Σε δραστικό περιορισμό του δικαιώματος μετεγγραφής προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η υπό επεξεργασία ρύθμιση προβλέπει επιστροφή στο καθεστώς του 2013 πριν από το μεγάλο άνοιγμα Αρβανιτόπουλου, που μετέτρεψε σε ελεύθερες τις μετεγγραφές πολυτέκνων, τριτέκνων και άλλων κοινωνικών κατηγοριών.
Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, εισοδηματικά κριτήρια, αλλά όχι διευρυμένα, ενώ θα εισαχθούν και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων. Βασική προϋπόθεση, ο συνολικός αριθμός μετεγγραφομένων να μην υπερβαίνει το 10% επί των εισακτέων.
Η ρύθμιση Λοβέρδου
Αν ληφθεί υπόψη ότι φέτος ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με τον περσινό, αλλά με σαφείς τάσεις μείωσης στα κεντρικά ιδρύματα, τότε οι δικαιούχοι μετεγγραφών δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τις 7.000, καθώς πέρυσι εισήλθαν στα ΑΕΙ περί τις 70.000
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνον η ρύθμιση Λοβέρδου, πέρυσι το καλοκαίρι, άνοιξε την πόρτα σε 10.000 φοιτητές (από 13.000 αιτούντες) επιπλέον όσων αυτομάτως μετεγγράφησαν με την ιδιότητα της πολυτεκνίας, τριτεκνίας κ.ά. και οι οποίοι υπολογίζονται άλλοι τόσοι. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση Λοβέρδου αφορούσε μόνον το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά με το όριό του διευρυμένο όπως το είχε προσδιορίσει ο προκάτοχός του, Κ. Αρβανιτόπουλος, προ διετίας (από 7.000 στις 9.000 κατά κεφαλήν εισόδημα).
Το στοίχημα για τη νέα ηγεσία είναι να μην αφήσει χωρίς υποστήριξη όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς όμως και να αφήσει έκθετα τα ΑΕΙ, τα οποία όχι απλώς δηλώνουν αδυναμία λειτουργίας αλλά αρνούνται ρητά οποιαδήποτε ρύθμιση. Επιμένοντας, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατάργηση του θεσμού (ο οποίος γνώρισε δόξες μετά τον χαρακτηρισμό από το ΣτΕ, πέρυσι, της καθ’ υπέρβασιν εισαγωγής στα ΑΕΙ των ειδικών κατηγοριών ως αντισυνταγματικής) πιέζουν το υπουργείο να χειριστεί το θέμα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν αυτά περαιτέρω.
Είναι ήδη αποδεκατισμένα, δεν έχουν χρηματοδότηση, προσωπικό, εξοπλισμό, ούτε καν αίθουσες να δεχτούν τους επιπλέον φοιτητές. Θυμίζουμε ότι οι Αρχιτεκτονικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν δέχτηκαν καν τις μετεγγραφές Λοβέρδου, προσφεύγοντας στο ΣτΕ.
Το στίγμα Κουράκη
Ο νυν υπουργός, πάντως, έχει ήδη δώσει το στίγμα δηλώνοντας από την αρχή πως «οι οικογένειες των υποψηφίων πρέπει να έχουν υπόψη τους κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου ότι πιθανότατα θα φοιτήσουν εκεί που εισήχθησαν αρχικά».
Πάντως, στο συνολικότερο πλαίσιο του ειδικού αυτού χειρισμού εντάσσεται και η κατανομή των θέσεων των εισακτέων στα Ιδρύματα. Εξ ου και η επιδίωξη του υπουργείου να επικεντρωθεί η στρατηγική μείωσης στα υπερφορτωμένα κεντρικά Ιδρύματα/τμήματα. Ηδη έχει στείλει την πρότασή του στις διοικήσεις οι οποίες θα ενημερώσουν τις Συγκλήτους και ακολούθως θα απαντήσουν. Εν τω μεταξύ, για τον ίδιο λόγο συνεδριάζουν σήμερα τα αρμόδια όργανα ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Οι ανακοινώσεις αναμένονται την άλλη εβδομάδα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >