Φόρεσαν τις φανέλες των ομάδων τους, με χρώματα έγραψαν στους τοίχους του σχολείου τους τις λέξεις «αλληλεγγύη, συνύπαρξη και αλληλοσεβασμός» και μπροστά από το γκράφιτι με το χαρούμενο πρόσωπο του Άλκη, που κοσμεί από σήμερα το 11ο Δημοτικό Καλαμαριάς, τραγούδησαν με δυνατή φωνή: «Είμαστε όλοι φίλοι καρδιακοί, λέμε όχι στη βία με πυγμή».

Ads

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και πολίτες έγιναν ένα και έστειλαν, σήμερα, το δικό τους μήνυμα ενάντια στην οπαδική βία, με το γκράφιτι (100τμ), έργο του SAME84, ν’ αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου.

«Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει όλο αυτό και πως πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε όλοι. Θεωρούμε ότι αυτό θα ήταν και το όνειρο του Άλκη και γι’ αυτό έχει σχεδιαστεί να είναι από ψηλά και να χαζεύει αυτόν τον ιδανικό κόσμο», ανέφερε ο δημιουργός του γκράφιτι με τη μορφή του 19χρονου Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε πριν από έναν χρόνο μετά από οπαδική επίθεση.

«Ο στόχος μας είναι τα παιδιά να μην ξεχάσουν αυτό το γεγονός που έγινε πριν από έναν χρόνο, για να μην ξαναζήσουμε το ίδιο. Αυτό το γκράφιτι να υπενθυμίζει στους μαθητές και όποιον περνάει από την ανατολική πύλη της πόλης, ότι δεν μπορούμε να έχουμε πια αλλά θύματα, εξαιτίας αυτών των καταστάσεων», υπογράμμισε η διευθύντρια του 11ου δημοτικού Καλαμαριάς Μαρία Καπόγιαννη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος δήλωσε ότι η τοιχογραφία είναι μια πρωτοβουλία των παιδιών, των γονιών έτσι ώστε να μην ξεχαστεί ο Άλκης. «Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι ο αθλητισμός ενώνει και πρέπει να απολαμβάνουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της προέδρου του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς Μαρίας Πινιατάρου, σχετικά με την ανησυχία που της εξέφρασε ο γιος της, όταν του ανακοίνωσε ότι θα φορέσει τη φανέλα της ομάδας του στο σχολείο. «Ο γιος μου, αν και ήταν πολύ χαρούμενος για το γκράφιτι, με ρώτησε: “ Αν όμως εγώ βάλω τη φανέλα μου και με δουν και μου κάνουν ό,τι έκαναν και στον Άλκη;”. Προσπάθησα να του περάσω τη σιγουριά, ότι ελπίζουμε αυτό να μην ξανασυμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πινιατάρο.

Ο εκπρόσωπος της Δομής 1η Φεβρουαρίου εις το όνομα του’ Άλκη, Αλέξανδρος Τζιμπιλής επισήμανε ότι «η τοιχογραφία δείχνει τη συνύπαρξη, τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση και περνά το μήνυμα κατά της οπαδικής βίας» και ο πρόεδρος του ΔΣ της Δομής, Λευτέρης Παππάς τόνισε πως «ο σπόρος της συνύπαρξης και της πολυχρωμίας είναι αυτό που προσπαθούμε να διαδώσουμε στην κοινωνία». Μαζί κάλεσαν φιλάθλους, οπαδούς, οικογένειες και παιδιά στην αυριανή πορεία για τον έναν χρόνο από τη δολοφονία του Άλκη.