαδίκτυο, οπως μπορεί να ξέρει ο κάθενας που έχει μια κάποια ενασχόληση, άνθισε ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κυβερνητικός έλεγχος επ΄ αυτού. Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Ας πάρουμε την Αγγλία, για παράδειγμα, όπου ένα νέο νομοσχέδιο με στόχο την online ανταλλαγή αρχείων θα καθιστά παράνομες τις ανοιχτές συνδέσεις στο διαδίκτυο σε καφετέριες ή και στο σπίτι, προκειμένου να εντοπίζονται οι δράστες «πειρατείας».

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) ονειρεύεται να «ζει στο διαδίκτυο» και αυτό είναι που ζητάει και ο McConnell στο editorial/ διαφήμιση της εταιρείας του. Όμως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχασε όση αξιοπιστία είχε όταν παραβίασε κρυφά το απόρρητο της ζωής πολιτών και πάτησε την βασική αρχή του «δεν κατασκοπεύουμε Αμερικανούς πολίτες».

Δυστυχώς, ο ιδιωτικός τομέας αγνοεί τον κίνδυνο και διευκολύνει τον δρόμο για το NSA, και εταιρείες όπως η Booz Allen Hamilton σιγά σιγά διεισδύουν στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες ασφαλείας δεν κάνουν καμία φασαρία, αφού ο φόβος στις μάζες και οι ωθούμενες από φόβο ομοσπονδιακές ενέργειες σημαίνουν χοντρά λεφτά από φουσκωμένα συμβόλαια. Ούτε και η Google είναι κάποια βοήθεια, αφού πρόσφατα στράφηκε στο NSA για βοήθεια σχετικά με τις παρεισφρήσεις ρουτίνας από χάκερ.

Μην έχετε αμφιβολία, το σύμπλεγμα της στρατιωτικής βιομηχανίας έχει βάλει τώρα στο μάτι το διαδίκτυο. Οι Στρατηγοί θέλουν να εκπαιδεύσουν μονάδες χάκερ και ήδη έχουν όνειρα για κυβερνοπόλεμο. Η στρατιωτική βιομηχανία αυτό που έχει κατά νου, είναι να μετατρέψει το διαδίκτυο σε ένα ακόμα πεδίο σύγκρουσης. Και για το σκοπό του, λαμβάνει τη στήριξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κραυγαλέα παραδείγματα αυτού αποτελεί ο John Markoff των The New York Times, που κραυγάζει ότι «Χρειαζόμαστε ένα Νέο διαδίκτυο», η εκπομπή 60 Minutes του CBS, η οποία έσπευσε να αποδώσει το μπλακ άουτ στο Σάο Πάολο σε επίθεση χάκερ, και η Siobhan Gorman της Wall Street Journal, η οποία σε άρθρο της χωρίς ουδεμία απτή απόδειξη, υποστήριξε ότι Ρώσοι και Κινέζοι χάκερ έχουν ήδη παρεισφρήσει στο ηλεκτρικό δίκτυο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι πράγματι αλήθεια ότι το διαδίκτυο έχει αδυναμίες στην ασφάλεια – υπάρχουν χάκερ που κάνουν επιθέσεις, υπάρχουν πειρατικές ταινίες που κυκλοφορύν, μηνύματα spam που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτια και προγραμματάκια που προσπαθούν να κλέψουν στοιχεία πιστωτικών καρτών. Αλλά το διαδίκτυο απλά μιμείται την πραγματική ζωή. Προβλήματα που κάποτε έμοιαζαν βουνό, όπως η εμφάνιση του spam, σήμερα δεν είναι παρά ελάχιστης σημασίας. Έτσι επιζεί το διαδίκτυο, ενώ η αποκάλυψη μοιάζει να έρχεται συνέχεια, τελικά δεν φτάνει ποτέ.

Όσο για τον «κυβερνοπόλεμο» που διακηρύσσει ξεδιάντροπα μέσα από την The Washington Post ο McConnell, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα και δεν χάνουμε κανένα τέτοιο πόλεμο. Ο μόνος πόλεμος που διεξάγεται είναι αυτός για την ψυχή του διαδικτύου, αλλά αν οι δημοσιογράφοι, οι bloggers και η βιομηχανία ασφαλείας συνεχίσουν να επιτρέπουν σε άτομα με ιδιωτικά συμφέροντα να κυριαρχούν στην διάλογο για την online ασφάλεια, τότε ο πόλεμος αυτός θα χαθεί – και το έλευθερο διαδίκτυο θα είναι η μέγιστη απώλεια από αυτό.

Στην φωτογραφία, ο Michael McConnell πλάι στο George W. Bush, το 2008

Πηγή: Wired