«Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι με τους ανθρώπους, αλλά να είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Πρέπει να υποφέρουν όσο υποφέρουν και οι πολίτες για να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα», δηλώνει στο tvxs.gr η Μπεατρίς Ταλεγκόν. Η ΓΓ της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία προκάλεσε σάλο με την επικριτική της δήλωση περί επανάστασης μέσα από 5άστερα ξενοδοχεία και λιμουζίνες, βρέθηκε στην Αθήνα για να διαμηνύσει: «Να επιστρέψουμε στις αρχές των Σοσιαλιστών (…) να μην επιτρέψουμε τη διαίρεση της Αριστεράς». Της Τάνιας Γεωργουπλή 

Ads

Σημειώνεται ότι η Μπεατρίς Ταλεγκόν, σόκαρε για άλλη μία φορά, σε δηλώσεις της κατά την διημερίδα διάλογου του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής. 

«Όταν ο Σαρκοζί ρωτούσε τον Παπανδρέου στις Κάννες “Είσαι ηλίθιος;” σχετικά με την πρόθεσή του να διεξάγει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπανδρέου αλλά και οι κ. Θαπατέρο (πρωθυπουργός Ισπανίας) και Γκονζάλες (πρωθυπουργός Πορτογαλίας) έπρεπε να σηκώσουν το μεσαίο δάχτυλο απέναντι στη Μέρκελ και τον Σαρκοζί», δήλωσε,  κάνοντας την χαρακτηριστική κίνηση.
 
Ποιο μήνυμα θέλατε να στείλετε με την πολύκροτη δήλωση για επανάσταση των 5άστερων ξενοδοχείων;
 
Να επιστρέψουμε στις αρχές μας. Να κάνουμε μια πραγματική και εσωτερική  μελέτη της ιδεολογίας μας. Να υιοθετήσουμε κάποια κοινά μηνύματα  ακολουθώντας την ίδια πολιτική ώστε να αποκτήσει η Σοσιαλιστική Διεθνή πραγματικό νόημα. Να δείξουμε ότι είμαστε με τον κόσμο που υποφέρει, θέλουμε λύσεις και θέλουμε και εναλλακτικές. Να μην επιτρέψουμε στο σύγχρονο οικονομικό σύστημα, στο καπιταλιστικό σύστημα να συνεχίσει να διαίρει την Αριστερά και να κάνει τον κόσμο να υποφέρει, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και όπως συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό τώρα σε χώρες της Αφρικής, στην Αμερική και την Ασία. Για εμάς, η λύση και η απάντηση για τα προβλήματα πρέπει να έρθει από την Αριστερά γιατί είναι ο μόνος δρόμος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με μια ανθρώπινη προοπτική, με αξιοπρέπεια και δίνοντας το δικαίωμα στους εργαζόμενους να έχουν μια αξιοπρεπή δουλειά. Δίνοντας το δικαίωμα σε όλο τον κόσμο να έχει ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, πρόσβαση στη δημόσια παιδεία, και μια πρόσβαση στην καθολική- παγκόσμια υγεία. Πιστεύουμε σε μία Δημόσια Τράπεζα, πιστεύουμε επίσης  σε μία Ηθική Τράπεζα και πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει το Παγκόσμιο Σύστημα.
 
Ποια ήταν η αντίδραση των παρευρισκομένων;
 
Το μήνυμα για τα 5άστερα ξενοδοχεία, και των πολυτελών αυτοκινήτων –  είναι  κάτι που είναι πολύ εμφανές – αλλά είναι επίσης και μια μεταφορά. Για να μπορέσουμε -εμείς οι νέοι – να μεταφέρουμε το μήνυμα στους μεγαλύτερούς μας ότι πρέπει να είναι άνθρωποι. Όχι να είναι με τους ανθρώπους. Πρέπει να είναι πολίτες. Πρέπει να υποφέρουν όσο υποφέρουν και οι πολίτες και να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα σε πρώτο πρόσωπο για να μπορέσουν να βρουν τις λύσεις. Αυτή η ομιλία είχε μια πολύ θετική αντίδραση από τα μέλη της Σοσιαλιστικής οικογένειας. Πολλοί από όσους ήταν στο Συμβούλιο μιλούσαν για αυτό στους διαδρόμους ή όταν έπιναν καφέ.  Και αυτό το μήνυμα που απευθύνεται και σε εμάς τους νέους, κατά κάποιο τρόπο δεν είναι ένα μήνυμα συγκεκριμένο αλλά μια συμπεριφορά. Η συμπεριφορά του να ξεσηκωθούμε. Του να ήμαστε θαρραλέοι και να πούμε αυτό που νιώθαμε γιατί πια είχε φτάσει η ώρα να το κάνουμε.
 
Πώς είναι η κατάσταση στην Ισπανία τώρα;
 
Αυτή τη στιγμή η ανεργία φτάνει περίπου το 30%. Και όταν μιλάμε για ανεργία των νέων εκεί το ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Από την μια πλευρά έχουμε νέους με ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης  που δεν μπορούν να βρουν ένα παραγωγικό τομέα, ούτε κάποιες πιθανότητες εργασίας στην Ισπανία. Και από την άλλη πλευρά έχουμε εκείνους τους νέους που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους, προκειμένου να εργαστούν στον κατασκευαστικό κλάδο.  Όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων και τερμάτισε τις δυνατότητες εργασίες αυτών των νέων,  βρέθηκαν χωρίς δουλειά και την ίδια στιγμή έμειναν χωρίς μέσα,  χωρίς δυνατότητες για να μπορέσουν να βρουν άλλη δουλειά. Την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι οι πιο μορφωμένοι νέοι, φεύγουν από την Ισπανία καθώς έχουν μια εκπαίδευση που τους επιτρέπει να πάνε σε άλλες χώρες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τις ικανότητες τους. Αλλά όσοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό  εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και παραμένουν στην Ισπανία, και δεν έχουν τη δυνατότητα κάποιας άλλης εκπαίδευσης. Επιπλέον όλοι μας αντιμετωπίζουμε μια σειρά από κοινά προβλήματα. Δεν έχουμε δυνατότητα εργασίας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να χειραφετηθούμε, να δημιουργήσουμε οικογένεια και το πιο σημαντικό  είναι ότι έχουμε χάσει την ικανότητα να ονειρευόμαστε και να πιστεύουμε σε ένα καλύτερο αύριο. 
 
Υπάρχει και ένα τεράστιο πρόβλημα εξώσεων, όπως και ένα κίνημα ενάντια στις εξώσεις.
 
Υπάρχει ένα κίνημα που ονομάζεται « Πλατφόρμα εναντίον των εξώσεων» που παρουσίασε μια λαϊκή  νομοθετική πρωτοβουλία- που αποτελεί ένα μέσο που προσφέρει το Ισπανικό Σύνταγμα έτσι ώστε οι πολίτες μέσω της συλλογής υπογραφών να μπορούν  να θέσουν στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων μια λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες αυτή η πρόταση παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο και το Κογκρέσο ενέκρινε να  ξεκινήσει την μελέτη αυτής της πρωτοβουλίας. Αυτό που ζητάει αυτή η πρωτοβουλία είναι μια τροποποίηση του στεγαστικού νόμου. Ζητάει το οικονομικό σύστημα και οι τράπεζες να βρίσκονται στην υπηρεσία του λαού. Δεν μπορούν να βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο, και επιπλέον να τους ζητάνε να συνεχίσει να πληρώνει το χρέος.  Αυτό που επιδιώκει είναι να εξασφαλίσει ότι σε καμία περίπτωση ο κόσμος  δεν θα μείνει στο δρόμο και επίσης ότι θα μπορεί να διαπραγματευτεί το χρέος  του για να μπορέσει να το αποπληρώσει, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες που έχουν προκύψει λόγω της κρίσης. Η ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος  στο  Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία αλλά προχωράει και περαιτέρω. Οι προτάσεις που γίνονται από την Αριστερά στην Ισπανία θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω από αυτό που προτείνει η πρωτοβουλία.
 
Στην Ισπανία, υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών;
 
Η απώλεια της νομιμότητας του δημοκρατικού συστήματος είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που έχει επιδείξει αυτή η κρίση. Καθώς αυτοί που επωφελούνται θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξία της πολιτικής και την αξία της δημοκρατίας, είναι για ακόμα μια φορά οι απορρυθμισμένες αγορές. Αυτοί που κρύβονται πίσω από τις απορρυθμισμένες αγορές, αυτό που θέλουν είναι να μην υπάρχουν μηχανισμοί, ούτε θεσμοί που θα μπορούσαν να  τους ελέγχουν. Για αυτό το λόγο θέλουν να μπερδέψουν το λαό ότι αυτοί που προκάλεσαν αυτή την κρίση, είναι αυτοί που εκλέχτηκαν δημοκρατικά. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Όταν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο με κινήματα όπως  το «Κίνημα των Αγανακτισμένων» , ή το κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», το πρόβλημα που υπάρχει πίσω από αυτές τις κινητοποιήσεις – που  εκ φύσεως είναι καλές καθώς εκπροσωπούν την φωνή του λαού- αλλά το μήνυμα που ελλοχεύει είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί στο τέλος το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να απέχει από τις εκλογές. Και στις εκλογές,  που είναι βασικές  για το δημοκρατικό σύστημα εάν δεν υπάρχει νομιμοποίηση των κυβερνήσεων, αυτές οι κυβερνήσεις- εκτός του ότι δίνουν την εξουσία στη δεξιά κάτι που έχει συμβεί σε πολλά μέρη  και  προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από αυτό το μεγάλο ποσοστό αποχής- οι δεξιές κυβερνήσεις λοιπόν  αντί να ακούνε αυτό το μήνυμα που υπάρχει στους δρόμους, γιατί αυτό που ζητάει ο κόσμος στο δρόμο είναι περισσότερη δημοκρατία, δημόσια παιδεία και υγεία, δημόσια  τράπεζα και περισσότερα κοινωνικά οφέλη, αυτό που τελικά κάνουν αυτές οι δεξιές κυβερνήσεις που επιπλέον κέρδισαν την εξουσία χωρίς να χρειαστεί να συμφωνήσουν σε τίποτα, είναι να καταστρέφουν το κράτος πρόνοιας.
 
Ο κόσμος νιώθει ότι φταίει για την κρίση;
 
Πιστεύω ότι ο κόσμος αυτό που πρέπει  να έχει υπόψη του  είναι ότι το μοναδικό σύστημα που έχουμε, και το μόνο σύστημα που εγγυάται την ισότητα των ευκαιριών είναι η δημοκρατία. Ακόμη μας μένει πολύς δρόμος να διανύσουμε για να την κάνουμε καλύτερη. Για να την κάνουμε πιο αποτελεσματική. Αλλά πρέπει να την αλλάξουμε εκ των έσω.  Δεν θα καταφέρουμε τίποτα αν προσπαθήσουμε να βγούμε εκτός συστήματος. Το σύστημα που αλλάζει εκ των έσω, θα πρέπει να αγανακτήσει αλλά θα πρέπει και να συμβιβαστεί. Και θα πρέπει να συμβιβαστεί με διαφορετικές ταυτότητες και ιδεολογίες για να παρουσιάσει τις διαφορετικές γραμμές και λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα.  Αλλά αυτό που θα πρέπει να λάβει υπόψη και να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι θα πρέπει να αναλάβει υποχρέωση, να δεσμευτεί  μέσα από οργανώσεις  και ιδρύματα.  Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό, δίνουμε την εξουσία σε αυτούς που επιθυμούν να καταστρέψουν τους θεσμούς.
 
Θεωρείτε ότι η πολιτική της Γερμανίας και της Μέρκελ είναι μια ηγεμονική πολιτική;
 
Αυτό που εκπροσωπεί η Μέρκελ δεν είναι η εξουσία ενός λαού αλλά η εξουσία μιας ιδεολογίας. Η Μέρκελ παρουσιάζει το  «μήνυμα» της ως ένα μήνυμα εθνικό και γερμανικό, και αυτό δεν είναι αλήθεια. Στην Γερμανία, πάρα πολύ κόσμος της Αριστεράς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα πολεμάνε ενάντια στην πολιτική της Μέρκελ. ‘Έτσι λοιπόν, αυτό που εκπροσωπεί η Μέρκελ δεν είναι η Γερμανία. Η Μέρκελ εκπροσωπεί την εξουσία  του νεοφιλελευθερισμού. Και όταν ο Σαρκοζί ήταν Πρόεδρος της Γαλλίας πήγαιναν μαζί. Δεν είναι θέμα εθνικότητας. Είναι θέμα ιδεολογίας και ταυτότητας. Αυτοί  προσπαθούν διαμέσου της απορρύθμισης της αγοράς, και μέσω των περικοπών και των πολιτικών της λιτότητας,  να  ενδυναμώνουν αυτή την ελεύθερη αγορά που καταστρέφει την κοινωνική δύναμη και την ισχύ της εγγύησης του κράτους κοινωνικής πρόνοιας.