Ο Μπερνάρ Ταπί έχει ζήσει πολλές ζωές στα 70 χρόνια του: επιχειρηματίας, τραγουδιστής, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ηθοποιός, οδηγός σε ράλι, πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας, συγγραφέας, πολιτικός, φυλακισμένος.

Ads

Εξω από τη Γαλλία, ο Ταπί είναι περισσότερο γνωστός ως ο πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας που δωροδόκησε τους παίκτες του αντιπάλου για να παίξουν παθητικά κατά της ομάδας του, της Ολιμπίκ Μαρσέιγ, στον τελευταίο αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος πριν από τον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1993. Εξέτισε ποινή οκτώ μηνών για το αδίκημα αυτό.
 
Ο Ταπί βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο ενός πολύ μεγαλύτερου σκανδάλου, στο οποίο εμπλέκονται ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο Στεφάν Ρισάρ, επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange.
 
Μεταξύ των πολλών σκανδάλων που ξέσπασαν στα πέντε χρόνια της προεδρίας του Σαρκοζί, η «υπόθεση Ταπί» έμοιαζε από τις πιο ανώδυνες. Τώρα όμως μοιάζει σοβαρότερη από την «υπόθεση Μπετανκούρ» και την «υπόθεση Καντάφι». Και μπορεί να καταστρέψει τόσο το κύρος του πρώην προέδρου όσο και τις ελπίδες του να επιστρέψει στην πολιτική.
 
Οι γάλλοι δικαστές, γράφει ο Τζον Λίτσφιλντ στην εφημερίδα Ιντιπέντεντ, πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει ενδείξεις μιας συνωμοσίας που ενορχήστρωσε ο Σαρκοζί για να πλουτίσει ο φίλος του ο Μπερνάρ Ταπί με έξοδα του κράτους.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η απόφαση μιας δήθεν ανεξάρτητης επιτροπής διαιτησίας να επιδικάσει 403 εκατομμύρια ευρώ στον Ταπί – ώστε να διευθετηθεί μια 15ετής αντιπαράθεση με το κράτος – είχε στην πραγματικότητα «κατασκευαστεί» από τη γαλλική προεδρία.
 
Ήδη έχει διαταχθεί η διεξαγωγή προανακριτικής έρευνας εναντίον τριών ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο Στεφάν Ρισάρ και ένας συνταξιούχος δικαστής, ο Πιερ Εστούπ, που ήταν επικεφαλής της τριμελούς επιτροπής. Θα ανακριθεί επίσης ο πρώην προσωπάρχης του Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, εναντίον του οποίου επίσης ενδέχεται να διαταχθεί έρευνα τις επόμενες εβδομάδες.
 
Η Κριστίν Λαγκάρντ ανακρίθηκε για 24 ώρες τον περασμένο μήνα για τον ρόλο της στην υπόθεση Ταπί. Οι δικαστές τη χαρακτήρισαν στη συνέχεια «μάρτυρα» και όχι «ύποπτη». Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν στη Μοντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ επέρριψε την ευθύνη σε πρώην συναδέλφους της, και ιδιαίτερα στον Ρισάρ, ο οποίος το 2008 ήταν επικεφαλής του γραφείου της στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
Αναφερόμενη στον Εστούπ, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν είχε μέχρι τώρα λόγους να αμφιβάλλει για την αντικειμενικότητά του. «Μετά τα στοιχεία που μου δώσατε όμως, έχω διαφορετική γνώμη».
 
Τα στοιχεία αυτά ήταν ότι ο Εστούπ είχε φιλική σχέση με τον Ταπί και τον δικηγόρο του για πολλά χρόνια. Ότι ο Ρισάρ το γνώριζε και δεν της το είπε. Και ότι η προεδρία επίσης το γνώριζε και επιδίωκε επί χρόνια μια ευνοϊκή έκβαση για τον Ταπί.
 
Το κατά πόσον οι έρευνες των ανακριτών θα στραφούν και κατά του Σαρκοζί είναι άγνωστο. Ο πρώην πρόεδρος απολαμβάνει ασυλίας για όλες τις αποφάσεις του και τις πράξεις του στη διάρκεια της προεδρίας του (εκτός από την εσχάτη προδοσία).
 
Σύμφωνα με κάποιες πηγές όμως που επικαλείται η Ιντιπέντεντ, η ανάμιξη του Σαρκοζί στη φερόμενη ως συνωμοσία άρχισε το 2004 όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Μπορεί λοιπόν να προσαχθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
 
Ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με τον μεγιστάνα και πρώην πολιτικό. Οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η διαιτησία ήταν μια διευθέτηση μιας διαφοράς που θα μπορούσε να κοστίσει στο κράτος δισεκατομμύρια αντί για μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Οι δικαστές έχουν καταγράψει όμως 22 επισκέψεις του Ταπί στο προεδρικό μέγαρο το 2007 και το 2008. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο άλλοτε αριστερός Ταπί είχε αλλάξει στρατόπεδο και είχε υποστηρίξει τον Σαρκοζί. Να ήταν τα 403 εκατομμύρια η ανταμοιβή του;
 
Άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent – Μετάφραση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων