Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο tvxs o πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος) εξέπεμψε SOS για την επιθετική είσοδο των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα που έχουν αγοράσει ήδη 5 μεγάλα εκπαιδευτήρια, λέγοντας πως οι ιδιοκτήτες εναντιώνονται στην κυβερνητική πολιτική που «τιμωρεί» τον εγχώριο μικρομεσαίο, με στόχο την εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές.
Υπογράμμισε μάλιστα πως οι νέοι ιδιοκτήτες επιβάλλουν παράνομη λογοκρισία στους προσωπικούς λογαριασμούς των εκπαιδευτικών και πως η κυβέρνηση άνοιξε την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης γενικά στη χώρα.
Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, ήρθε όχι απλά να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της ομοσπονδίας αλλά να αναδείξει μια ακόμα πιο ανησυχητική πλευρά της ιστορίας.
Μέσα από το ρεπορτάζ, γονείς περιγράφουν ανάγλυφα πως τα funds κρατούν τα κέρδη χωρίς να επενδύουν στις υποδομές, το προσωπικό και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Αρκεί να διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ της Βρετανικής εφημερίδας για να καταλάβει τι θα συμβεί άμεσα και στη χώρα μας.
«Η Cognita (σ.σ. ένα από τα funds που μπήκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας) που είχε κέρδη 3 εκατομμυρίων λιρών από το σχολείο, το 2010 με σχεδόν 20% λειτουργικά κέρδη, δεν έχει προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία στο σχολείο από τότε που έγινε ιδιοκτήτρια πριν από τρία χρόνια ενώ άφηνε εντελώς κυνικά κακοπληρωμένο το προσωπικό, μέχρι και την παρέμβασή μας πέρσι.
Πλήρωσαν 22 εκατομμύρια λίρες για να αγοράσουν το σχολείο, που δεν διέθετε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία καθώς τα σχολικά κτίρια ήταν όλα μισθωμένα (…) Προκειμένου να αποπληρώσουν το χρέος αγοράς, η στρατηγική τους ήταν να αυξήσουν επιθετικά τα δίδακτρα και να ελαχιστοποιήσουν τις επενδύσεις σε εκπαιδευτικούς και εγκαταστάσεις» λένε οι γονείς στην εφημερίδα.
«Δεν είναι, όμως μόνο οι γονείς εξοργισμένοι με την Cognita, αλλά και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών» υπογραμμίζει η ΟΙΕΛΕ.
Σχετικά με την υπόθεση της Cognita, o Martin Johnson, τότε Γενικός Γραμματέας του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών στην τυπική και ανώτατη εκπαίδευση, τόνισε στην εφημερίδα Guardian: «Τα μέλη μας ανησυχούν όλο και περισσότερο από την εισβολή ανεξέλεγκτων κερδοσκοπικών οργανώσεων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Υπάρχει μια σειρά από μεγάλες τρύπες στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά μακράν η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη λογοδοσίας».
Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι επικεφαλής της Cognita ήταν εκείνη την περίοδο ο Chris Woodhead, μια αμφιλεγόμενη φιγούρα στο χώρο της εκπαίδευσης. Υπήρξε επικεφαλής του Ofsted, της ανεξάρτητης αρχής για την αξιολόγηση. Έχει υποστεί σκληρή κριτική στο χώρο της εκπαίδευσης, διότι ήταν αντίθετος σε κάθε μορφή προοδευτικής παιδαγωγικής και διότι καλλιέργησε ένα κλίμα φόβου και χαμηλού ηθικού στα βρετανικά σχολεία.
«Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να αναλογιστούν, αν η ιδιωτική εκπαίδευση θα βελτιωθεί με την εισαγωγή ανεξέλεγκτων οργανισμών που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για την Παιδεία, αλλά αντιμετωπίζουν τα σχολεία ως αμιγείς επιχειρήσεις. Η υιοθέτηση κακών πρακτικών από άλλες χώρες, μάλλον ως παράδειγμα προς αποφυγήν κι όχι ως πρότυπο θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται» σχολιάζει η ΟΙΕΛΕ με αφορμή το δημοσίευμα στον βρετανικό τύπο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >