Μεταξύ του 31ου βόρειου παράλληλου και του 13ου νότιου, ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα. Ποιοι είναι αυτοί; Οι Μεξικανοί.
Η έρευνα, που πραγματοποιήσαν η Coca Cola σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Κομπλουτένσε» της Μαδρίτης, υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Ευτυχία» διεξήχθη σε 16 χώρες προκειμένου να εξακριβωθούν τα επίπεδα της ευτυχίας σε διάφορους πολιτισμούς. Για να καταρτίσουν τον σχετικό κατάλογο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν Δείκτη Ευτυχίας με τη βοήθεια του Αμερικανού ψυχολόγου Εντ Ντάινιρ. Η κλίμακα στον δείκτη κινείται από το 1 έως το 100 και περιλαμβάνει διάφορες παραμέτρους όπως η προσωπική ικανοποίηση, η αισιοδοξία και η ενέργεια, η αίσθηση υπερηφάνειας, οι κοινωνικές σχέσεις, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται στο άτομο από το κοινωνικό του περιβάλλον.
Με βάση αυτόν τον δείκτη, τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας καταγράφονται στο Μεξικό και μάλιστα με το πολύ υψηλό σκορ 87,7. Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι από τις πρώτες θέσεις της λίστας απουσιάζουν λαοί που χαίρουν καλύτερης ποιότητας ζωής.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Φιλιππινέζοι με 86,4 βαθμούς και ακολουθούν οι Αργεντινοί και οι Νοτιοαφρικανοί. Προκύπτει επίσης ότι οι Ρουμάνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από τους Αμερικανούς. Η λίστα των 16 χωρών συμπληρώνεται κατά σειρά κατάταξης από τη Βραζιλία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Ρωσία, το Βέλγιο, την Κίνα, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη – λιγότερο ευτυχή απʼ όλους – Γαλλία.
Κάποιοι λαοί πάντως έχουν, σύμφωνα με τον Ιταλό ανθρωπολόγο, Ντούτσιο Κανεστρίνι, μεγαλύτερη έφεση στην ευτυχία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι σίγουρα οι Λατίνοι που έχουν την τάση να είναι εύθυμοι.
Σε ένα από τα βιβλία του, ο ανθρωπολόγος, Ζακ Λιζό, αναφερόταν στη συνήθεια των μελών της φυλής Γιανομάμι στη Βραζιλία να περνούν τις βραδιές τους με αστείες ιστορίες και δυνατά γέλια. Στους Τάιμο, προκολομβιανό πολιτισμό που αποδεκατίστηκε από τους Ισπανούς κατακτητές, η ιστορική έρευνα αποδίδει μια πολύ δυνατή αίσθηση του χιούμορ. Αντίθετα, οι Βέντα, φυλή Αβοριγίνων στη Σρι Λάνκα, θεωρούνται ένας λαός που δεν ήξερε να χαμογελά.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτώμενοι, η ευτυχία προέρχεται από τους στενούς δεσμούς με την οικογένεια, τη στέρεη σχέση ανάμεσα στους συντρόφους και τα χρήματα. Η Ρωσία δείχνει την προτίμησή της στα χρήματα, ενώ το ένα τρίτο των Ιταλών δήλωσε πως την ευτυχία θα τους χάριζε το τζακ ποτ στο λαχείο.
«Αυτό που κάνει με διαφορά τους ανθρώπους ευτυχισμένους είναι να βρίσκονται μαζί με άλλους», δηλώνει στο περιοδικό LʼEspresso ο γνωστός κοινωνικός ψυχολόγος, Ρίτσαρντ Στίβενς. «Το χρήμα είναι σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Μάλιστα, έπειτα από ένα ορισμένο εισόδημα έχει ελάχιστη σημασία. Χωρίς κοινωνικές σχέσεις, χωρίς αγάπη, την οικογένεια και τη φιλία, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα ήταν καθόλου ευτυχισμένοι» προσθέτει.
Με δεδομένο ότι πλέον οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη συγκεντρώνονται στα αστικά κέντρα οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη οι αστικοί χώροι να αποκτήσουν πιο «ανθρώπινο πρόσωπο». Είναι άραγε σύμπτωση ότι στο Μεξικό δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια μεγάλες πλατείες, δρόμοι για ποδηλασία και ελεύθεροι χώροι; Ή σχετίζεται με την ευτυχία που διακατέχει τους Μεξικανούς;
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >