Γονείς εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία, όταν νηπιαγωγείο, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ απαγόρευσε στα παιδιά να χρησιμοποιούν τον όρο «καλύτερος φίλος».

Ads

Η Κρίστιν Χάρτγουελ, μητέρα τετράχρονου κοριτσιού, δήλωσε στο Boston 25 News ότι η μικρή Τζούλια επέστρεψε στο σπίτι αναστατωμένη, επειδή η δασκάλα της στο Pentucket Workshop Preschool στο Τζορτζτάουν της Μασαχουσέτης της είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρεται σε κάποιον/α από τους συμμαθητές/συμμαθήτριές της ως «καλύτερος φίλος/καλύτερη φίλη».  Απευθύνθηκε στον διευθυντή του σχολείου της κόρης της.  Όμως, αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες της, ο διευθυντής του σχολείου έστειλε μια επιστολή στους Χάρτγουελς, σύμφωνα με την Boston 25 News, δηλώνοντας ότι είχαν κάνει την «έρευνα» τους για τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον όρο «καλύτερος φίλος» και βρήκαν ότι μπορεί να είναι επιζήμιος.

Υποστηρίζοντας την δασκάλα και εμμένοντας στην απόφαση, ο διευθυντής δήλωσε ότι αποθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον όρο στο σχολείο και σε δημόσιους χώρους – καθώς η απαγόρευση της φράσης «καλύτερος φίλος» βοηθάει στην ένταξη των παιδιών στο κοινωνική σύνολο.

Ένα μέρος της επιστολής αναφέρει: «Από την εμπειρία μας (η οποία εκτείνεται σε δεκαετίες) προκύπτει ότι η χρήση του όρου “καλύτερος φίλος”, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται με αγάπη, μπορεί να οδηγήσει άλλα παιδιά να αισθάνονται αποκλεισμένα […] μπορεί τελικά να οδηγήσει στο σχηματισμό “κλίκας” και “περιθωριακών”».

Ads

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σχολείο προσπάθησε να απαγορεύσει τη χρήση της έκφρασης – ή υποστήριξε την ιδέα ότι θα έπρεπε να απαγορευθεί. Το 2013, ο Μπεν Τόμας, διευθυντής ενός προπαρασκευαστικού σχολείου δήλωσε: «Θα συμφωνούσα σίγουρα με μια πολιτική που λέει ότι πρέπει να έχουμε πολλούς καλούς φίλους και όχι έναν καλύτερο φίλο. Αυτές οι εμμονικές φιλίες μπορούν να είναι πολύ επιζήμιες για όσους μένουν αποκλεισμένοι από αυτές και η περιθωριοποίηση είναι τόσο οδυνηρή όσο ο φυσικός εκφοβισμός».

Μετά την ανακοίνωση του διευθυντή, η μητέρα αποφάσισε να βρει ένα νέο νηπιαγωγείο για την κόρη της, όπου η τετράχρονη Τζούλια θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τον όρο «καλύτερος φίλος» – και πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμφώνησαν με την απόφασή της, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent».

Η Κρίστιν Χάρτγουελ δήλωσε ότι θέλει απλά η κόρη της να έχει μία φυσιολογική προσχολική εμπειρία. «Θέλω να μπορεί να εκφράζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της με έναν υγιή τρόπο, όπως πρέπει να συμβαίνει με τα παιδιά» είπε.

Οι ανησυχίες για τον όρο «καλύτερος φίλος» απασχολούν και σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2013 σε άρθρο του βρετανικού Τύπου αναφέρθηκε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν καλύτερους φίλους, αλλά να δημιουργούν ένα σταθερό δίκτυο καλών φίλων.

Οι γονείς στον ιδιωτικό παιδικό σταθμό στο Thomas Battersea, στο Λονδίνο ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους δεν μπορούν να έχουν καλύτερους φίλους. Δεν υπήρξε απαγόρευση του όρου, αλλά ο διευθυντής του σχολείου Μπεν Τόμας δεν εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε κάτι τέτοιο.

Μπορεί να υπάρξουν πολύ κτητικές φιλίες και είναι πολύ πιο εύκολο αν μοιράζονται τις φιλίες και έχουν ένα ευρύ φάσμα καλών φίλων και όχι να εμμένουν πάρα πολύ στο ποιος είναι ο καλύτερος φίλος τους. Σίγουρα θα συμφωνούσα με μια πολιτική που λέει ότι πρέπει να έχουμε πολλούς καλούς φίλους και όχι έναν καλύτερο φίλο, ανέφερε ο Μπεν Τόμας σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.

Το κίνημα αποθάρρυνσης των μαθητών από τη χρήση του όρου «καλύτερος φίλος» πήρε ευρεία δημοσιότητα όταν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον έγραψαν τον γιο τους πρίγκιπα Τζορτζ στο συγκεκριμένο σχολείο πέρσι.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ψυχολόγος Μπάρμπαρα Γκρίνμπεργκ έγραψε ένα άρθρο στο περιοδικό US News & World Report που εξέταζε την ιδέα της απαγόρευσης των καλύτερων φίλων. «Είμαι μεγάλος οπαδός της κοινωνικής ένταξης» γράφει η Γκρίνμπεργκ. «Η φράση “ο καλύτερος φίλος” εγγενώς προωθεί τον αποκλεισμό».

Για τη Γκρίνεμπεργκ, μέρος της ανησυχίας της στηρίζεται στη συνεχώς μεταβαλλόμενη φύση των κοινωνικών ομάδων των παιδιών. Το ποιον αναγνωρίζει το παιδί ως τον καλύτερο φίλο του μπορεί να αλλάξει δραματικά, από έτος σε έτος ή ακόμα και από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ο όρος «καλύτερος φίλος» έχει παγίδες, διότι διδάσκει στα παιδιά να εμπιστεύονται ένα άτομο, αντί να δημιουργούν ένα πολύπλευρο δίκτυο.

Σε δηλώσεις τον περασμένο Ιανουάριο στο CBS της Νέας Υόρκης η Γκρίνμπεργκ ανέφερε:

«Ας το παραδεχτούμε, δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να έχει στενή σχέση και δεν μπορούμε πραγματικά να απαγορεύσουμε σε κάποιον να έχει έναν καλύτερο φίλο, αλλά αυτό που προσπαθούν να κάνουν τα σχολεία είναι να ενθαρρύνουν τα παιδιά να έχουν πάνω από έναν και μοναδικό φίλο».