Σε τι μπορούν να χρησιμεύσουν 12.000 τόνοι περιττωμάτων γουρουνιών; Αυτό αναρωτιούνταν οι Βρετανοί αγρότες James Hart και Jeremy IIes πριν από δύο χρόνια, όταν έψαχναν τρόπους να συμπληρώσουν τα συρρικνωμένα τους εισοδήματα. Τελικά τα κατάφεραν.

Ads

Χάρη στην αγοραστική δύναμη των μεγάλων σούπερ μάρκετ, η κτηνοτροφία χοίρων δεν είναι πλέον τόσο κερδοφόρα όσο ήταν κάποτε, και ο κ. Hart έψαχνε τρόπους για να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πόρους που είχε στη διάθεσή του, αναφέρει η ιστοσελίδα του «BBC».

Η λύση που βρήκε ήταν απλή: να μετατρέψει την τεράστια ποσότητα των περιττωμάτων χοίρων που υπήρχαν στο αγρόκτημά του σε μετρητά. Ο μηχανισμός για να το κάνει αυτό είναι στην ουσία εξαιρετικά απλός και θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μέλλον της φάρμας και τα προς το ζην των 10 οικογενειών που εξαρτώνται από αυτήν.

Ο κ. Hart έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της νέας μονάδας βιοαερίου κοντά στην περιοχή του στο Gloucestershire στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ads

Τεράστιες ποσότητες ζωικών αποβλήτων αναμειγνύονται με χόρτα μέσα σε έναν κυλινδρικό πύργο, λέει ο κ. Hart. Τα βακτήρια που παράγονται στο μείγμα παράγουν μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια συλλέγεται, καθαρίζεται και φιλτράρεται.

Αυτό το αέριο χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να τροφοδοτήσει ένα κινητήρα φορτηγού, που με τη σειρά του ενεργοποιεί μια γεννήτρια, την ηλεκτρική ενέργεια της οποίας τροφοδοτείται το εθνικό δίκτυο.

Ένα υπό-προϊόν της όλης διαδικασίας είναι και οι μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων που παραμένουν στον κυλινδρικό πύργο όταν τα βακτήρια έχουν τελειώσει πλέον τη δουλειά της.

Επίσης, η θερμότητα που παράγεται από τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται για να θερμαίνει το κτίριο του αγροκτήματος.

Έτσι, ο «πολυμήχανος» αγρότης James Hart υπολογίζει ότι θα πουλήσει 2,2 εκατομμύρια κιλοβατώρες ενέργειας, ικανές να ηλεκτροδοτήσει πάνω από 170 σπίτια, για 300.000 λίρες.