Τα τηλεοπτικά δελτία των οκτώ τρομοκρατούν σε καθημερινή βάση για το bank run, τη φυγή αποταμιεύσεων στο εξωτερικό, αλλά δεν αφιερώνουν ούτε δευτερόλεπτο στη μεγαλύτερη «πληγή» για την οικονομία και την κοινωνία, που είναι το brain drain, η συνεχιζόμενη αιμορραγία νέων επιστημόνων που αναζητούν σε άλλες χώρες μια αξιοπρεπή δουλειά και προοπτικές εξέλιξης.

Ads

Στις δεκαετίες του 1960-1970 η μετανάστευση αφορούσε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και είχε χαρακτηριστεί… ευλογία από συντηρητικούς πολιτικούς της εποχής. Η νέα αιμορραγία όμως περιλαμβάνει κυρίως μηχανικούς, οικονομολόγους και γιατρούς, με δημόσιο κόστος σπουδών που αγγίζει τα 100.000 ευρώ για κάθε φοιτητή στις σχολές θετικών επιστημών. Είναι μια σοβαρή κοινωνική επένδυση σε «μυαλά», με τα οφέλη να μην επιστρέφουν στην εγχώρια ανάπτυξη, αλλά στην ουσία να… δωρίζονται σε τρίτες χώρες.

Στοιχεία-σοκ

image

Μόνο την τελευταία πενταετία έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα περίπου 200.000 νέοι επιστήμονες, που αντιπροσωπεύουν το 10% του επιστημονικού δυναμικού και το 2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας! Κατέγραψαν αύξηση 300% και μάλιστα το 30% δεν σκέφτεται καν να επιστρέψει στην πατρίδα. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 47% είχε ήδη εργαστεί στην Ελλάδα, πάνω από 20% έχει κάνει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη χώρα μας, ενώ το 37% εγκατέλειψε την πατρίδα, γιατί απογοητεύτηκε από τη γενικευμένη αναξιοκρατία και διαφθορά και δευτερευόντως για την οικονομική κρίση και την ανεργία!

Ads

Το «καμπανάκι» προκύπτει από έρευνα της ICAP Group σε 1.325 Ελληνες που εργάζονται σε 56 χώρες και αποκαλύπτεται ότι την τελευταία πενταετία έχουμε κατακτήσει τη θλιβερή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο στη φυγή νέων επιστημόνων. Το φαινόμενο έχει τις εξηγήσεις του. Τον Φεβρουάριο οι άνεργοι έφτασαν το 1,206 εκατ. και είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2010, χρονιά της γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Το 44% των ανέργων βρίσκεται πολλά χρόνια χωρίς δουλειά και είναι 2,5 φορές περισσότεροι σε σχέση με όσους εντάσσονταν σε αυτή την κατηγορία πριν από μια πενταετία. Υπολογίζεται ότι μόνον το 53% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται και είναι αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που διαμορφώνεται στο 69%.

image

Δεν είναι σε καλύτερη μοίρα και όσοι έχουν δουλειά. Το 45% των μισθωτών έχουν απολαβές έως 751 ευρώ, όταν το 2012 ήταν μόνον 17%. Ο μέσος μισθός διαμορφώνεται στα 1.245 ευρώ, 12% πιο χαμηλά από το 2012. Η μερική απασχόληση και η ελαστική εργασία έχουν γενικευτεί και αποδεικνύονται πολύ συμφέρουσες για τους εργοδότες, αφού ο μέσος μισθός της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι 453 ευρώ και έχει συρρικνωθεί κατά 29% μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους έχοντες πλήρη απασχόληση.

Ποιοι και γιατί φεύγουν και πού πάνε

Από τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα εξής:

■ Στις πρώτες θέσεις των χωρών υποδοχής βρίσκονται η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Γερμανία. Στην τελευταία μάλιστα εργάζονται 35.000 γιατροί, ενώ στο Λονδίνο έχουν στραφεί οι απόφοιτοι οικονομικών σχολών. Εχει ενδιαφέρον ότι σημαντικά ποσοστά Ελλήνων επιστημόνων εργάζονται στα Εμιράτα, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο, χώρες με πολύ υψηλούς μισθούς για τα ελληνικά δεδομένα. Το 58% είναι γυναίκες.

image

■ Στη συντριπτική τους πλειονότητα (65%) βρίσκονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες, από 26 έως 35 ετών. Ως προς την οικογενειακή κατάσταση, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανύπαντροι (72%) και στη δεύτερη θέση βρίσκονται όσοι έχουν οικογένεια και παιδιά, αφού οι κοινωνικές παροχές σε αυτούς τους τομείς είναι πολύ καλύτερες στο εξωτερικό.

image

■ Υπερτερούν αριθμητικά οι κάτοχοι μεταπτυχιακού και διδακτορικού (73%), στοιχείο που δείχνει ότι η εγχώρια αγορά δεν προσφέρει ευκαιρίες σε νέους με υψηλά προσόντα. Την πρώτη θέση κατέχουν οι μηχανικοί (15%) και ακολουθούν οι απόφοιτοι σχολών πληροφορικής (13%) και οι οικονομολόγοι (10%), ενώ οι γιατροί αποτελούν το 3%. Το 79% έχει ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Ελλάδα. Με βάση το μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα, την πρωτιά έχει η Βρετανία, με 49% και 46% αντίστοιχα, ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά είναι 21% και 22%.

image

■ Το 47% είχε εργαστεί στην Ελλάδα, στοιχείο που πιστοποιεί ότι η οικονομική κρίση ήταν σημαντικός παράγοντας πριν αναζητήσει καλύτερη τύχη στην ξενιτιά. Το 63% έφυγε την τελευταία πενταετία, ενώ στη νέα τους «πατρίδα» το 60,8% εργάζεται σε θέση χωρίς διοικητική ευθύνη και το 52% έχει ετήσιες απολαβές από 21 έως 60 χιλιάδες ευρώ.

image

■ Ο κύριος λόγος φυγής είναι η αναξιοκρατία και η διαφθορά που επικρατεί στη χώρα (37%), αλλά την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η οικονομική κρίση και οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης στο εξωτερικό. Το 45% νοσταλγεί την Ελλάδα για τον τρόπο ζωής και το κλίμα της, αλλά το 30% έχει αποφασίσει να ρίξει «μαύρη πέτρα» και το 51% δεν βλέπει επιστροφή μέσα στην επόμενη τριετία. Εχει όμως ενδιαφέρον ότι το 48% θα γύριζε αν εξασφάλιζε ετήσιες απολαβές από 20 έως 40 χιλιάδες ευρώ, ποσά μικρότερα από αυτά που λαμβάνει στο εξωτερικό.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών