Η Αγγελική είναι η αγαπημένη μου ανιψιά. Κόρη της Ολγας και του Νίκου. Τελείωσε με άριστα το Λύκειο και πέτυχε την εισαγωγή της στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Στην Κέρκυρα η Αγγελική. Στην Κρήτη οι γονείς με άλλα τέσσερα κοπέλια. Στο μεροκάματο, λοιπόν, για να τραφούν έξι στόματα και η Αγγελικούλα.
Η οποία Αγγελικούλα θα μπορούσε να μπει και στη Φιλοσοφική στο Ρέθυμνο. Και σε πανεπιστημιακό τμήμα στο Ηράκλειο. Της αρέσει όμως αυτό που διάλεξε και… πώς να της χαλάσεις χατίρι (που δεν είναι χατίρι αλλά… τέλος πάντων). Το καλό με τη σχολή που διάλεξε είναι ότι θα βρει γρήγορα δουλειά και δεν είναι από τα πτυχία που… χάνονται.
Όμως, εδώ και σχεδόν έναν μήνα, η σχολή δεν λειτουργεί. Τα παιδιά έχουν κάνει κατάληψη. Οι γονείς ανησυχούν (και συνεχίζουν να πληρώνουν…). Ο λόγος της κατάληψης; Διαβάστε τι αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει για το εξάμηνο άσκησης στο εξωτερικό, «που βρίσκεται ένα βήμα πριν την ουσιαστική κατάργησή του»:
«Τα τελευταία χρόνια τα πτυχία των φοιτητών του ΤΞΓΜΔ χάνουν όλο και περισσότερο την αξία τους. Ενα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, μεταξύ άλλων, είναι η σταδιακή κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού, δηλαδή η φοίτηση των ασκούμενων μεταφραστών για ένα εξάμηνο στο εξωτερικό με έξοδα του τμήματος, με σκοπό την περαιτέρω εξοικείωσή τους με τη γλώσσα εργασίας τους. Βαθμιαία το ποσό του προϋπολογισμού που αντιστοιχούσε στο εξάμηνο εξωτερικού μειωνόταν, με αποκορύφωμα τη φετινή απόφαση της Συγκλήτου για μηδενικό προϋπολογισμό. Η υποβάθμιση αυτή του πτυχίου μας επικυρώθηκε και νομικά, με την υπουργική απόφαση του 2012 η οποία καθιστά δυνητικό πια, αντί για υποχρεωτικό, το εξάμηνο εξωτερικού. Η ίδια πολιτική λιτότητας προκαλεί στο τμήμα μας εξίσου σημαντικά προβλήματα, όπως την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, κυρίως στην κατεύθυνση της Διερμηνείας και την ειδίκευση της Ισπανικής που στην ουσία έχει καταργηθεί. Το εξάμηνο εξωτερικού δεν αποτελεί πολυτέλεια, ούτε απλώς 21 διδακτικές μονάδες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σπουδών μας και απαραίτητο εφόδιο για ένα μεταφραστή, καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με το αντικείμενό του. Η κατάργηση αυτού απορρέει από την εσκεμμένη υποχρηματοδότηση της παιδείας και την υποβάθμιση του δημοσίου, δωρεάν και ενιαίου χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Κατά συνέπεια, δημιουργούνται πτυχία δύο ταχυτήτων: όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδά τους μόνοι τους για να μεταβούν στο εξάμηνο εξωτερικού, αυτόματα αποκτούν πτυχίο κατώτερο από αυτούς που “δύνανται”. Ως Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της Συγκλήτου και της πρυτανικής αρχής, που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα εδώ και χρόνια, όχι μόνο αδιαφορεί για αυτό και προωθεί την κατάργηση του εξαμήνου και δείχνει ξεκάθαρα τη στάση της απέναντι στους αγώνες των φοιτητών με συλλήψεις, μηνύσεις, εκφοβισμό και κλειστές πόρτες. Απαιτούμε: αύξηση του προϋπολογισμού για το πανεπιστήμιο, επαρκή χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη των εξόδων των φοιτητών στο εξωτερικό, διατήρηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εξαμήνου, πρόσληψη μόνιμου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Ζητάμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, των εργαζομένων και της φοιτητικής κοινότητας για τον αγώνα μας. Καλούμε όλα τα όργανα του πανεπιστημίου να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα».
Αυτά τα ωραία, που λέτε…
Μπαίνω στον ιστότοπο του Πανεπιστημίου (https://www.dflti.ionio.gr) και διαβάζω κι εγώ: «Το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου άρχισε να λειτουργεί στην Κέρκυρα το ακαδημαϊκό έτος 1986-87 και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα πανεπιστημιακού επιπέδου Τμήμα κατάρτισης ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων. Η διάρκεια σπουδών είναι τετραετής και χωρίζεται σε οκτώ εξάμηνα. Το Ζ’ εξάμηνο φοίτησης της Ειδίκευσης Μετάφρασης γίνεται υποχρεωτικά σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, με δαπάνη του Ιονίου Πανεπιστημίου».
Την προσέξατε τη λέξη ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ; Ε, αυτή τη μικρούλα λέξη την άλλαξαν και στη θέση της έβαλαν μια καινούργια: ΔΥΝΗΤΙΚΑ! Αμα θέλουμε, δηλαδή. Αν γουστάρουμε. Αν έχουμε λεφτά. Αν… Αν… Αν…
Είπα λοιπόν κι εγώ -ο άσχετος- να βοηθήσω στη δημοσιοποίηση του θέματος μπας και…
Ψάχνοντάς το λοιπόν ανακαλύπτω:
– το δημοτικό συμβούλιο Ζακύνθου να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης
– τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος ζήτησε συνάντηση όλων των αιρετών με τη Σύγκλητο, να στέκεται δίπλα στους φοιτητές
– τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας (του κυβερνώντος κόμματος παρακαλώ) να στέκεται αλληλέγγυα «στους δίκαιους αγώνες που δίνει το φοιτητικό κίνημα στην Κέρκυρα ενάντια στην άδικη αυτή απόφαση καθώς και στην περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών τους μέσω της θεσμοθέτησης πτυχίου μετάφρασης δύο ταχυτήτων»
– συνάντηση της βουλευτού Κέρκυρας (ΣΥΡΙΖΑ) Φωτεινής Βάκη με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Ζέρβα (6 Μαρτίου), κατά τη διάρκεια της οποίας «η βουλευτής τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, δίνοντας έμφαση και συζητώντας διεξοδικά το θέμα του εξαμήνου εξωτερικού του ΤΞΓΜΔ καθώς και το θέμα της σίτισης των φοιτητών»
– ερώτηση στη Βουλή της κ. Φωτεινής Βάκη (26 Φεβρουαρίου) προς τον υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά με θέμα: «Κατάργηση του εξαμήνου εξωτερικού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου»
– απάντηση του υπουργού δέκα ημέρες αργότερα (16 Μαρτίου) με την οποία… νίπτει τας χείρας του και επισημαίνει ότι «η κατανομή της επιχορήγησης σε επιμέρους δραστηριότητες και τμήματά του (του Ιονίου Πανεπιστημίου) ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του ιδρύματος»!
Και -πλέον- αναρωτιέμαι: «Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;»
Εχω μια λύση. Λίγο… τραβηγμένη βέβαια. Τόσοι τουρίστες κατακλύζουν την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά το καλοκαίρι. Εκεί ακριβώς να στείλουν τους φοιτητές για το Ζ’ εξάμηνο. Να τους ξαμολήσουν με μαγιό και μπικίνι, συνοδεία καθηγητών, στις πανέμορφες παραλίες και να πιάσουν στην πάρλα οποιονδήποτε δεν μιλά ελληνικά. Να δεις εσύ εκπαίδευση. Γιατί αν περιμένεις από το κράτος… το βλέπω λίγο χλομό.
Και για να σοβαρευτούμε. Υπάρχει κάποιος να μπορεί να δώσει λύση; Να μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη; Η Αγγελικούλα -καλά κάνει και- διεκδικεί. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να πάρει το πτυχίο της. Με τους κανόνες που της υποσχέθηκε κάποιο υπουργείο, κάποιο κράτος, όταν θέλησε να φτιάξει το μηχανογραφικό της κάνοντας όνειρα…
Κι οι γονείς της περιμένουν. Περιμένουν από ένα κράτος το οποίο «πληρώνουν» καθημερινά με ΦΠΑδες, εφορίες, εισφορές και δεν συμμαζεύεται, να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα ελάχιστα που έχει υποχρέωση.
Διάολε. Για ΠΑΙ-ΔΕΙ-Α μιλάμε.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >