Ένα απο τα πιο γνωστά νησιά του Αργοσαρωνικού, με πλούσια ναυτική παράδοση και έντονα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, που προσελκύει πολλές γνωστές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα κανονιοστάσια στο λιμάνι, τα επιβλητικά αρχοντικά, η Σχολή Εμποροπλοιάρχων και τα ιστορικά μοναστήρια αποτελούν δείγμα του ένδοξου παρελθόντος της Ύδρας. Σημαντικές οικογένειες που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821 (Κουντουριώτη, Μιαούλη, Κριεζή, Τομπάζη κ.ά.) κατάγονταν από την Ύδρα.

Ads

Σύμφωνα με τα ευρήματα στη «σπηλιά του Κολοκοτρώνη», η Ύδρα κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο. Στη μυκηναϊκή εποχή τα βασικά οικιστικά κέντρα ήταν η Χώριζα και η Επισκοπή. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Ύδρα βρέθηκε στην κατοχή της Ερμιόνης και της Τροιζήνας. Το νησί άρχισε να αναπτύσσει ναυτική κι εμπορική δραστηριότητα από τον 17ο αι., ενώ στα τέλη του 18ου αι. με αρχές του 19ου αι. εξασφάλισε καθεστώς αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλούτο και ισχυρό στόλο. Η συμβολή του στόλου στον Αγώνα του 1821 ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού βοήθησε στην επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Απέχει 38 ν.μ. από τον Πειραιά. Έχει έκταση 64 τ.χλμ., μήκος ακτών 48 χλμ. και πληθυσμό 3.000 κατοίκους.
 
 Η πόλη της Ύδρας

Αληθινό υπόδειγμα αισθητικής, η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι, όπου μικρά καΐκια, τουριστικά σκάφη και κρουαζιερόπλοια κατακλύζουν την προβλήτα, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πέτρινα αρχοντικά της Ύδρας στέκουν σαν φρούρια στο βραχώδες τοπίο, τονίζοντας τη μεγαλοπρέπεια του νησιού.
 
Περίπατος στην πόλη

Στην είσοδο του λιμανιού, όπου βρίσκονται τα κανονιοστάσια.  Στην παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το λιμεναρχείο. Στη μονή τηςΚοιμήσεως της Θεοτόκου, μια τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά (μέσα 17ου αι.). Μέρος της μονής στεγάζει το δημαρχείο της πόλης, ενώ στα παλιά κελιά λειτουργεί ένα μικρό εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο.

Ads

Στο αρχοντικό Τσαμαδού, στο οποίο στεγάζεται η Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Στο αρχοντικό Τομπάζη, ιδιοκτησία από το 1936 της Σχολής Καλών Τεχνών.

  • Στο αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη, το οποίο υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα. Χτισμένο στα τέλη του 18ου αι., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πρώτης περιόδου του νεοκλασικισμού.
  • Στην πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, όπου δεσπόζει ο ανδριάντας του Έλληνα πολιτικού.
  • Στο Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού και μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας. 
  • Στα Καλά Πηγάδια, συνοικία που οφείλει το όνομά της στα δύο πηγάδια που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερα από 200 χρόνια.
  • Στον λόφο της Κιάφας, όπου είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της πόλης, με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.
  • Στον ναό τουΑγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.
  • Στην εκκλησία της Υπαπαντής, με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις λαϊκές αγιογραφίες.
  • Στην παλιά εκκλησία του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αι.
  • Στη γυναικεία μονή της Αγίας Ευπραξίας και στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, όπου έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Θ. Κολοκοτρώνης. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα προς το λιμάνι της Ύδρας και τις πελοποννησιακές ακτές.