Είναι αλήθεια πως κάποια παιδιά ξεχωρίζουν γιατί είναι πιο ευαίσθητα από τα υπόλοιπα. Υποχρέωση μας ως γονείς είναι να τα στηρίξουμε και να τα βοηθήσουμε να εκμεταλλευτούν την προσωπικότητά τους υπέρ τους. Εξάλλου, τα υπερευαίσθητα παιδιά δεν υστερούν σε τίποτα, απλώς έχουν ένα γνώρισμα που τα κάνει ακόμα πιο ξεχωριστά.

Ads

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπερευαίσθητων παιδιών
Είναι συνεσταλμένα

Δεν είναι κανόνας, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα υπερευαίσθητα παιδιά είναι αρκετά συνεσταλμένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι απομονώνονται από τους συνομηλίκους τους, αλλά ότι προτιμούν να έχουν λίγους και… καλούς φίλους από το να βρίσκονται ανάμεσα σε μια παρέα παιδιών που δεν γνωρίζουν καλά.

Η ευγένεια είναι προτέρημά τους

Τα υπερευαίσθητα παιδιά συνήθως έχουν ένα πολύ καλό χαρακτηριστικό: είναι ευγενικά. Λόγω της «ήσυχης» προσωπικότητάς τους, τις περισσότερες φορές αναπτύσσουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς και δεν τους αρέσει να «ενοχλούν» ούτε να προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή των γύρω τους.

Ads

Έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες

Η μουσική, η ζωγραφική, ο χορός, το τραγούδι τα βοηθούν να εκφραστούν και να εκτονωθούν. Μπορεί, μάλιστα, να ασχολούνται με κάποια μορφή τέχνης με τέτοιο ζήλο που να εκδηλώσουν ένα ξεχωριστό ταλέντο- μην σας εκπλήξει αν ο δάσκαλος πιάνου της κόρης σας σας πει ότι «αυτό το παιδί πρέπει να ασχοληθεί με τη μουσική».

Τους αρέσει η σταθερότητα

Τα υπερευαίσθητα παιδιά έχουν ένα γνώρισμα: ό,τι κι αν κάνουν, θέλουν να νιώθουν ασφάλεια, γι’ αυτό και δεν τους αρέσουν οι ξαφνικές αλλαγές. Η σταθερότητα τα βοηθά να αισθάνονται καλύτερα και να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά μέσα σε ασφαλή πλαίσια, που γνωρίζουν από πριν.

Επηρεάζονται εύκολα από ανθρώπους και καταστάσεις

Όλα τα παιδιά επηρεάζονται από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους και είναι λογικό. Τα υπερευαίσθητα παιδιά, όμως, μπορεί να αφήνουν κάποιους ανθρώπους, καταστάσεις ή γεγονότα να έχουν μεγαλύτερη επίδραση πάνω τους με αποτέλεσμα να στενοχωριούνται πιο εύκολα. Μία απλή υπόδειξη ή παρατήρηση του γονιού μπορεί να κάνει το παιδί να αισθανθεί άσχημα, ενώ στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Πώς να διαχειριστείτε ένα υπερευαίσθητο παιδί
Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το πειθαρχήσετε

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι στα υπερευαίσθητα παιδιά πρέπει να βάζουν λιγότερα όρια για να μην στενοχωρηθούν. Ωστόσο, τα όρια πρέπει να υπάρχουν στη σχέση μας με τα παιδιά και όχι να τα προσπερνάμε. Ο τρόπος πειθαρχίας είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει, έτσι ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε πιο εύκολα στο παιδί αυτό που θέλουμε.

Ενθαρρύνετε τα ταλέντα του

Ένα υπερευαίσθητο παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι αναγνωρίζονται οι ικανότητες και η προσπάθειά του. Γι’ αυτό, ενθαρρύνετε τα ταλέντα του και βοηθήστε το να πιστέψει ακόμα περισσότερο στον εαυτό του. Θυμηθείτε: μέσα από τα μάτια σας, μπορεί να δει τον εαυτό του διαφορετικά!

Δείξτε του ότι είστε δίπλα του

Μπορεί να μην το εκφράζει, ούτε να επιζητάει την προσοχή σας, όμως ένα υπερευαίσθητο παιδί έχει ανάγκη να νιώθει ότι είστε δίπλα του. Δείξτε του έμπρακτα ότι το στηρίζετε, αφιερώστε του χρόνο και δείξτε του με τη στάση σας ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να στηριχθεί σε εσάς.

Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά

«Ο Γιάννης δεν στενοχωρήθηκε. Εσύ γιατί κάνεις έτσι;». Το μεγαλύτερο φάουλ που μπορείτε να κάνετε είναι να υποτιμήσετε τα συναισθήματα του παιδιού και να το συγκρίνετε με συνομηλίκους του, οι οποίοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι πως η προσωπικότητα του κάθε παιδιού είναι μοναδική- αυτό που μένει είναι να την «αγκαλιάσουμε», να την αποδεχθούμε και να το βοηθήσουμε να πάει μπροστά.

Πηγή: mama365.gr