Η Γερμανία είναι η πιο ελκυστική χώρα για τους ξένους φοιτητές και την ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα που παρουσιάζει την Κατάταξη των Χωρών στην Ευρώπη το 2017. Η φετινή έκθεση κατατάσσει 30 ευρωπαϊκές χώρες με βάση τα αποτελέσματα (έως 100 μονάδες) που έλαβαν σε τρεις διαφορετικούς τομείς: εκπαίδευση, κόστος διαβίωσης και ζωή και καριέρα.

Ads

Η «πραγματικότητα» της έρευνας: συνομιλώντας με φοιτητές στην Ευρώπη

Το Euronews πήρε συνέντευξη από τέσσερις ξένους φοιτητές που σπουδάζουν αυτή την χρονική περίοδο εκτός των χωρών τους.

image

Ads

Πως είναι να είσαι ξένος φοιτητής στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Ο Johan Bark από τη Σουηδία επέλεξε να σπουδάσει σε μια δραματική σχολή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης, οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας και η φτηνή μπύρα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να σπουδάσει στη χώρα. Το συνολικό κόστος ζωής ωστόσο και τα διδάκτρα για τη σχολή τον οδήγησαν σ’ ένα δάνειο ύψους 40.000 λιρών.

Πώς είναι να είσαι ξένος φοιτητής στην Ολλανδία;

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία, χώρα καταγωγής της, πήρε την υψηλότερη βαθμολογία στην έρευνα, η Nura παρακολουθεί ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Ολλανδία. Ο διεθνής χαρακτήρας της χώρας και ο μέγιστος αριθμός προγραμμάτων που προσφέρει στην αγγλική γλώσσα σε σύγκριση με άλλες μη αγγλόφωνες χώρες, προσελκύουν πολλούς ξένους φοιτητές. Η 25χρονη Γερμανίδα βρίσκει το κόστος ζωής στην Ολλανδία αρκετά υψηλό, ωστόσο θεωρεί τα παράπονα για τον καιρό της χώρας υπερβολικά, καθώς «ο ήλιος λάμπει πολύ»!

Πως είναι να είσαι ξένος φοιτητής στη Σλοβενία;

Η Ελλάδα και η Σλοβενία βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης (21-30), όμως υπάρχουν ξένοι φοιτητές που αποφάσισαν να δώσουν σ’ αυτές τις δύο χώρες μια ευκαιρία! Στις δύο παρακάτω περιπτώσεις, οι φοιτητές τονίζουν ότι η καλή ποιότητα των σπουδών και το χαμηλό κόστος ζωής φτάνουν για να ξεπεραστεί το εμπόδιο της γλώσσας.

Ο Javier Sanchez Castro από την Ισπανία σπουδάζει στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα. Είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συνολική εμπειρία που έχει μέχρι σήμερα στη Σλοβενία και ειδικά από το λεγόμενο «students boni», που σημαίνει ότι ένας φοιτητής μπορεί να απολαύσει το φαγητό του σε πολύ λογική τιμή.

Η Natalie Ryan από τον Καναδά είναι εντυπωσιασμένη από το επίπεδο του International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα από τα λίγα προγράμματα στην αγγλική γλώσσα στην Ελλάδα. «Εχω γνωρίσει πραγματικά πολύ καλούς ανθρώπους εδώ» τονίζει η 34χρονη φοιτήτρια η οποία είναι αποφασισμένη να μάθει την ελληνική γλώσσα.

Πώς είναι να είσαι ξένος φοιτητής στην Ελλάδα;

]

Τα αποτελέσματα της έρευνας

image

Η εκπαίδευση θεωρείται η πιο σημαντική κατηγορία της συγκεκριμένης έρευνας και κάθε χώρα μπορούσε να λάβει έως 50 μονάδες, δηλαδή το μισό της συνολικής βαθμολογίας, λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία των πανεπιστημίων της χώρας σε καθιερωμένες διεθνείς κατατάξεις πανεπιστημίων, διάφορους δείκτες που εξετάζουν την ποιότητα της διδασκαλίας καθώς και τη διαθεσιμότητα προγραμμάτων που διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Οι 10 πρώτες χώρες της κατάταξης για την εκπαίδευση είναι παρόμοιες με αυτές της γενικής κατάταξης ενώ οι τρεις πρώτες είναι ακριβώς οι ίδιες.

image

Αντίθετα, μόνο η Γερμανία και η Γαλλία από το συνολικό TOP 10 εμφανίζονται μεταξύ των χωρών που έλαβαν τις υψηλότερες βαθμολογίες (έως 30 μονάδες) στον τομέα του κόστους διαβίωσης. Οι πιο προσιτές οικονομικά χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το μέσο κόστος διαβίωσης και τα δίδακτρα για τους πολίτες της ΕΕ / ΕΟΧ, καθώς και για τους μη Ευρωπαίους φοιτητές, βρίσκονται κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη. Η Ουγγαρία και η Πολωνία κατατάσσονται στις δύο πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ακριβότερη χώρα της έρευνας.

image

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης στην κατηγορία «ζωή και καριέρα» και ακολουθούν η Νορβηγία και η Ισλανδία. Η τελική βαθμολογία (εώς 20 μονάδες) κάθε χώρας προέκυψε από την κατάταξη στην Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας του ΟΗΕ, το τοπικό ποσοστό ανεργίας των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την γενικότερη ποιότητα της ζωής.

image

Πηγή: Euronews