Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε εκ των προτέρων για τα διηγήματα που πρόκειται να διαβάσουμε ή τις ταινίες που πρόκειται να παρακολουθήσουμε – δηλαδή τα λεγόμενα spoiler – αποδείχτηκε πως εντείνουν το ενδιαφέρον μας για την ιστορία αλλά και την απόλαυσή κατά την ανάγνωση-θέαση.

Ads

Οι καθηγητές Νίκολας Κρίστενφελντ και Τζόναθαν Λίβιτ από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν την έρευνα σχετικά με τα spoiler, τις επιπρόσθετες δηλαδή πληροφορίες για την υπόθεση ενός βιβλίου ή μιας ταινίας. Στο πλαίσιο της έρευνας έδωσαν διηγήματα όπως της Αγκάθα Κρίστι και του Ρόαλντ Νταλ σε 30 περίπου αναγνώστες. Κάποιοι απ’ αυτούς διάβασαν τα διηγήματα ως έχουν ενώ σε άλλους είχαν προστεθεί spoiler δηλαδή παράγραφοι που αναφέρονταν με αινιγματικό τρόπο στη συνέχεια της υπόθεσης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αναγνώστες που διάβασαν τα διηγήματα με spoilers ενδιαφέρονταν πολύ περισσότερο για τη συνέχεια της υπόθεσης και ενισχύθηκε η απόλαυσή τους. Η έρευνα λοιπόν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “τα spoiler δεν καταστρέφουν τις ιστορίες” κι ότι “οι αναγνώστες που πηγαίνουν κατευθείαν στην τελευταία σελίδα ενός βιβλίου πριν ξεκινήσουν την ανάγνωση έχουν την καλύτερη διαίσθηση”. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια πιθανή εξήγηση για το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι όταν ο αναγνώστης-θεατής γνωρίζει λίγο-πολύ την υπόθεση μπορεί να την επεξεργαστεί διανοητικά καλύτερα.