Η προσφορά του Ιταλού Σημειολόγου και μυθιστοριογράφου Ουμπέρτο Έκο στη σύγχρονη σκέψη είναι σημαντική και κυρίως χρήσιμη, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ο Έκο, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 84 ετών, μας κληροδότησε ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, που περιλαμβάνει ακαδημαϊκά κείμενα, μελέτες σημειωτικής και αισθητικής, έργα λογοτεχνικής κριτικής, πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα, όπως «Το Όνομα του Ρόδου» και «Το Εκκρεμές του Φουκώ», παραμύθια κ.ά.

Ads

Ο Ουμπέρτο Έκο δεν έγραφε μόνο αρκετά, αλλά ήταν επίσης προσεκτικός αναγνώστης. Αρκεί μια ματιά στις σημειώσεις και τις παραπομπές που συνοδεύουν τα κεφάλαια των μυθιστορημάτων του, για να το διαπιστώσουμε. Υπήρξε, επίσης, λάτρης του Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή Τζέιμς Τζόυς, καθώς και του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Είχε την ικανότητα να συνδέει με γόνιμο τρόπο τη γραφή του με αμέτρητα στοιχεία και αναφορές που αντλούσε από τη λογοτεχνική και πνευματική ιστορία διαφορετικών πολιτισμών, περιοχών και γλωσσών. Για αυτό δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη η προσωπική του βιβλιοθήκη, την οποία μπορείτε να παρατηρήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, σε μια λήψη που έγινε στο σπίτι του το 2015.

Αν και δεν πρόκειται για την βιβλιοθήκη των άπειρων βιβλίων που οραματίστηκε ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες στη νουβέλα του «Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ», το μέγεθος της βιβλιοθήκης του Έκο είναι εντυπωσιακό. Περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 βιβλία και εκτείνεται σε όλους τους χώρους του σπιτιού, καλύπτοντας σχεδόν κάθε τοίχο του.

Πηγή: tinanantsou.blogspot.gr

Ads