Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια δασωμένη αγκαλιά κάτω από τον αυχένα της Κατάρας, αυτού του σκληροτράχηλου πέτρινου όγκου της Πίνδου, το Μέτσοβο διατηρεί πεισματικά αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Υπόδειγμα ορεινού οικισμού, που σφύζει από ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του τόσες ομορφιές που δύσκολα απαντώνται σε αντίστοιχους προορισμούς.
Ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, το φημισμένο βλαχοχώρι, γενέτειρα σπουδαίων εθνικών ευεργετών (Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αβέρωφ κ.α), αποτελεί σταθερή αξία στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου. Μισοκρυμμένο στην ομίχλη ή τυλιγμένο σε λευκό μανδύα χιονιού μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που μας καλεί να το απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις:
· Να δούμε θαυμαστούς χώρους τέχνης και πολιτισμού που μας συστήνουν μια ζώσα παράδοση.
· Να ξεναγηθούμε στο γκρίζο βασίλειο της πέτρας, στολισμένο από τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις πράσινες πινελιές της φύσης.
· Να θαυμάσουμε τα διώροφα αρχοντόσπιτα με τα χαγιάτια και τις βαριές ξύλινες πόρτες.
· Να ξεδιψάσουμε σε πετρόχτιστες βρύσες και να γευτούμε τα φημισμένα τοπικά εδέσματα.
· Να γεμίσουμε ενέργεια κάνοντας σπορ σε βουνά και ποτάμια.
Οι «χάρες» του Μετσόβου σε μια βόλτα
Καρδιά του οικισμού είναι η κεντρική πλατεία, από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας. Ανηφορίζουμε προς την Αγία Παρασκευή (15ου αι.), τον μητροπολιτικό ναό του χωριού, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα ιερά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας. Στα παγκάκια γύρω από το προαύλιο με τα πανύψηλα πλατάνια, αντικρίζουμε μια χαρακτηριστική μετσοβίτικη εικόνα: τους γέροντες με τα τσιγκελωτά τους μουστάκια, τις παραδοσιακές φορεσιές και τις ξύλινες γκλίτσες να κουβεντιάζουν στα βλάχικα, απολαμβάνοντας το πρώτο φως της ημέρας.
Λίγα μέτρα πιο πάνω, το αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και μαζί όλη τη λαογραφική ιστορία του Μετσόβου του 18ου αιώνα. Σε κοντινή απόσταση, συναντάμε την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, όπου εκτίθενται πίνακες και γλυπτά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Για μια μικρή ανάπαυλα με θέα μπορούμε να επιλέξουμε το λόφο αναψυχής, όπου το 1668 ανεγέρθηκε το Κάστρο το οποίο καταστράφηκε το 1854 μαζί με ολόκληρο το χωριό.
Ο Αβερώφειος Κήπος, μια πράσινη όαση 10 στρεμμάτων, φυτεμένη με όλα τα ενδημικά είδη δέντρων της Πίνδου, θα μας χαρίσει όμορφες εικόνες και ανάσες βουνίσιου αέρα, χαλαρώνοντας στο παγκάκι πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
Ακολουθώντας τα λιθόχτιστα καλντερίμια προς τον κάτω μαχαλά, τον πρώτο οικιστικό πυρήνα του 1008, θα επισκεφθούμε ακόμη δυο σημαντικά μοναστήρια, θεμελιωμένα κοντά στις όχθες του Μετσοβίτη ποταμού: τη Μονή της Παναγιάς με τον ανακαινισμένο νερόμυλο Γκίνα και την Μονή Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του 17ου αι.
Σπονδή στην τοπική γαστρονομία
Το πόσο σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί η γαστρονομία για το Μέτσοβο θα το καταλάβετε με την πρώτη ματιά ή μάλλον με την πρώτη… μυρουδιά! Στις ταβέρνες της πλατείας οι σούβλες γυρίζουν από νωρίς, φορτωμένες με κάθε λογής κρεατικά. Εδώ στήνονται «επικά» φαγοπότια με κοντοσούβλι στη λαδόκολλα, πεντανόστιμο κοκορέτσι, χωριάτικα λουκάνικα, αλλά και πίτες… πάρα πολλές πίτες!
Γύρω από την πλατεία βρίσκονται συγκεντρωμένα καταστήματα που εμπορεύονται το γευστικό κεφάλαιο της περιοχής: μια μεγάλη γκάμα γαλακτοκομικών προϊόντων, από την οποία ξεχωρίζουν τα κορυφαία τυριά μετσοβόνε και μετσοβέλα.
Στο πλαίσιο της γευστικής σας επιμόρφωσης, προσθέστε μια επίσκεψη στο Πρότυπο Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα για να ενημερωθείτε αλλά και να προμηθευτείτε εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στο Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ όπου εμφιαλώνεται το ομώνυμο κρασί, από τα διασημότερα της χώρας.
Στα περίχωρα…
Τεράστιοι όγκοι δασωμένων βουνών, τρία ποτάμια και μία τεχνητή λίμνη αποτελούν εγγύηση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πλήξετε! Για τους δραστήριους επισκέπτες, η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, ορειβασία, mountain bike, οff-road διαδρομές με τζιπ, καγιάκ, ράφτινγκ και φυσικά σκι στα χιονοδρομικά κέντρα στις θέσεις «Καρακόλι», «Προφήτης Ηλίας» και «Ζυγός».
Στην αντικρινή πλαγιά από το Μέτσοβο (6 χλμ.) βρίσκεται το Ανήλιο, με μεγάλη παράδοση στην επεξεργασία ξύλου. Στα νοτιοδυτικά (13 χλμ.) σάς περιμένει το Ανθοχώρι με το ορμητικό ρέμα Ρόνα να διασχίζει το χωριό. Δείτε τους αναστηλωμένους νερόμυλους που έχουν μετατραπεί πλέον σε Μουσείο Υδροκίνησης.
Μοναδική εμπειρία αποτελεί ο γύρος της τεχνητής λίμνης των πηγών του Αώου ποταμού, με τα ελατοσκέπαστα νησάκια της και τα επανωτά φιόρδ που θα σας χαρίσει ανεπανάληπτες εικόνες, ιδιαίτερα την ώρα του ηλιοβασιλέματος.
Φύγαμε;
Το Μέτσοβο απέχει από την Αθήνα 415 χλμ. (μέσω Τρικάλων) και 490 χλμ. (μέσω Ιωαννίνων). Από τη Θεσσαλονίκη μόνο 250 χλμ. Αν οι αποστάσεις σάς φαίνονται μεγάλες, υπάρχουν πτήσεις για Ιωάννινα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόσταση Ιωάννινα – Μέτσοβο είναι μόλις 55 χλμ.
Διαβάστε επίσης:
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >