Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας άνοιξε η αυλαία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ.

Ads

Κείμενο για την Παιδεία ήταν το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Πρόκειται για το προσαρμοσμένο κείμενο του φιλόλογου Δ.Ν. Μαρωνίτη από το Βήμα της Κυριακής το 2009 με θέμα «Παιδεία και Εκπαίδευση».

Εκτίμηση του θέματος

Όσον αφορά την εκτίμηση σε σχέση με τον βαθμό δυσκολίας και τις ιδιαιτερότητες του θέματος, τα φροντιστήρια Πουκαμισάς έκαναν τον εξής σχολιασμό:

Ads

«Ένα κλασικό θέμα στη Ν. Γλώσσα περίμενε τους μαθητές της Γ’ ΓΕΛ, στο ξεκίνημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2018. Μέσω ενός άρθρου του Δ. Ν. Μαρωνίτη από το «Βήμα της Κυριακής», οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν ένα δικό τους άρθρο για τον παιδευτικό, διαπαιδαγωγικό ρόλο της εκπαίδευσης, αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους η σχολική κοινότητα -εκπαιδευτικοί και μαθητές- μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτού του ρόλου. Στην προκειμένη περίπτωση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αποκωδικοποίηση του πρώτου ζητουμένου, καθώς το ρήμα «οφείλει» που υπάρχει, μας υποδηλώνει ότι ο παιδευτικός ρόλος του σχολείου δεν υφίσταται ή δεν υφίσταται στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε ως κοινωνία και, ως εκ τούτου, η ανάλυση του πρώτου ζητουμένου προϋποθέτει την αιτιολόγηση της ύπαρξης αυτού του ρόλου. Κατά τ’ άλλα, τα θέματα του κριτηρίου αξιολόγησης κινήθηκαν στο ίδιο εξεταστικό «μοτίβο» των τελευταίων ετών, με την άσκηση των συνωνύμων να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά των μαθητών. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το άρθρο του Δ. Ν. Μαρωνίτη αποτελεί ένα κείμενο με πυκνά νοήματα και χρειάζεται ανεπτυγμένη αφαιρετική ικανότητα για ν’ αποδοθεί με επάρκεια η περίληψή του». 

Τα θέματα: 

Οι λύσεις των θεμάτων: