Ο Καναδάς, η Ισλανδία, η Μάλτα, η Πορτογαλία και η Ισπανία βρίσκονται στην υψηλότερη θέση του πίνακα με τις χώρες που εμφανίζονται ως οι πιο φιλόξενες για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μετά από σχετική έρευνα.

Ads

Σύμφωνα με τη Statista, που δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη έκδοση του Gay Travel Index για το 2025, αξιολογώντας και φέτος 215 χώρες και εδάφη, εξάρει τις χώρες που ξεχωρίζουν για το προοδευτικό νομικό πλαίσιο, την κοινωνική αποδοχή και την ασφάλεια που προσφέρουν στους LGBTQ+ επισκέπτες.

Πιο αναλυτικά, η φετινή έκδοση, σημειώνει τις πέντε χώρες που μοιράζονται την κορυφή της κατάταξης με την υψηλότερη βαθμολογία των 13 μονάδων, δηλαδή Καναδά, την Ισλανδία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ κρίνει σημαντική την άνοδο της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, που από την 38η θέση, «σκαρφάλωσε» στην 15η, χάρη στην πρόσφατη νομοθεσία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Παράλληλα, η Ταϊλάνδη έγραψε ιστορία ως η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξίσωσε νομικά τα ομόφυλα με τα ετερόφυλα ζευγάρια, ανεβαίνοντας από την 54η στην 41η θέση.

Ads

Στον αντίποδα, η έρευνα αποκαλύπτει τις πέντε πιο επικίνδυνες χώρες για LGBTQ+ ταξιδιώτες, εντοπίζοντας την  Δημοκρατία της Τσετσενίας στη Ρωσία, το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, υποδεικνύοντας όχι μόνο την έλλειψη προστασίας αλλά και την ενεργή δίωξη της LGBTQ+ κοινότητας.

Αξιοσημείωτη είναι η πτώση των ΗΠΑ από την 41η στην 48η θέση, γεγονός που αποδίδεται στους περιορισμούς των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Trump. Ακόμη πιο δραματική είναι η κατρακύλα της Γεωργίας από την 109η στην 162η θέση, εξέλιξη που σύμφωνα με το Spartacus συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη χώρα.

Πηγή: Statista.com

Η μεθοδολογία του δείκτη βασίζεται σε 18 διαφορετικές κατηγορίες αξιολόγησης, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραμέτρων: από τη νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών μέχρι την ύπαρξη θανατικής ποινής για LGBTQ+ άτομα. Οι ερευνητές εξετάζουν προσεκτικά τις πολιτικές αποφάσεις, το νομικό πλαίσιο και τα περιστατικά βίας κατά της LGBTQ+ κοινότητας.

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι ο δείκτης απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ταξιδιωτών. Περιλαμβάνει τόσο εκείνους που αναζητούν προορισμούς όπου η LGBTQ+ κοινότητα είναι πλήρως αποδεκτή και ενσωματωμένη στην κοινωνία, όσο και ακτιβιστές που επιθυμούν να ταξιδέψουν συνειδητά σε χώρες με σκοπό την επικοινωνία και την υποστήριξη της τοπικής καταπιεσμένης queer κοινότητας.