Χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου επιχειρεί νεοσύστατη ομάδα από την Ουγγαρία, για να διαθέσει μαζικά ένα καινοτόμο απτό εργαλείο, το ρομποτάκι Codie, που κάνει παιχνίδι την εισαγωγή των παιδιών στον προγραμματισμό.

Ads

Η προσπάθεια των Άνταμ Λίπετζ (CEO σήμερα στην εταιρεία) και Άντρας Χόλλο (CTO) ξεκίνησε με την γνωριμία τους ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στις startup, αλλά και από την πικρή διαπίστωση του Άνταμ ότι τα σημερινά εργαλεία αποδεικνύονται μάλλον βαρετά για τα παιδιά, όταν ο ίδιος δίδασκε σε πρωτοετείς στο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε. Στο τέλος του 2013 το ρομποτάκι τους έγινε δεκτό στο πρόγραμμα επιτάχυνσης startup, Startup Sauna. Έκτοτε, η πορεία τους είναι σταθερά ανοδική, επικουρούμενη από την αναγνώριση της ανάγκης για την μύηση των παιδιών στον προγραμματισμό σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από την τεχνολογία, εντούτοις υστερεί σε ανθρώπους με τις απαιτούμενες δεξιότητες. Η ομάδα του Codie αναγνωρίστηκε ως μια από τις 50 πολλά υποσχόμενες startup από την Kairos Society και το καλοκαίρι του 2014, το ρομποτάκι τους τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα στο συνέδριο Kairos Global Summit στο Λος Άντζελες, ενώ κέρδισε και στο Imagine Cup της Microsoft.

Τώρα, η ομάδα στρέφεται στο crowdfunding μέσω της πλατφόρμας Indiegogo για να χρηματοδοτηθεί η μαζική διάθεση ενός οικονομικού ρομπότ -το κόστος του ξεκινά από τα 149 δολάρια- που θα υποστηρίξει τα πρώτα βήματα ακόμα και πολύ μικρών παιδιών στον προγραμματισμό.

Αν και έχουμε εμπειρία από το Kibo της Kinderlabs Robotics που προήλθε από την πολυετή έρευνα καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Tufts στις ΗΠΑ, τα ρομπότ Dash & Dot από το Wonder Worskshop ή ακόμα, το ρομποτικό μπαλάκι Sphero και το LEGO WeDo διακρίναμε στο Codie κάποιες σημαντικές προσθήκες στο ίδιο ή και χαμηλότερο επίπεδο τιμών. Βεβαίως, το Kibo παραμένει μόνο του, υπό την έννοια ότι αποδεσμεύεται πλήρως από την ανάγκη χρήσης smartphone, tablet ή υπολογιστή. (H ομάδα του Codie συγκρίνει τις δυνατότητες του Codie με τα LEGO Mindstorms.)

Το Codie είναι ένας ξύλινος ρομποτικός μηχανισμός που συνοδεύεται από μια εφαρμογή για iOS που εκτελεί την γλώσσα προγραμματισμού υψηλού επιπέδου που ανέπτυξαν οι δημιουργοί του για να καταστήσουν κατανοητές τις βασικές δομές προγραμματισμού, την αλγοριθμική σκέψη -η επικοινωνία του Codie με την συσκευή γίνεται ασύρματα μέσω Bluetooth 4.0. Έτσι, το παιδί καλείται να σύρει στην οθόνη του smartphone/tablet τις εντολές που θέλει να εκτελέσει το Codie υπό μορφή μπλοκ και βλέπει το Codie να τις εκτελεί. Με την χρήση διαγραμμάτων ροής, τα παιδιά μαθαίνουν την δομή της ακολουθίας (εκτέλεση διαδοχικών εντολών), της επανάληψης (επαναλαμβανόμενες εντολές), της επιλογής (εάν… τότε), την εισαγωγή (πλήθους) παραμέτρων για τον έλεγχο του Codie (δεδομένων των ενσωματωμένων αισθητήρων του) καθώς την χρήση υπορουτίνων (subroutines).

Ads

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η υπόσχεση της ομάδας του Codie, να εμπλουτίζει τις δυνατότητες του Codie «καθώς το παιδί μεγαλώνει», όταν πλέον έχει κατανοήσει τις βασικές δομές και θελήσει να κάνει τα επόμενα βήματά του στον απτό προγραμματισμό.

Ως σήμα εξόδου, στο επάνω μέρος του Codie υπάρχει ένας κύκλος από φωτάκια LED, τα οποία μπορεί το παιδί να προγραμματίσει ώστε να προβάλλουν ένα μοτίβο ή… την διάθεση του. Διαθέτει επίσης ένα buzzer για την έξοδο ηχητικού σήματος. H ενσωματωμένη πυξίδα επιτρέπει τον έλεγχό του στις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις (μπροστά, πίσω, δεξιά, αριστερά). Οι ρόδες του (τα «πόδια» του) είναι ενισχυμένες ώστε να μπορεί να κινηθεί με ευκολία στο χώμα και το γυροσκόπιο και επιταχυνσιόμετρο διασφαλίζουν ότι το Codie μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια σε σταθερό έδαφος.

Ως είσοδο, το Codie δέχεται πλήθος σημάτων από 8 αισθητήρες (ακόμα και θερμοκρασίας). Διαθέτει αισθητήρες υπερήχων, τα «μάτια» του Codie, που επιτρέπουν τον έλεγχο ύπαρξης εμποδίων «κοντά» ή «μακριά». Επίσης, το Codie έχει «αυτιά», αφού φέρει εσωτερικά μικρόφωνο που «ακούει» τους ήχους του περιβάλλοντος και ανάλογα με τις επιλογές του νεαρού προγραμματιστή του, να εκτελέσει μια ή περισσότερες εντολές ή υπορουτίνες. Τέλος, ο αισθητήρας φωτός είναι ικανός να αναγνωρίσει την φωτεινότητα αλλά και τα χρώματα, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει την πληροφορία και να αποτελέσει συνθήκη για την εκτέλεση διαφορετικών ενεργειών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Άλεξ Φεχερταβί, μιλώντας στο tech.in.gr, αναφέρει επίσης ότι το Codie έχει και αισθητήρα «γραμμής», δηλαδή μπορεί να ακολουθήσει μια οριζόμενη διαδρομή.


Δείτε επίσης, τα στιγμιότυπα από την λειτουργία του Codie σε αυτή την συνέντευξη των μελών της ομάδας σε ουγγρικό μέσο.

Σημειώστε επίσης, πως το Codie έχει επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου 1.800mAh, φορτίζεται πλήρως σε 1,5 ώρα με τον συνοδευτικό φορτιστή, ισχύς αρκετή για 4 ώρες παιχνίδι.
Ενδιαφέρουσα βρήκαμε επίσης την πληροφορία πως το παιδί μπορεί να εξάγει τον κώδικα του προγράμματός του σε Javascript και να τον δει, να τον επεξεργαστεί και να τον εισάγει εκ νέου στο Codie μέσω του app προς εκτέλεση, αφού προηγουμένως δει το γραφικό διάγραμμα εκτέλεσης από το οποίο  είχε ξεκινήσει τον προγραμματισμό.

Μέχρι τώρα, οι δημιουργοί έχουν ετοιμάσει πλήρως το iOS app για το Codie και φιλοδοξούν να διαθέσουν την πρώτη φουρνιά τον Ιούλιο του 2015, εξυπηρετώντας όλους τους επενδυτές του Διαδικτύου έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Τότε, θα είναι έτοιμη και η έκδοση του Codie app για Android, λέει στο tech.in.gr, ο εκπρόσωπος της ομάδας, Άλεξ Φερχετάβι.

Στο Indiegogo θα δείτε ότι η ομάδα δηλώνει πρόθυμη να διαθέσει και ένα… hackable Codie για τους έμπειρους χρήστες, διαθέτοντας την τεχνική τεκμηρίωση, το API και το Bluetooth interface. 

Παρά το γεγονός ότι το κόστος του Codie δεν είναι απαγορευτικό για πολλούς γονείς, η ομάδα του Codie εμφανίζεται έτοιμη να υποστηρίξει την χρήση του και σε ομάδες παιδιών, στην εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό υλικό που θα διαθέσουν στους εκπαιδευτικούς αφορά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν για να εισάγουν τα παιδιά στην αλγοριθμική σκέψη με το Codie -πρώτα την ακολουθία (εντολές σε σειρά που εκτελούνται από το Codie), έπειτα την επανάληψη (επαναλαμβανόμενες κινήσεις), την χρήση παραμέτρων (πόση απόσταση θα διανύσει, κατά πόσες μοίρες θα κάνει κάθε στροφή κ.ά.), την επιλογή (π.χ. εάν η απόσταση είναι x τότε…), κ.ο.κ.

H εκμάθηση του προγραμματισμού έχει γίνει μεγάλο θέμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου τα μαθήματα προγραμματισμού ξεκινούν από το 2015 από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση-, μας λέει ο κ.Φερχεταβί, στην ηπειρωτική Ευρώπη ωστόσο, υπολείπεται, με μοναδική ίσως εξαίρεση την Εσθονία. Όσο για την Ουγγαρία, στην οποία γεννήθηκε το Codie, είναι γεγονός ότι έχουν αναδειχθεί αρκετές καινοτόμες ιδέες -Prezi, LogMeIn, Ustream- και η σκηνή των startup στην Βουδαπέστη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών. Από την μια πλευρά λοιπόν, καταλήγει ο εκπρόσωπος της Codie, αναδύεται έντονη η μυρωδιά από των startup, από την άλλη, οι άνθρωποι δεν ξέρουν πολλά για το coding.

Ο στόχος που έχει θέσει το Codie για να προχωρήσει στην μαζική παραγωγή του είναι να συγκεντρώσει 70.000 δολάρια από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Μαίου 2015 -την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε επιτύχει το 35% του στόχου του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν από $169+($30 για τα μεταφορικά στην Ελλάδα) για να αποκτήσουν το Codie τον Νοέμβριο -η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο εάν το πρότζεκτ χρηματοδοτηθεί πλήρως.

Από την επισκόπηση των δυνατοτήτων του Codie, συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για ένα αρκετά προηγμένο εργαλείο που μπορεί να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των παιδιών στην πορεία, και μετά τα βασικά, κάτι στο οποίο υστερούν όσα έχουμε δει ως τώρα. Επίσης, η διάθεση της hackable έκδοσης, παρουσιάζει ενδιαφέρον για κάτι διαφορετικό για τους παλαίμαχους προγραμματιστές, σε ρόλο γονέα, κηδεμόνα, συγγενή ή εκπαιδευτικού.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα του Codie και σε εμάς, καλό coding!

Πηγή: In.gr