Τις ενστάσεις της Εκκλησίας, του στρατού και του ΚΚΕ επικαλέστηκαν, δι’ ημιεπισήμων διαρροών, οι άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να αιτιολογήσουν το «πάγωμα» του αντιρατσιστικού Ν/Σ του υπουργείου Δικαιοσύνης. Περίεργος, στ’ αλήθεια, ο συνδυασμός και, σίγουρα, πρωτότυπος. Μόνο που η Εκκλησία διέψευσε τα σχετικά, διά του αρχιεπισκόπου. Για τον στρατό δεν υπάρχει έως αυτή την ώρα καμιά ένδειξη. Όσο για το ΚΚΕ, αν ήταν να παγώνει ή να ακυρώνεται ό,τι ενοχλεί τον Περισσό, δεν θα έπρεπε να είχε περάσει ώς τα σήμερα κανένα κυβερνητικό νομοθέτημα. Κανένα απολύτως…

Ads

Εξετάσεις δίνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εξετάσεις πολιτικού και κοινωνικού συντηρητισμού απέναντι στα πιο «φοβικά» στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Εξετάσεις αποφασιστικότητας και πυγμής απέναντι στους ξένους πιστωτές και επόπτες μας. Και, θα πρέπει να πούμε, περνάει με άριστα 10 και διαγωγή κοσμιοτάτη.

Η, επί της ουσίας, ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας, με τις τρεις έως τώρα επιστρατεύσεις απεργών. Τα αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί, καθώς και η εν τοις πράγμασιν κατάργηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κι ακόμη η επιχείρηση «απελευθέρωση των πόλεων» από τους μετανάστες. Τα πογκρόμ του «Ξενίου Διός», οι Αμυγδαλέζες, η ακύρωση του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, αλλά και η διαρκής κατασταλτική γυμναστική στην οποία υποβάλλονται οι υπό τον Νίκο Δένδια δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας και με την όποια αφορμή. Όλ’ αυτά διαμορφώνουν τα «καλά» διαπιστευτήρια του Αντώνη Σαμαρά απέναντι στους προαναφερθέντες «εξεταστές».

Το υπό τον τίτλο «Νόμος και τάξη» γνωστό δόγμα εμπνέει και καθοδηγεί τον πρωθυπουργό. Με οπισθοβαρή πάντως ερμηνεία. Δεδομένου ότι ο «νόμος» εκτιμάται και εφαρμόζεται a la carte. Για χάρη της «τάξης». Αφού ακόμη και ο κορυφαίος νόμος του κράτους, το Σύνταγμα, αγνοείται συχνά – πυκνά ή και στραπατσάρεται, όταν δεν ταιριάζει με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς…

Ads

Οι φίλοι από τα παλιά

Στο πλαίσιο των αντιλήψεων και των πρακτικών της νεοδεξιάς υπό τον Αντώνη Σαμαρά διακυβέρνησης, της πιο δεξιάς από τις «δεξιές» που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση, εντάσσεται και το, σε πρώτη φάση, «πάγωμα» του αντιρατσιστικού Ν/Σ του Αντώνη Ρουπακιώτη. Η επίκληση των αντιδράσεων της Εκκλησίας, του στρατού και του ΚΚΕ δεν ήταν παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Το νομοθέτημα ενοχλούσε τον ίδιο τον πυρήνα της ιδεολογίας της σαμαρικής Ν.Δ. και κοντράριζε τη στρατηγική της. Οι ισχυρότεροι από τους παράγοντες που, απ’ ό,τι φαίνεται, επηρεάζουν σήμερα αποφασιστικά τον πρωθυπουργό επιθυμούν να παραμείνει ανοιχτή η δίοδος επικοινωνίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και στη Χρυσή Αυγή. Στην προοπτική συγκρότησης στο μέλλον της «μεγάλης Δεξιάς», στην περίπτωση που γίνει πιο άμεση «η απειλή της Αριστεράς». Και πάντως δεν εννοούν να επιτρέψουν να ενοχληθεί ο κόσμος που σήμερα ακολουθεί το νεοναζιστικό μόρφωμα και στον οποίον προσβλέπει ασφαλώς η Ν.Δ.

Είναι άλλωστε γνωστό πως οι ως άνω παράγοντες («φίλοι του Σαμαρά από τα πέτρινα χρόνια» αυτοαποκαλούνται με υπερηφάνεια) πιστεύουν πως η ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής οφείλεται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. έχει κάνει εκπτώσεις στη δική της πολιτική ατζέντα. Ενώ συμπεριφέρεται, υποστηρίζουν, κομπλεξικά απέναντι στην Αριστερά. Δεν είναι όσο θα έπρεπε αποφασιστικά κατασταλτική απέναντι στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν είναι όσο θα έπρεπε σκληρή απέναντι στους μετανάστες. Αφήνοντας έτσι χώρο στη ναζιστική Ακροδεξιά.

Πρόκειται για αντίληψη που επανειλημμένως έχει και δημοσίως διατυπωθεί από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Είναι γι’ αυτό που αποσύρθηκε, ώσπου να ξεσπάσουν οι αντιδράσεις έστω, το αντιρατσιστικό. Είναι γι’ αυτό που η Ν.Δ. «εκπροσωπείται» προνομιακά στα ΜΜΕ από τον Βορίδη και από τον Άδωνι. Είναι γι αυτό που δρομολογείται, σύμφωνα μ’ όλες τις ενδείξεις, η επιστροφή του Καρατζαφέρη στη μεγάλη μητρική αγκαλιά. Όπως ήταν γι’ αυτό που δεν ενοχλήθηκε στο ελάχιστο ο απολογητής του ναζισμού υπουργικός σύμβουλος ή ο συνεργάτης της χούντας διευθυντής του γραφείου του γραμματέα. Όπως ήταν γι’ αυτό που δεσμεύτηκε η Ν.Δ. να επαναφέρει στη Βουλή το αίτημα καμιάς 60ριάς βουλευτών της περί της «καθαρότητας του αίματος» για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ήταν γι’ αυτό που ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου (και εκ των πρωταγωνιστών της «εμπλοκής» του αντιρατσιστικού) δήλωνε υπερηφάνως στην αρμόδια επιτροπή πως τον αφήνουν αδιάφορο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως ήταν γι’ αυτό που ουδείς συγκινήθηκε όταν, με τις ευλογίες του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, οι δόκιμοι κάλυψαν το Χριστός Ανέστη με τον Εθνικό Ύμνο.

Παραμένει όθεν το μείζον «υπαρξιακό» ερώτημα: Τι ακριβώς νομίζουν ότι κάνουν εκεί μέσα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ.; Εκτός κι αν θεωρούν ότι διά των διαφοροποιητικών αστερίσκων τους ή με την διά διαρροών έκφραση της ενόχλησής τους, σώζουν την παρτίδα. Αν έτσι πιστεύουν, εντάξει, «είναι κι αυτή μια στάσις, νιώθεται», που λέει κι ο ποιητής…

Αυγή