Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έλαβε μέτρα, τα οποία, όντως, είναι δραστικά: Αύξησε κατά δυο μονάδες τον ΦΠΑ, επέβαλε πρόσθετο φόρο στα καπνά, στα ποτά, στα αυτοκίνητα, στις θαλαμηγούς, στα κοσμήματα και στα καύσιμα.

Ads

Άρθρο του Γενικού Δ/ντή Έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Sabah, Erdal Şafak

Για κάθε πέντε συνταξιοδοτούμενους στο δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένας, ενώ το πάγωμα των συντάξεων και η μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων φτάνει στο 30%. 

Με όλους αυτούς τους φόρους, τις αυξήσεις και τις περικοπές στο Δημόσιο, προσδοκάται η μείωση του χρέους από το 12,7% στο 8,7%.

Δηλαδή, να υπάρξει μια περικοπή ύψους 4,8 δις. Ευρώ. 

Βεβαίως, όλα αυτά είναι ευχάριστα, όμως γιατί δεν υπάρχουν περικοπές και στις αμυντικές δαπάνες; Μάλιστα, όταν ο αμυντικός προϋπολογισμός του γείτονα υπερβαίνει τις δυνάμεις του; Ας δώσουμε μερικούς αριθμούς, προκειμένου να αντιληφθούμε την τραγικότητα της κατάστασης: 


Ads

■ Πέρυσι για την άμυνα είχαν δαπανηθεί 6 δις. Ευρώ. Το ίδιο ποσό προβλέπεται και για φέτος. 

■ Αυτό σημαίνει ότι το 2,8% του ΑΕΠ της Ελλάδας δαπανάται στην άμυνα. Όμως, το ποσό αυτό στην Ε.Ε. κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 1,7%. 

■ Το ποσοστό αυτό φέρνει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση, μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που αφιερώνουν τόσα πολλά χρήματα στην άμυνα. [Σημ: Στην πρώτη σειρά βρίσκεται η Αμερική]. 

■ Η Ελλάδα κατέχει παγκοσμίως την πέμπτη θέση στον εξοπλιστικό ανταγωνισμό: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδία και δυστυχώς η Τουρκία. 

■ Γαλλία και Γερμανία, χώρες οι οποίες ζητούν από την Ελλάδα να σφίξει το ζωνάρι, δεν προβαίνουν και σε συστάσεις για τη «μείωση της αγοράς όπλων!».
■ Διότι μεταξύ των χωρών, από τις οποίες η Ελλάδα αγοράζει τα περισσότερα όπλα, βρίσκονται η Γαλλία και η Γερμανία. Για παράδειγμα, πέρυσι η Ελλάδα ήταν ο τρίτος μεγάλος πελάτης της Γαλλίας: Mirage 2000, Άρματα ΝΗ 90, πύραυλοι.
■ Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορά του Παπανδρέου, παρόλη την υπάρχουσα κρίση, «η οποία θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της χώρας», συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αγορά των φρεγατών «Fremm», που είναι συμπαραγωγή Γαλλίας – Ιταλίας. Το αντίτιμο ανέρχεται στα 2 δις. Ευρώ! 

■ Δεν τελειώσαμε: Η Γαλλία στο γείτονά μας θα πουλήσει και αεροσκάφη τύπου «Rafale». 

Βεβαίως, όσο εξοπλίζεται η Ελλάδα, και η Τουρκία θα δίνει παραγγελίες για νέα όπλα, προκειμένου να κρατήσει τις ισορροπίες.

Όμως, αυτό μέχρι ποίου σημείου;

Πόσο ακόμη ο πλούτος, ο οποίος παράγεται από τους λαούς των δύο αυτών χωρών θα πηγαίνει σε άρματα, κανόνια, όπλα και αεροπλάνα; 

Δεν υπάρχει τρόπος να δοθεί ένα τέλος στην τρελή αυτή πορεία;… //

O ίδιος σε άρθρο του στο προχθεσινό φύλλο της εφημερίδας με τίτλο «Διέξοδος», μεταξύ άλλων, αναφέρει: 



Ο Ερντογάν περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε δεχθεί μια ομάδα Ελλήνων και Ε/κ δημοσιογράφων και, μέσω αυτών, είχε προβεί στην εξής έκκληση:

«Εάν αρχίσεις τον αμυντικό ανταγωνισμό, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες. Σήμερα ετησίως σε όλο τον κόσμο δαπανάται ένα τρις εκατομμύρια δολάρια. Σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης πάρα πολλές χώρες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η Ελλάδα. Ελάτε να πραγματοποιήσουμε μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Άλλωστε, με το να επενδύουμε στα όπλα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτε. Πρέπει να επενδύσουμε πάνω στη φιλία και στην αδελφοσύνη…». 

Κατά την άποψή μου, η αναφορά Ερντογάν για να δοθεί τέλος στον άνευ νοήματος εξοπλιστικό ανταγωνισμό μπορεί να αποτελέσει και ένα σημείο διεξόδου. Όμως, θα πρέπει να τεθεί πάνω σε στέρεες βάσεις.

Πώς; 

Πρωταρχικά θα πρέπει να δοθεί τέλος στην περίεργη αυτή κατάσταση, η οποία δεν έχει όμοιά της: Τουρκία και Ελλάδα περιλαμβάνονται μέσα στην ίδια Συμμαχία, δηλαδή και οι δύο είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, η μια αντιλαμβάνεται την άλλη ως «εχθρό». 

Σύμφωνα με το “κόκκινο βιβλίο” της Ελλάδας, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται εξ ανατολών, δηλαδή από την Τουρκία! Σύμφωνα πάλι με το «Πολιτικό Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας» της Τουρκίας, η μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας προέρχεται εκ δυσμών, δηλαδή από την Ελλάδα! 

Η εισήγησή μας είναι η εξής:

Η Τουρκία ετοιμάζεται «να ανανεώσει το έγγραφο αυτό». Στη νέα έκδοση του εγγράφου μπορεί να αφαιρέσει την Ελλάδα από τον κατάλογο των απειλών ή να μειώσει το βαθμό επικινδυνότητάς της. Όμως, δεν είναι εύκολο η Άγκυρα να πραγματοποιήσει μονομερώς ένα τέτοιο βήμα. Θα πρέπει ταυτόχρονα και η Ελλάδα να ανανεώσει το δικό της “κόκκινο βιβλίο” και να σβήσει την Τουρκία από τον κατάλογο της απειλής ή τουλάχιστον να μειώσει το βαθμό επικινδυνότητάς της». 



Ο Ερντογάν στο επικείμενο ταξίδι του στην Αθήνα μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει μια συναίνεση πάνω στο θέμα αυτό. Εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να μην θεωρούν αλλήλους ως απειλή, τότε θα έχει λήξει και η έννοια του εξοπλισμού. Επιπλέον, στο Αιγαίο θα ανοίξουν νέοι ορίζοντες. 

Θέματα, όπως της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου, θα μπορέσουν να επιλυθούν περισσότερο εύκολα και ταχύτερα, λόγω και των συνθηκών ασφάλειας που θα έχουν δημιουργηθεί. 

Ποιος ξέρει, μετά από λίγο μπορείτε να δείτε τις δύο χώρες να κινούνται έξυπνα και να ενώνουν τους πόρους των χρημάτων που δαπανούν για τους εξοπλισμούς, ενώ αξιολογώντας από κοινού τα πλούτη του υπεδάφους του Αιγαίου, να τα εκμεταλλευθούν. Μάλιστα μπορούν να πλουτίσουν από κοινού… 

Ακούγεται σαν παραμύθι… Όμως, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πώς η Γαλλία και η Γερμανία λησμόνησαν την έχθρα, που είχαν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, και έχουν συνεταιρισθεί; Έτσι Τουρκία και Ελλάδα κάλλιστα μπορούν να γίνουν τα σιαμαία δίδυμα του Αιγαίου….